Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Vissza

NEWtechtalk

NEW technology magazin

Üzlet Tudomány Technológia

A NEW technology magazin ipari és tudományos csatornája, olyan szakértő vendégekkel, akiknek a véleményére érdemes figyelni. Rendszeresen jelentkezünk tartalmas beszélgetésekkel, rövid véleményműsorokkal, technológiai híradóval, friss tudományos eredményekkel és a legforróbb ipari innovációkkal, hogy még modernebbek, fenntarthatóbbak és olcsóbbak legyenek a gyártási folyamatok. newtechnology.hu | okosipar.hu

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 14 elemből.

A kérdés még tovább bővíthető számos más épülettel, ahol hatalmas tetőszerkezeteket gyártottak. A válasz pedig az, hogy mindkét esetben a Weinberg ’93 Építő Kft. végezte a monumentális acélelemek megmunkálását.

A vállalatot 1993-ban alapították és építőipari kivitelezéssel foglalkoztak. A kezdeti időszakban könnyűszerkezetes létesítményeket hoztak létre, valamint a burkolási feladatokat is ők végezték. Folyamatos üzletfejlesztési politikájuknak köszönhetően különböző termékek gyártását irányozták elő. 2002-ben indult el az acélszerkezet-gyártási üzletáguk, amely a másodlagos tartószerkezeteknek a saját használatra történő gyártását jelentette. Már ebben az időszakban a távlati célok közt szerepelt, hogy modern fejlett gyártástechnológiát alkalmaznak, amellyel nemcsak Magyarországon, hanem a külföldi piacokon is versenyképes lehet a vállalat.

- Milyen technológia és milyen berendezés szükséges a nagyméretű acélelemek megmunkálásához?

- A Weinberg ’93 milyen projekteket vállal?

- Mitől különleges a Magyar Zene Háza konstrukciója?

- Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a MAZAK 3D Fabri Gear 400 II lézervágó gép?

„A 3D Fabri Gear 400 II lézervágó gépet azért vásároltuk, mert széles alapanyagtartományban képes dolgozni. Egyszerűen megfogalmazva egy 20 milliméteres átmérőjű csőtől kezdve a 408 milliméteres átmérőjű csőig kezeli az elemeket. Ezen periférián belül nyitott szelvényeket, H-szelvényeket, L-szelvényeket és akár egyedileg hajlított egységeket is képes feldolgozni, vágni, menetelni, azaz minden olyan műveletet végrehajtani, ami számunkra feltétlenül szükséges a gyártás során” – mutatja be a lézervágó berendezést Lovas Róbert, a Weinberg termelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az intralogisztikai folyamatok számos összetevőből állnak, amelyekhez magas szaktudás szükséges. A NEWtechtalk friss epizódjában a teljes raktárautomatizálás elérésének lehetőségét vizsgáltuk.

2021 novemberétől a cseh központú Közép-európai Automatizálási Holdinghoz immár három vállalat is tartozik, amelyek egymással párhuzamos működésre képesek. A csoporthoz tartozó cégek olyan módon egészítik ki egymást, hogy megbízhatóan és gyorsan végzik el a nagyobb projekteket is. Jelenleg ezt a szinergiát mélyítik. Az Automa cseh vállalat célgépek, gyártósorok és robotizált munkaállomások tervezésére és gyártására szakosodott. Az Auware Engineering a gyártósorok mellé PLC programozást biztosít, illetve kisebb, kiegészítő gyártósorokat készít. Az Antra ID pedig az intralogisztikai megoldásokat nyújtja.

Az Antra ID Kft. IT vezetője, Pesti János mutatta be magazinunknak az intralogisztikában rejlő buktatókat, megoldásokat és lehetőségeket. A vállalat olyan háttérrel rendelkezik, hogy értik az intralogisztika és az IT működését, ezáltal képesek olyan megoldást biztosítani, ami a folyamatok optimális működését szolgálja az anyagmozgatás területén.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A fémmegmunkálás jelen van a mindenki által ismert gépgyártásban, ám azt már kevesebben tudják, hogy a háztartási eszközeink nagy részéhez ugyancsak köze van. Az egészen egyedi kivitelezéstől – mint például a Forma-1-ben használt speciális alkatrészek – a nagysorozatban gyártott termékekig – amilyen például a mindennapokban használt csaptelep – mind összekapcsolható a különböző fémek mechanikai elvű átalakításával.

