Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Vissza

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Üzlet Tudomány Technológia

A NEW technology magazin ipari és tudományos csatornája, olyan szakértő vendégekkel, akiknek a véleményére érdemes figyelni. Rendszeresen jelentkezünk tartalmas beszélgetésekkel, rövid véleményműsorokkal, technológiai híradóval, friss tudományos eredményekkel és a legforróbb ipari innovációkkal, hogy még modernebbek, fenntarthatóbbak és olcsóbbak legyenek a gyártási folyamatok. newtechnology.hu | okosipar.hu

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 27 elemből.

A 2023-as TECHference ipari konferencia és kiállításon ismét több tucatnyi kiállító vállalat és szakértő előadó mutatkozott be, illetve többszáz résztvevő nyújtott egymásnak kezet. A NEWtechtalk TECHference sorozatában a saját területük élvonalát képviselő előadók és kiállítók szólalnak meg.

Ebben az epizódban a TECHference egyik előadójával, a Kontron Hungary-tól érkező Nyírő Ferenccel mutatunk rá, hogy a hazai beszállítók segítségével hogyan lehet nagyobb sebességre kapcsolni az európai autóipart olyan gyártók mintájára, mint az úttörő Tesla, vagy a hullámra kiválóan ráülő kínai BYD.

Mely autógyártók száguldottak el az amúgy e-mobilitáshoz is jó háttérrel rendelkező öreg kontinens autóipara mellett?

Milyen megoldásokkal vehet részt a versenyben az európai autógyártás?

És hogyan segíthetnek ebben például a Kontron audit megoldásai?

Az információ-technológiai tanácsadást, IT megoldások és szolgáltatások szállítását vagy éppen integrációját, valamint testre szabott, egyedi fejlesztéseket kínáló Kontron Hungary Kft. Ipari Digitalizációs üzletágvezetőjét, Nyírő Ferencet a TECHference-en kérdeztük.

A NEWtechtalk támogatója a TECHference ipari konferencia és kiállítás. techference.hu

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A 2023-as TECHference ipari konferencia és kiállításon ismét több tucatnyi kiállító vállalat és szakértő előadó mutatkozott be, illetve többszáz résztvevő nyújtott egymásnak kezet. A NEWtechtalk TECHference sorozatában a saját területük élvonalát képviselő előadók és kiállítók szólalnak meg.

Milyen állapotban van a hazai vállalati szféra és gyártás digitalizációja?

Miért nem feltétlenül igaz, hogy nem érdemes digitalizációs megoldásokat alkalmazni régi, akár több évtizedes üzemeltetési technológiákra, vagyis OT eszközökre?

Hogyan változtatja meg az ipari és gazdasági működést az Európai Unió készülő, új kiberbiztonsági direktívája a NIS2, és elégségesnek érzi-e a szakértő - legalábbis az alapján, ami jelenleg látszik belőle?

Ebben az epizódban a TECHference kiberbiztonsági szekciójának előadójával, a Siemens Zrt. műszaki szakértőjével, Brechler Attilával elemeztük az ipar NIS2 irányelvekkel kapcsolatos kihívásait.

Az epizód támogatója a TECHference ipari konferencia és kiállítás. techference.hu

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A NEWtechtalk podcast legújabb epizódjában a másfél évszázados múlttal büszkélkedő Ganz vállalat születését, fejlődését, jövőképét mutatjuk be, középpontban a transzformátorgyártással, automatizálási megoldásokkal, monitoringgal, digitalizációval és a mesterséges intelligencia megjelenésével az iparágban.

