Keresés Jelentkezés Mi a podcast.hu?

Páternoszter

Jezsuita.hu

Vissza

Páternoszter

Jezsuita.hu

Vallás és spiritualitás Kereszténység

Mi a közös Juhász Anna irodalmárban és Sajgó Szabolcs jezsuitában, illetve rendtársában, Hiba Györgyben és Mező Misiben, a Magna Cum Laude frontemberében? Vagy Elek László SJ-ben és Bubnó Márk énekes-dobosban, valamint Göttinger Pál rendezőben, netán Kiss Ferenc jezsuita testvérben és Szalóki Ági előadóművészben? Ha akarjuk, hivatásukat egy világ választja el egymástól. Ha akarjuk, számos ponton kapcsolódhatnak egymáshoz. Mindennek felfedezéséhez csak megfelelő élethelyzetre van szükség. Mondjuk arra, hogy egy szűk órára beragadjanak a liftbe... Páternoszter – jezsuita podcast.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 20 elemből.

0.14 Aki figyelemzavaros gyerekekkel foglalkozik, és aki figyelni tanítja a felnőtteket

A Páternoszterbe ezúttal Sterczer Hilda hegymászó, mentálhigiénés szakember, a Hópárduc Alapítvány vezetője, valamint Lukács János jezsuita, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház igazgatója szorult be.


3.45 Istenélmények a természetben

Az érzékszerveinkkel imádkozni idegen a katolikus hagyománytól, vagy alapvető módja a találkozásnak Istennel?


6.09 Jézus, a nagy történetmesélő

Könnyebb megmutatni, mint elmesélni, mi is a szemlélődő imádság, mondja a jezsuita. Annyi bizonyos, hogy szemlélni nemcsak a természetet, hanem az evangéliumi történeteket is lehet. Jézus sem véletlenül tanított példabeszédeken keresztül.


14.41 Tandemugrás: istenkísértés vagy istenbizonyíték?

Hildát a repülőgépen ülve megkísértette a túl nagy szabadság, mégsem a világ császárának érezte magát a levegőben, hanem arra gondolt, milyen is az ember kapcsolata Istennel: Jézus ott van a hátunkon, szorosan hozzánk csatolva, de addig nem érezzük őt, miközben zuhanunk, amíg ki nem nyitja az ernyőt.


21.13 Hogy talált meg Isten a racionalitásban?

Janó villamosmérnökként végzett, egy hitbeli válság után mégis a papi pályát választotta. Válaszokért Londonig kellett mennie, egy Down-szindrómás lány imája közben érkezett meg Istenhez.


38.01 Minden jezsuita pápa akar lenni?

Vannak a szerzetesi életnek speciális kísértései? Hilda kéktúrázás közben, Janó pedig az El Caminón kapott leckét alázatból. A tanulság: hiába indulunk útnak Jézussal, ha menet közben elfeledkezünk róla.


43.29 A szavak ereje

Alázat, szolgálat... a kereszténység fontos szavaira sok sallang rakódott az idők során; a Páternoszterben egyetértés van arról, hogy vissza kell találni az eredeti értelmükhöz. Ahogy Nemes Ödön SJ szokta mondani: ne befeszülve szolgáljuk Istent, hanem szabadon, örömmel, szeretettel!


48.09 Lelkivezetés mint liftszerelés

Nem lehet mindenki hegymászó, de festés vagy akár kötögetés közben is meg lehet élni a kapcsolatot Istennel; kérdés, felfedezzük-e magunkban. Önmagunk megismerése az első állomás hozzá. Ha néha megrekedünk, jól jön a segítség, legyen az a páternoszter szerelője vagy épp egy lelkivezető.


53.40 Liftzene

Pintér Béla: Mindenható


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 20. | 57 perc
 • Csúcsélmények  kísértései
 • A jezsuita és a hegymászó holtpontjai
 • Mi jó származhat a kudarcból?
 • Jézus mint történetmesélő?
 • Egy jezsuita számára karriercél, hogy pápa legyen?


