Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Vissza

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Üzlet Tudomány Technológia

A NEW technology magazin ipari és tudományos csatornája, olyan szakértő vendégekkel, akiknek a véleményére érdemes figyelni. Rendszeresen jelentkezünk tartalmas beszélgetésekkel, rövid véleményműsorokkal, technológiai híradóval, friss tudományos eredményekkel és a legforróbb ipari innovációkkal, hogy még modernebbek, fenntarthatóbbak és olcsóbbak legyenek a gyártási folyamatok. newtechnology.hu | okosipar.hu

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 18 elemből.

Valóban: a hackereket is segíthetik az újult erővel terjedő AI-k, de a kibervédelmi szakembereknek szintén segítenek, így tartják a lépést - vallja Sándor Barnabás, az Óbudai Egyetem kiberbiztonság kutatója és doktorandusz hallgatója.Hogyan változik, akár az ipari kiberbiztonság az elmúlt időben felgyorsult mesterséges intelligencia versenyben? Milyen új fenyegetések jelennek meg az online térben, amikre feltétlenül oda kell figyelni? Hogyan viszonyulunk az adatbiztonsághoz - akár magánemberként, akár ipari rendszerek üzemeltetőiként, és hogyan kellene?És, a technológia napos oldalát is megnézve: hogyan segíthet a fenntarthatóság növelésében?Megannyi kérdésre szakszerű válaszok a NEWtechtalk aktuális epizódjában, Sándor Barnabástól. Hallgasd Apple és Google podcasten, illetve Spotify-on, illetve podcast.hu-n és podtail.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Napjaink minden biztató eredménye ellenére talán még mindig kétkedve fogadod, hogy a fémmegmunkálás is lehet fenntarthatóbb, ráadásul olyan megoldásokkal, amelyek nem csak egy-egy üzem, illetve gyártó karbonlábnyomát csökkentik, hanem az egész értékláncét.

A ma ismert és alkalmazott trendeket, már beépített emisszió csökkentő megoldásokat és a közeljövő vágyott lehetőségeit a NEWtechtalk aktuális epizódjában mutatjuk be, nem egy, hanem rögtön három fém- és gépipari vállalat vezetőjével, Kovács Gáborral, a DMG MORI Hungary ügyvezetőjével, Sipőcz Zoltánnal, a Mazak mérnökség vezetőjével és Bálint Anitával, a Lovász Forgácsoló Kft. kommunikációs vezetőjével.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Nem másról, mint az Antra ID vállalatáról van szó. Az intralogisztikai megoldásokkal foglalkozó rendszerintegrátor társaság saját fejlesztésű megoldásokkal járul hozzá a partnerei fejlődéséhez. Adásunkban Ozsvald Lászlóval, az Antra ID egyik alapítójával és korábbi technológiai igazgatójával beszélgettünk.

Adásunkban az alábbi kérdésekre kaptunk választ:

  • Mit jelent az Antra ID elnevezés?

  • Milyen változásokon ment keresztül a technológia az elmúlt harminc évben?

  • Hogy nézett ki egy automatizálást rendszer harminc éve?

  • Milyen lesz az intralogisztika jövője?

  • Mely iparágaknak van szüksége leginkább az automatizálásra?

Rendhagyó módon nem újdonságokról beszélgettünk, hanem arról, hogyan vált sikeressé egy intralogisztikával foglalkozó vállalat Magyarországon.

Az adás meghallgatásához kattints a lejátszás gombra!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az IT munkaerőhiányra világít rá az Oriana által a közelmúltban kiadott „Üzleti alkalmazásfejlesztés és üzleti folyamatok digitalizációjának helyzete 2022” című vezetői kutatása. Adásunkból kiderül, hogy a magyar vállalatok elsődlegesen az üzemeltetés területén érzik a munkaerőhiányt, azaz a megkérdezettek 64,7 százaléka vallotta ezt. Kevéssel a második a szoftverfejlesztés területe, ahol a cégek 61,7 százaléka keres IT szakembert, de sok informatikus hiányzik a biztonság területéről is, ami 47 százalékot jelent. Az akkut fejlesztőhiány miatt pedig a vállalatok 44 százalékánál kellett üzleti projekteket elhalasztani vagy módosítani, ami az esetek többségében 50-100 millió forintos kiesést okozott.