Farkas Gábor, a Ganz Intelligent Solutions digitális monitoring rendszer brand menedzsere, aki több mint tíz éve tevékenykedik a vállalatnál és az első pillanattól kezdve műszaki, beszerzési, kereskedelmi és gazdasági oldalról egyaránt támogatta az intelligens monitoring rendszer megvalósítását, ami idén ünnepelte „első születésnapját”.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A vállalkozásoknak minden évben fel kell mérnie a vagyontárgyait és készleteit, ami nemcsak törvényi kötelezettség, a mérleg elkészítéséhez szükséges folyamat, hanem üzleti érdek is fűződik hozzá. Sok helyen még mindig papír alapon, vagy kevésbé hatékony megoldásokkal végzik ezt a műveletet, holott ma már elérhető a gyors és pontos leltárazáshoz olyan digitális koncepció, amivel időt, energiát és erőforrást takaríthatnak meg a cégek.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mivel egy sor ma is üzemben lévő ipari létesítmény és közmű készült az internet előtti világban, az ipari kiberbiztonság főleg evolúciós okokból küzd lemaradással, nem pedig azért, mert hiányzik a szándék, vagy valami stratégiailag félrement. Jó részük esetében nem volt mérlegelés tárgya, hogy fel kell-e őket készíteni online kapcsolódásra, mert nem volt olyan, hogy „online”. Bár elsőre reménytelennek tűnik az akár 30-40 évvel ezelőtti közművek és gyártóberendezések megóvása a kibertámadásoktól, igenis léteznek jó megoldások. Csak éppen nehéz ügy, főleg szakemberek hiányában, pedig a hackerek közben létfontosságú rendszereket (pl. víz- és áramszolgáltatásokat, illetve gyártósorokat) érhetnek el.Miért nehéz behozni a kiberbiztonsági lemaradást a gyártásban, az energiaiparban, vagy a közműrendszereken?Hogyan gyorsítható fel mégis az egyelőre ólomlábon cammogó OT kiberbiztonság terjedése?Milyen megoldások vannak olyan eszközök kibervédelmére, amelyeket nagyon hosszú életciklusra terveztek és ma már akár 30-40 éve működnek?Bővebben Kocsis Tamással, az Alverad Technology Focus kiberbiztonsági szakértőjével.A NEWtechtalk támogatója a TECHference Ipari konferencia és kiállítás. A legfrissebb ipari trendek és következő üzleti partnereid 2023. november 23-24-én, Inárcson, a Flow Hotel****-ben. Részletek a TECHferenc.hu-n és a TECHference LinkedIn oldalán.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
Az iparban ma már nehéz olyan folyamatot találni, amit nem valamilyen gép segítségével végeznek. Sokszor rendkívül kreatív megoldásokat hoznak létre a mérnökök, hogy hatékony eszközöket állíthassanak hadrendbe.A gépek tervezését művészi szintre emeli a Magyar Ipar Célgép Nagydíj, hiszen olyan konstrukciók kerülnek górcső alá, amelyek egyedi koncepció alapján készülnek. 2023-ban harmadszorra rendezték meg ezt a gépész versenyt (rekord mennyiségű 114 nevezővel), amelynek a fókuszában többek között a vegyipari célgépek álltak – összesen 18 pályamű érkezett e témában. A Gépész Szalont, a verseny díjátadó szakmai rendezvényét június 28-án rendezték meg a budapesti Millenium Házában.A megmérettetésen induló nevezéseket komoly szakmai tekintélyek bírálták el, és így kerültek ki a győztesek. Összesen tíz kategóriában osztottak ki elismeréseket, azaz hat ipari célgép és egy vegyipari célgép kategóriában. Egy tervezőmérnök kapta „Az év tervezője 2023” címet. A közönségdíjat a legtöbb szavazatot kapó pályázat nyerte. Továbbá kihirdették „Az év öko célgépe 2023” és „Az év ötlete” győztesét is.A Célgép Nagydíjról szóló podcast adás megszólalói:
  • Metál Attila, a verseny zsűrielnöke, a Knorr-Bremse Budapest Rail Systems kutatás-fejlesztési részlegvezető és a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára
  • Sipos Sándor, a Nagydíj főszervezője és a Chemplex Kft. ügyvezetője
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