Erről is szó lesz a Páternoszter jezsuita podcast június 20-án, hétfőn megjelenő kilencedik részében.


Beszélgetőtársak:

 • Sterczer Hilda hegymászó, a Hópárduc Alapítvány vezetője, mentálhigiénés szakember, Erőss Zsolt hegymászó özvegye és
 • Lukács János jezsuita szerzetes, lelkivezető, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház igazgatója.

 

PÁTERNOSZTER


Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Jun 17. | 2 perc

0.13 „Hát, megálltunk…”

A Páternoszterbe ezúttal Dolhai Attila színész, musical- és operetténekes, valamint Kajtor Domonkos SJ, a miskolci jezsuita gimnázium iskolalelkésze, a helyi Magis kórusra írt Szent Ignác-musical felelőse szorult be. 


4.13 Mi a közös a papi és az énekesi hivatásban?

Mi indította Kajtor Domonkost arra, hogy szerzetesnek álljon? Talán ugyanaz, amit Dolhai Attila leginkább szeret a színházi produkciókban? Spoiler: mindketten a helyükön vannak, ha eszközei Istennek. 


10.36 Mit jelent kiüresíteni magunkat?

A színész számára azt, hogy elfogadja a többi alkotó elképzeléseit, rábízza magát a vezetésükre. Életét a lelkek vigasztalásának szentelő jezsuita számára pedig azt, ha a személyes lelki beszélgetésekben úgy tud jelen lenni, hogy közben elfeledkezik magáról, és teljes figyelmét a másiknak szenteli. 


16.48 „Mit nem mernek megkérdezni tőlem a lányaim?”

Hogyan éli meg a lányos apuka, hogy gyermekei egyre ritkábban beszélik meg vele a problémáikat? Tudnak-e még a kamaszok olyat kérdezni az iskolalelkésztől, amivel zavarba hozhatják? Mit tisztelnek mindketten a mai fiatalokban?


23.15 Pepi bácsi „a föld felett lebegett”

Dolhai Attilát a katolikus tanítóképző főiskolán Nemeshegyi Péter jezsuita is tanította. Aztán mégsem lett belőle pedagógus, hanem némi hivatalnoki kitérő és zenekari pályafutás után a világot jelentő deszkákon találta meg az értelmet a munkában.


30.01 Jó és rossz viaskodása, avagy a lelkek megkülönböztetése

Jekyll és Hyde-ot játszik épp Dolhai Attila, így sokat gondolkodik a jó és a rossz viaskodásáról, hogy mennyire tudjuk irányítani ösztönszerű vágyainkat. Jezsuita beszélgetőtársa szerint Szent Ignác is hasonlóra gondolt, amikor arra kereste a választ, mi jön Istentől és mi a kísértőtől.


43.35 Beszélgetnek a fiatalok a háborúról?

A miskolci jezsuita középiskola diákjai a határainkig elérő háború kapcsán leginkább a kiszámíthatatlanságtól félnek, de azért élik a gimnazisták életét. Az iskolalelkész szerint nem kell félni a félelemtől, meg kell keresni az azt tápláló okokat.


46.25 Elindult a Páternoszter! Vagy mégsem?

Kajtor Domonkos is mesél egy friss darabról: június 28-án az Erkel Színházban is bemutatják a közreműködésével született Szent Ignác-musicalt. Jegyek már kaphatók a darabra, amely modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját.


48.49 Liftzene

Ízelítő a Szent Ignác-musicalből Dolhai Attila tolmácsolásában.


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter

Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 23. | 50 perc
 • Egy lányos apa aggodalmai: szüzesség megőrzése a házasságig?
 • Mit jelent 200 kollégistával együtt lenni napi 24 órában?
 • Hogyan beszéljünk a fiataloknak a háborúról?
 • Mit ért a „kiüresedés” alatt egy jezsuita és egy színész?
 • Szent Ignác mint musical-főszereplő?!