A technológia fejlődésével egyre hatékonyabb, gyorsabb és fenntarthatóbb gépek kerülnek a gyártásba. Erről az egyik globális piacvezető szerszámgépgyártó, a Mazak nyílt napján beszélgettünk Török Lászlóval a magyarországi leányvállalat újdonsült ügyvezetőjével, valamint Sipőcz Zoltán értékesítő mérnökkel.

A piacot uraló trendeken felül szó volt Forma-1-ről – amelyben a Mazak 1999 óta nagy szerepet vállal, a McLaren hivatalos szerszámgépbeszállítójaként –, az additív gyártástechnológiáról és további fontos technológiai részletekről.

.

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter: Némethi Botond

Vágó: Gábor János, Némethi Botond

Még több ipari és tudományos hír a NEWtechnology magazinban és az Okosipar.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Általában az űrkutatás, vagy a hadiipar eredményei juttatják új fejlesztésű termékekhez a társadalmat (lsd. teflon, mikró, konzerv, stb.), de az ipar (tényleg) 4.0 ezt a szabályt is átírhatja.

Hogyan jelennek meg a közösségi média, vagy akár az okosotthon technológiák megoldásai a gyártásban? Mi köze a Messengernek az anyahajók kommunikációs rendszeréhez? Hogyan lesz a web a platformok feletti platform, és mekkorára nő mögötte az őt támogató felhő?

Tudj meg többet a NEWtechtalk aktuális epizódjából, amelyben dr. Galambos Pétert, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának igazgatóját és Masa Attilát, az Indeveyes Technologies Kft. alapító-vezérigazgatóját láttuk vendégül!

Ne feledd: ha applikációban hallgatnád, akkor a NEWtechtalk RSS oldalán kopp a „Listen on…” gombra!

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és gyártásvezető: Gábor János

Még több ipari és tudományos hír a NEWtechnology magazinban és az Okosipar.hu-n!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogyan tud egy CNC-üzem olyan ügyfeleket megfogni, mint az amerikai hadsereg, a NASA, a Boeing, a Northrop Grumman, a Lockheed Martin, a Spirit Aerosystems, a Raytheon, a Virgin Galactic, a Blue Origin, a GM, a Tesla, vagy a SpaceX?

A Los Angeles-i Delta Machine Company MAGYAR tulajdonosa új szintre emelte a fémmegmunkálást: olyan bonyolult megrendeléseket is képes teljesíteni, amilyeneket mindenki más visszadob, ráadásul automatizálással, robotikai megoldásokkal és a dolgozók képzésének támogatásával acélszilárdan őrzi pozícióját a legjobbak között.

Ismerd meg Garaczi János és a Delta Machine (avagy egy 3.500 négyzetméteren is mindössze 17 emberrel működő gyár) történetét, a NEWtechtalk-ban!*

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és vágó: Gábor János

Iratkozz fel a csatornára kedvenc alkalmazásodban: SPOTIFY | GOOGLE PODCASTS | APPLE PODCASTS | DEEZER | PODCAST.HU

* Az exkluzív riport írásban, látványos fényképekkel a NEWtechnology magazin áprilisi Szerszámvilág mellékletében olvasható! Előfizetés ITT!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az ipari marketingben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket és a hazai reklámpiac állapotát a Green Edge Media Group szakértőivelboncolgatjuk. Lovas Noémi online projektmenedzserrel és Varga Dániel ügyvezetővel alaposan körül járjuk, hogy:

- Miért érdemes különbséget tenni marketing és ipari marketing között?

- Hogyan nő profik kezei alatt egy márka ismertsége?

- Mit jelent az, ha egy reklámügynökség „full service” szolgáltatást nyújt?

- Mikor olcsóbb és hatékonyabb külső partnerrel dolgozni, ahelyett, hogy főállású marketingest alkalmaznánk?

- Illetve: hogyan kezelhetők a generációs különbségek - nem csak a cégvezetők, hanem a célközönség szintjén is?

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Műsorvezető, vágó: Gábor János

https://newtechnology.hu/

https://www.okosipar.hu/

Powered by: Green Edge Media Group

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az idei CES ismét sok szemrevaló újdonsággal szolgált, de a szórakoztatóelektronikai kiállítást olyan eszközök miatt is érdemes volt figyelni, amelyekben rejlik némi ipari potenciál.

A NEWtechtalk legújabb epizódjában lenyűgöző, végletekig hasznos és teljesen felesleges innovációkat gyűjtöttünk össze a Las Vegas-i show-ról, amit egyébként 44,5 ezren a helyszínen, több mint 40 ezren pedig online követtek, mintegy 133 országból.