A NEWtechtalk ezen epizódjában a következő kérdések kerülnek boncasztalra:

  • Hogyan alakulhatott ki munkaerőhiány az IT szektorban?

  • Milyen skillekkel rendelkezzen a jó informatikus?

  • Hol tart ma a szoftverfejlesztés?

  • Mit kell tudnia a jövő informatikusainak?

Az Oriana kutatása rávilágított arra, hogy a cégek tartósan küzdenek az IT területen tapasztalható munkaerőhiánnyal, ugyanis egyharmaduk immár két éve nem tudja betölteni az üres pozíciókat. Adásunkban a jelenséget Basa Richárd, az Oriana vezérigazgatója mutatja be.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kérdés még tovább bővíthető számos más épülettel, ahol hatalmas tetőszerkezeteket gyártottak. A válasz pedig az, hogy mindkét esetben a Weinberg ’93 Építő Kft. végezte a monumentális acélelemek megmunkálását.

A vállalatot 1993-ban alapították és építőipari kivitelezéssel foglalkoztak. A kezdeti időszakban könnyűszerkezetes létesítményeket hoztak létre, valamint a burkolási feladatokat is ők végezték. Folyamatos üzletfejlesztési politikájuknak köszönhetően különböző termékek gyártását irányozták elő. 2002-ben indult el az acélszerkezet-gyártási üzletáguk, amely a másodlagos tartószerkezeteknek a saját használatra történő gyártását jelentette. Már ebben az időszakban a távlati célok közt szerepelt, hogy modern fejlett gyártástechnológiát alkalmaznak, amellyel nemcsak Magyarországon, hanem a külföldi piacokon is versenyképes lehet a vállalat.

- Milyen technológia és milyen berendezés szükséges a nagyméretű acélelemek megmunkálásához?

- A Weinberg ’93 milyen projekteket vállal?

- Mitől különleges a Magyar Zene Háza konstrukciója?

- Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a MAZAK 3D Fabri Gear 400 II lézervágó gép?

„A 3D Fabri Gear 400 II lézervágó gépet azért vásároltuk, mert széles alapanyagtartományban képes dolgozni. Egyszerűen megfogalmazva egy 20 milliméteres átmérőjű csőtől kezdve a 408 milliméteres átmérőjű csőig kezeli az elemeket. Ezen periférián belül nyitott szelvényeket, H-szelvényeket, L-szelvényeket és akár egyedileg hajlított egységeket is képes feldolgozni, vágni, menetelni, azaz minden olyan műveletet végrehajtani, ami számunkra feltétlenül szükséges a gyártás során” – mutatja be a lézervágó berendezést Lovas Róbert, a Weinberg termelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az intralogisztikai folyamatok számos összetevőből állnak, amelyekhez magas szaktudás szükséges. A NEWtechtalk friss epizódjában a teljes raktárautomatizálás elérésének lehetőségét vizsgáltuk.

2021 novemberétől a cseh központú Közép-európai Automatizálási Holdinghoz immár három vállalat is tartozik, amelyek egymással párhuzamos működésre képesek. A csoporthoz tartozó cégek olyan módon egészítik ki egymást, hogy megbízhatóan és gyorsan végzik el a nagyobb projekteket is. Jelenleg ezt a szinergiát mélyítik. Az Automa cseh vállalat célgépek, gyártósorok és robotizált munkaállomások tervezésére és gyártására szakosodott. Az Auware Engineering a gyártósorok mellé PLC programozást biztosít, illetve kisebb, kiegészítő gyártósorokat készít. Az Antra ID pedig az intralogisztikai megoldásokat nyújtja.

Az Antra ID Kft. IT vezetője, Pesti János mutatta be magazinunknak az intralogisztikában rejlő buktatókat, megoldásokat és lehetőségeket. A vállalat olyan háttérrel rendelkezik, hogy értik az intralogisztika és az IT működését, ezáltal képesek olyan megoldást biztosítani, ami a folyamatok optimális működését szolgálja az anyagmozgatás területén.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A fémmegmunkálás jelen van a mindenki által ismert gépgyártásban, ám azt már kevesebben tudják, hogy a háztartási eszközeink nagy részéhez ugyancsak köze van. Az egészen egyedi kivitelezéstől – mint például a Forma-1-ben használt speciális alkatrészek – a nagysorozatban gyártott termékekig – amilyen például a mindennapokban használt csaptelep – mind összekapcsolható a különböző fémek mechanikai elvű átalakításával.