Erről is szó lesz a Páternoszter jezsuita podcast május 23-án, hétfőn megjelenő nyolcadik részében.


Beszélgetőtársak:

 • Dolhai Attila színész, énekes, három lány édesapja.
 • Kajtor Domonkos jezsuita szerzetes, iskolalelkész.


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST


Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
May 17. | 2 perc

0.13 „Én mindig lépcsőn megyek”

A Páternoszterbe húsvéthétfőn Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa és Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, a Jézus Szíve-templom lelkésze ragadt be képletesen. Bár egyikük sem szereti a kényszeredett csevegéseket a felvonókban, mostani beszélgetésük különlegesen mélyre sikeredett.


2.41 Az író munkája kívülről nézve naplopás

Grecsó Krisztián szerin a koronavírus-járvány kezdete óta minden értelmiségi hivatásnak bizonygatnia kell létjogosultságát, mintha a lélek semmilyen módon nem szorulna gondozásra. Csak a bajban fordulunk lelkivezetőhöz, pszichológushoz, az irodalomhoz. Pedig a lélekápolás alapvető szükséglet.


8.07 A lelkésznek is fel kell töltődnie

Egy hétvégén 2000-2500-an fordulnak meg a pesti Jézus Szíve-templom alkalmain, de a szentmisék mellett személyes lelkigondozás is folyik. Bellovics Gábor arra figyelmeztet: nem gáttalanul lehet adni, a szolgálóknak is töltekezniük kell időnként, másképp nem is merne ennyi ember előtt ilyen gyakran megszólalni.


14.12 Kulisszatitkok a sekrestyéből

Hogy készül a prédikációra Bellovics Gábor? Való-e az imádságos környezet az internetre? Lehet, hogy az emberek nincsenek is egyedül a csak a gyóntatófülkében kimondott gondjaikkal, kérdéseikkel, kihívásaikkal?


21.45 Honnan veszi az író a bátorságot, hogy megmutassa, amit leír?

Grecsó Krisztiánnak az segített, hogy mire megijedt attól, hogy „amit a nyelvvel meg lehetett csinálni, az már elkészült”, addigra már szenvedélye lett az írás. Ráadásul az irodalom dialógus: ha nincs olvasója, nem valósul meg. Ez az egyetlen olyan narratív jellegű befogadási forma, ahol egyenrangú vagyunk az alkotóval: előítéleteinket, vágyainkat, hitünket olvassuk bele.


26.01 Az író és a prédikátor közös dilemmája...

...hogy úgy fogalmazzák meg, amit átéltek, amit a világról gondnak, hogy az hatást váltson ki a befogadóban, kezdjen el gondolkodni magáról, figyeljen befelé, induljon el az önismeret útján, ismerje fel szerethetőségét, letegye álarcát, kapcsolatba kerüljön a valósággal, azzal az Istennel, akinek a szabályai szerint alakítani szeretné az életét.


34.03 A gyónás és a dedikálás

Grecsó Krisztián sokat utazik, szeret találkozni az olvasókkal. Dedikáláskor sem csak összefirkálja a könyvek elejét, hanem több tucat néhány perces vallomást hallgat végig, hogyan nyitott meg az embereket egy-egy szöveg. A figyelmét adja, feloldozást és tanácsot viszont nem tud adni, hisz író, nem pap és nem lelkigondozó.


37.42 A feltámadásba vetett hit gyógyít

A közösséginek nevezett oldalak a magány színterei, ahol egyrészt a tökéletesség demonstrációja zajlik, másrészt kommentháborúkkal vezetjük le a be nem gyógyult lelki sebeink okozta fájdalmat. Azért néha nem szükséges mást tenni, csak meghallgatni a másikat, teret adni neki, jelen lenni számára. Legyen szó egy idős keletnémet hölgy gyászáról a vonaton, vagy a nappalinkban lakó, egykor Magyarországot megszálló, ma az orosz háború elől menekülő ukrán katonáról.