NEWtechtalk - a 2022-es CES szubjektív szemléjével: hallgasd kedvenc alkalmazásodban (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts), vagy RSS-en! A feliratkozásodat még több jó tartalommal háláljuk meg!

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Szerkesztők: Némethi Botond, Gábor János

https://newtechnology.hu/

https://www.okosipar.hu/

Powered by: TECHference - az év ipari konferenciája

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Egy évvel azután, hogy a HEP horvátországi áramszolgáltató egyik állomásának összeomlása kis híján bedöntötte Európa villamosenergia-hálózatát, azt vizsgáljuk, hogy a kontinens képes-e már elkerülni hasonló válsághelyzeteket. A kulcsszó a stratégiai tartalék megteremtése, amiben segítségünkre lehetnek a megújuló források, de: képesek vagyunk-e uralni, tárolni, megfelelően elosztani az így termelt energiát? A Siemens szerint igen.

Balasa Levente, a Siemens Smart Infrastructure üzletágvezetője elárulta: nem az a kérdés, hogy kell-e több napelem a magyar épületek tetejére (mert igen, kell), hanem az, hogy biztonságosan tudjuk-e kezelni a Paksi Atomerőmű kapacitásának harmadát már ma is kitevő, és a közeljövőben még jobban elszaporodó háztartási kiserőművek termelését.

Tudj meg többet az energiahálózatok digitális ikertestvéréről és arról, hogy hogyan lehetnénk mind hatékonyabbak, microgrid rendszerek energiaközösségébe szerveződve.

Mutatjuk milyen lesz a jövő! NEWtechtalk, powered by TECHference: iratkozz fel Spotify-on, Google és Apple podcaston, vagy RSS-en!

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és vágó: Gábor János

https://newtechnology.hu/

https://www.okosipar.hu/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TECHference-en készült beszélgetéseink közül az egyik kedvencünk: Kiss Zoltán, az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH exportigazgatója az adatkommunikációról, a távoli vezérlés hasznáról, a cég ún. E-IoT (Energy Internet of Things) koncepciójáról és arról a kiértékelő panelről, ami lehetővé teszi az alkatrészek virtuális térben történő tesztelését, fejlesztését.

Miért éri meg eleve működő szolgáltatás mellé eTudástárat építeni?

Elég gyorsan reagálnak-e az újhullámos technológiák a világ ellátási gondjaira és paradigmaváltó lehet-e az E-IoT Ökoszisztéma?

Mi közük ezeknek Zoltán otthoni postásfigyelő rendszeréhez, vagy Az év ipari konferenciáján bemutatott intelligens mojito-adagolóhoz?

Válaszok EBBEN az epizódban - HALLGASD, szeresd, iratkozz fel! NEWtechtalk: Spotify-on, Google és Apple podcaston, illetve RSS-en!

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Riporter és vágó: Gábor János

https://newtechnology.hu/

https://www.okosipar.hu/

https://techference.hu/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

NEWtechtalk a TECHference-en: az év ipari konferenciáján készült első adásunkban az Emberfejlesztés csapatával boncolgattuk, hogy mennyire összetett folyamatok tesznek igazán sikeressé egy céget. Egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen, ugyanis a tényleg hatékony átalakuláshoz gyakran a vállalat teljes szellemiségét újra kell tervezni, és erre olyan külső szakértőknek kell rávenniük a kollektívát, akik lényegében idegenek.

· Hogyan lesz a kezdeti gyanakvásból bizalom?

· Hogyan készül az átfogó cégdiagnózis?

· Mit lehet elérni egy átgondolt fejlesztési stratégiával?

· Miként reagálnak a visszajelzésekre a vállalatvezetők - akik még sosem kaptak igazán őszinte visszajelzést a munkájukról?

Mikrofonvégen az Emberfejlesztés szakértői: Kovács Andrea és Mezőfi Nóra, illetve az üvegszállal erősített műanyag profilokat gyártó Avius Kft. ügyvezetője, Csamangó Antal, aki a teljes stratégiát megvalósította a cégnél.

Főszerkesztő: Czakó Miklós

Műsorvezető és vágó: Gábor János

Helyszín: Hotel Globall Telki****

NEWtechtalk, az összes kedvenc alkalmazásodban! Iratkozz fel a csatornákra:

Apple Podcasts

Google Podcasts

Spotify

YouTube

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00