Ebben az epizódban dr. Baracsi Katalin internetjogászt faggatjuk, a fókuszban a mesterséges intelligenciával, amelynek szabályozásával talán még épp' időben kezdett el foglalkozni az Európai Unió. A történelemben először fordul elő az is, hogy a törvény dinamikusan idomul egy technológia gyors fejlődéséhez. Szakértőnk úgy véli, óriási segítségünkre lehet az AI, miközben előttünk lebeg annak az árnyéka is, hogy mi lesz, ha egyszer testet ölt, arcot kap, és megjelenik például a munkahelyeken - a raktáraktól az irodaházakig? Ki dönti el, hogy humán és robot dolgozót mi illeti meg? És milyen esélyeink vannak egy kollégával szemben, aki sosem alszik, sosem eszik, sosem lesz gyereke, akiért el kell menni az óvodába és valószínűleg szabadságigényért sem veri majd a főnök asztalát. Apropó: és a főnök asztala mögött ki fog ülni?
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
2023-ban már sok hétköznapi és üzleti tevékenységünket online végezzük, emellett a fizikálisan megrendezett események továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek. Magyarországon az ipar számára a legfontosabb – és egyben legnagyobb – ilyen aktivitás a HUNGEXPO által minden évben megszervezett IPAR NAPJAI kiállítás, amely a tavalyi évtől az AUTOMOTIVE kiállítással párhuzamosan zajlik.Közelednek az IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE kiállítások. Ez általában remek platform a magyar és nemzetközi ipari vállalatok számára, hogy valamilyen újdonsággal rukkoljanak elő. Adásunkban az alábbi kérdéseket jártuk körbe:
  • Milyen várakozásokkal indulhat neki egy vállalat az IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE kiállításoknak? Mire számít a HUNGEXPO?
  • Milyen programokkal találkozhatunk a kiállításokon?
  • Miért érdemes kiállítani egy ekkora eseményen?
  • Milyen újdonságokkal készülnek a kiállítók?
  • Hogyan juthatnak be a rendezvényre az érdeklődők?
Vendégeink:
  • Márki Enikő, a HUNGEXPO IPAR NAPJAI kiállításigazgatója
  • Sipos Sándor, a Chemplex Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj megálmodója
  • Sulykos Éva, a Jouleing Kft. ügyvezető igazgatója
Regisztrálj az IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE kiállításra:https://iparnapjai.hu/newtechnology Írd be a naptáradba az ipar legfontosabb hazai eseményét: IPAR NAPJAI – AUTOMOTIVE május 16-19.
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
Az intalogisztika, belső anyagmozgatás és leltárazás minden vállalat esetében kihívást jelenthet. Rengeteg költséget és energiát emészthet fel egy-egy rendszer felépítése, ha nem a megfelelő módon, a lehető legalaposabban tervezik meg az ökoszisztémát. Ebből adódóan számos hibafaktor jelentkezhet, amelyek miatt a vállalatok inkább a hagyományos módszereket preferálják, holott azzal szintén jelentős mennyiségű akadály jelentkezhet. Pedig ma már megtalálhatók a piacon azok a technológiák, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a vállalatok az anyagmozgással kapcsolatos folyamataikat. De hogyan lehet ezeket a műveleteket egyszerűbbé, átláthatóbbá és nem mellesleg automatizálttá tenni? A kérdéseinkre választ az Antra ID IT vezetője, Pesti János adott. Adásunkban többek között választ kapunk arra, hogy:- Mi az az RFID technológia, mire használható?- Milyen követési technológiák javasoltak bizonyos területeken?- Elérhető-e a teljes automatizálás?- Milyen hibákat NE kövessünk el?- Milyen a jövő intralogisztikája? A NEWtechtalk legfrissebb epizódjában az intralogisztika egyik legérdekesebb területét tártuk fel Pesti Jánossal, az Antra ID IT vezetőjével!
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Valóban: a hackereket is segíthetik az újult erővel terjedő AI-k, de a kibervédelmi szakembereknek szintén segítenek, így tartják a lépést - vallja Sándor Barnabás, az Óbudai Egyetem kiberbiztonság kutatója és doktorandusz hallgatója.Hogyan változik, akár az ipari kiberbiztonság az elmúlt időben felgyorsult mesterséges intelligencia versenyben? Milyen új fenyegetések jelennek meg az online térben, amikre feltétlenül oda kell figyelni? Hogyan viszonyulunk az adatbiztonsághoz - akár magánemberként, akár ipari rendszerek üzemeltetőiként, és hogyan kellene?És, a technológia napos oldalát is megnézve: hogyan segíthet a fenntarthatóság növelésében?Megannyi kérdésre szakszerű válaszok a NEWtechtalk aktuális epizódjában, Sándor Barnabástól. Hallgasd Apple és Google podcasten, illetve Spotify-on, illetve podcast.hu-n és podtail.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00