45.32 Grecsó-Hrutka: Utazó


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter

Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Apr 18. | 49 perc
 • Legitim hivatás-e az íróé és a papé?
 • Miért van szüksége a lelkivezetőnek is lelkivezetőre?
 • Működhet-e egy szentmise vagy irodalomóra az online térben?
 • Mit kezd a tollforgató és lelkész a kommentháborúval?
 • Miért nincs Magyarországon kultúrája a lélekápolásnak?

Erről is szó lesz a Páternoszter jezsuita podcast április 18-án, húsvéthétfőn megjelenő hetedik részében.


Beszélgetőtársak:

 • Grecsó Krisztián író, költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa,
 • Bellovics Gábor jezsuita szerzetes, a Jézus Szíve-templom lelkésze.


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter

Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Apr 12. | 1 perc

0.14 „Mindketten az illatok szerelmesei”

A Páternoszterbe ezúttal Zólyomi Zsolt parfümőr, az egyetlen magyar „orr” ragadt be Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, a L'Oreal Paris egykori menedzsere társaságában.


4.10 Mi az az „Orr”? 

A parfümőrt ne úgy képzeljük el, mint egy csehovi figurát. És milyen az az artparfüm klub, amit Kiss Ulrich SJ hozott létre?


7.00 A legdemokratikusabb luxustermék

Hány család van Magyarországon, amelyik megengedheti magának a legértékesebb parfümöket is? Az ukrán háború miatti gazdasági szankciók bedöntik-e a luxusipart? 


10.10 Kézműves forradalom a parfümiparban

Az ipari termelés és a marketing uralma alá hajtotta a parfümgyártást is, ám manapság egyre nagyobb az igény a szerzői kozmetikumokra. Kiss Ulrich saját márkájával korát megelőzve mozdult ebbe az irányba.


14.01 Jó illatú áldozat

Hogyan lett a parfüm szakrális eszközből, Istent dicsőítő jó illatból királyi divat, majd afrodiziákum, manapság pedig pedig az önkifejezés eszköze élethelyzetnek, személyiségnek és konkrét célnak megfelelően?


23.20 Folyékony varázslat

Zólyomi Zsolt tervezett már illatokat a pannonhalmi bencések kozmetikumaihoz (az apátság melletti Illatmúzeumba érdemes beleszagolni), de első világháborús lövészárkok szagát is rekonstruálta egy kiállítás kedvéért.


27.17 Az óvodáktól a versailles-i idősotthonig

Városlakó, fogyasztásra épülő életmódunk egyre inkább elzár minket az illatoktól, pedig a szaglásunk nagyon hasznos érzékszerv, figyelmeztet a veszélyre, érzelmi biztonságot kelt bennünk, és 100 éves emlékeket is képes visszaidézni. Jó hír, hogy a szagláskultúra fejleszthető.


33.11 Miért nem vicc a Covid okozta szaglásvesztés?

A világjárvány sokak által tapasztalt melléktünete nemcsak azért veszélyes, mert nem érezzük a romlott élelmiszer illatát, hanem mert a szaglás elvesztése hosszú távon depressziós, szorongó érzéseket okoz.


40.11 Az illatanyagok etikája

Nemcsak a csalók próbálnak minket az „orrunknál fogva” vezetni, Amerikában a kenyereket is befújják, hogy a polcról leemelt pékárunak friss kenyér illata legyen. 


44.18 Liftzene búcsúzóul

Boggie: Parfüm


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Mar 21. | 47 perc
 • Milyen a jó parfüm?
 • Van-e háborúnak illata?
 • Illatvesztés egyenlő biztonságvesztés?
 • Miért ragad meg bennünk egy illat akár száz évre?
 • Miért kellene tanítani az illatkultúrát?

Erről is szó lesz a Páternoszter jezsuita podcast március 21-én, hétfőn 17.00-kor megjelenő hatodik részében.