A technológia fejlődésével egyre hatékonyabb, gyorsabb és fenntarthatóbb gépek kerülnek a gyártásba. Erről az egyik globális piacvezető szerszámgépgyártó, a Mazak nyílt napján beszélgettünk Török Lászlóval a magyarországi leányvállalat újdonsült ügyvezetőjével, valamint Sipőcz Zoltán értékesítő mérnökkel.

A piacot uraló trendeken felül szó volt Forma-1-ről – amelyben a Mazak 1999 óta nagy szerepet vállal, a McLaren hivatalos szerszámgépbeszállítójaként –, az additív gyártástechnológiáról és további fontos technológiai részletekről.

.

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter: Némethi Botond

Vágó: Gábor János, Némethi Botond

Még több ipari és tudományos hír a NEWtechnology magazinban és az Okosipar.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Általában az űrkutatás, vagy a hadiipar eredményei juttatják új fejlesztésű termékekhez a társadalmat (lsd. teflon, mikró, konzerv, stb.), de az ipar (tényleg) 4.0 ezt a szabályt is átírhatja.

Hogyan jelennek meg a közösségi média, vagy akár az okosotthon technológiák megoldásai a gyártásban? Mi köze a Messengernek az anyahajók kommunikációs rendszeréhez? Hogyan lesz a web a platformok feletti platform, és mekkorára nő mögötte az őt támogató felhő?

Tudj meg többet a NEWtechtalk aktuális epizódjából, amelyben dr. Galambos Pétert, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának igazgatóját és Masa Attilát, az Indeveyes Technologies Kft. alapító-vezérigazgatóját láttuk vendégül!

Ne feledd: ha applikációban hallgatnád, akkor a NEWtechtalk RSS oldalán kopp a „Listen on…” gombra!

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és gyártásvezető: Gábor János

Még több ipari és tudományos hír a NEWtechnology magazinban és az Okosipar.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogyan tud egy CNC-üzem olyan ügyfeleket megfogni, mint az amerikai hadsereg, a NASA, a Boeing, a Northrop Grumman, a Lockheed Martin, a Spirit Aerosystems, a Raytheon, a Virgin Galactic, a Blue Origin, a GM, a Tesla, vagy a SpaceX?

A Los Angeles-i Delta Machine Company MAGYAR tulajdonosa új szintre emelte a fémmegmunkálást: olyan bonyolult megrendeléseket is képes teljesíteni, amilyeneket mindenki más visszadob, ráadásul automatizálással, robotikai megoldásokkal és a dolgozók képzésének támogatásával acélszilárdan őrzi pozícióját a legjobbak között.

Ismerd meg Garaczi János és a Delta Machine (avagy egy 3.500 négyzetméteren is mindössze 17 emberrel működő gyár) történetét, a NEWtechtalk-ban!*

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és vágó: Gábor János

Iratkozz fel a csatornára kedvenc alkalmazásodban: SPOTIFY | GOOGLE PODCASTS | APPLE PODCASTS | DEEZER | PODCAST.HU

* Az exkluzív riport írásban, látványos fényképekkel a NEWtechnology magazin áprilisi Szerszámvilág mellékletében olvasható! Előfizetés ITT!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az ipari marketingben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket és a hazai reklámpiac állapotát a Green Edge Media Group szakértőivelboncolgatjuk. Lovas Noémi online projektmenedzserrel és Varga Dániel ügyvezetővel alaposan körül járjuk, hogy:

- Miért érdemes különbséget tenni marketing és ipari marketing között?

- Hogyan nő profik kezei alatt egy márka ismertsége?

- Mit jelent az, ha egy reklámügynökség „full service” szolgáltatást nyújt?

- Mikor olcsóbb és hatékonyabb külső partnerrel dolgozni, ahelyett, hogy főállású marketingest alkalmaznánk?

- Illetve: hogyan kezelhetők a generációs különbségek - nem csak a cégvezetők, hanem a célközönség szintjén is?

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Műsorvezető, vágó: Gábor János

https://newtechnology.hu/

https://www.okosipar.hu/

Powered by: Green Edge Media Group

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00