Beszélgetőtársak:

 • Zólyomi Zsolt parfümőr, az egyetlen magyar „orr”,
 • Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, a L'Oreal Párizs egykori menedzsere.


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Mar 16. | 2 perc
 • Baj-e, hogy a posztmodern korban alapértékek kérdőjeleződnek meg?
 • A hátrányos települések felzárkózásának esélyei
 • A szezonális, helyben megtermelt élelem dicsérete
 • Hogyan gondolkodjunk a muszlimokról?
 • Milyen mértékben tudunk segíteni a hozzánk érkező menekülteken?

Erről is szó lesz a Páternoszter podcast február 21-én, hétfőn 17.00-kor megjelenő ötödik részében.


Beszélgetőtársak:

 • Szalóki Ági énekes, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke,
 • Kiss Ferenc jezsuita testvér, az arlói romamisszió munkatársa .


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Feb 16. | 1 perc

0.14 „Szép a hangod!”

A Páternoszterbe ezúttal Szalóki Ági dalszerző, előadóművész, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hírnöke ragadt be Kiss Ferenc jezsuita testvérrel, aki szinte csak pihenni jár haza Miskolcra, egyébként az arlói romamisszió munkatársa és Egerben tanul szociálpedagógiát. 


03.44 Közös álom felkarolni a lemaradókat

Feri mesél az arlói jezsuita jelenlétről és azon belül az ő munkájáról, Ági pedig beszámol régi vágyáról, hogy a zenéjével hátrányos helyzetű kismamákat és babáikat segítse. Mi kell ahhoz, hogy egy egész település felzárkózhasson? Hogyan változik a falu szerepe a jövőben? Hogyan segít a közösség és a munka megállítani a negatív társadalmi folyamatokat? Ezek a kérdések az egész beszélgetést végigkísérik.


10.15 Minden megkérdőjeleződött?

Az emberek egyre kétségbeesettebben keresik a boldogságot, miközben kicsúszik a lábuk alól a szilárd talaj, a megtartó tradíció. Persze ez a megkérdőjelezés számos újdonságot is adhat a világnak, mindig izgalmas és tanulságos kikacsintani a megszokott koordinátarendszerből, csak az a baj, ha nincs időnk megélni az útkeresés mélységét, szembenézni annak bizonytalanságával.


18.59 Tenni vagy nem tenni?

Nem is gondolnánk, milyen sokat tehetnénk, hogy jobbá tegyük világunkat. Az a kérdés, szembe tudunk-e nézni a problémákkal, együtt keresni másokkal a megoldásokat. Másokhoz képest Magyarország jó helyzetben van, de azért Jézusnak Pest megyében is bőven lenne dolga. És mit mondott XVI. Benedek pápa a nagytőke gátlástalan farkastörvényeiről?


22.33 Példázat az Isten országáról

A népzenében és a világzenében is jártas énekesnő szerint család- és hazaszeretet nélkül a Jézus Krisztus által meghirdetett egyetemes testvériségre hivatkozni csupán üres szólam. De hogyan tudjuk hitelesen összehangolni a kettőt? A jezsuita szerint ezt az ellentétet is segít feloldani, ha mi is állampolgárai leszünk Isten országának.


30.39 Hol vannak a szeretet határai?

A krisztusi szeretet példáját követve feláldozhatja-e magát a keresztény értékekre épült Európa, hogy befogadjon más vallású, kultúrájú közösségeket? A jezsuitának erre két válasza is van, az egyik libanoni és szíriai élményei, a másik a Japán jezsuita misszionáriusairól szóló Némaság című film nyomán született meg benne. 


39.23 Liftzene búcsúzóul

Szalóki Ági: Gingalló (koncertfelvétel). Egy hónap múlva jön az új adás, addig is mindenki fürkéssze kitartóan az útjába eső pocsolyákat!PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Olvass tovább
0:00:00
/
0:00:00
Feb 21. | 43 perc