Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich SJ – Páternoszter E06

Vissza

Zólyomi Zsolt parfümőr és Kiss Ulrich SJ – Páternoszter E06

Mar 21. | 47 perc

Vallás és spiritualitás Kereszténység
00:00:00
/
00:47:56

0.14 „Mindketten az illatok szerelmesei”

A Páternoszterbe ezúttal Zólyomi Zsolt parfümőr, az egyetlen magyar „orr” ragadt be Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, a L'Oreal Paris egykori menedzsere társaságában.


4.10 Mi az az „Orr”? 

A parfümőrt ne úgy képzeljük el, mint egy csehovi figurát. És milyen az az artparfüm klub, amit Kiss Ulrich SJ hozott létre?


7.00 A legdemokratikusabb luxustermék

Hány család van Magyarországon, amelyik megengedheti magának a legértékesebb parfümöket is? Az ukrán háború miatti gazdasági szankciók bedöntik-e a luxusipart? 


10.10 Kézműves forradalom a parfümiparban

Az ipari termelés és a marketing uralma alá hajtotta a parfümgyártást is, ám manapság egyre nagyobb az igény a szerzői kozmetikumokra. Kiss Ulrich saját márkájával korát megelőzve mozdult ebbe az irányba.


14.01 Jó illatú áldozat

Hogyan lett a parfüm szakrális eszközből, Istent dicsőítő jó illatból királyi divat, majd afrodiziákum, manapság pedig pedig az önkifejezés eszköze élethelyzetnek, személyiségnek és konkrét célnak megfelelően?


23.20 Folyékony varázslat

Zólyomi Zsolt tervezett már illatokat a pannonhalmi bencések kozmetikumaihoz (az apátság melletti Illatmúzeumba érdemes beleszagolni), de első világháborús lövészárkok szagát is rekonstruálta egy kiállítás kedvéért.


27.17 Az óvodáktól a versailles-i idősotthonig

Városlakó, fogyasztásra épülő életmódunk egyre inkább elzár minket az illatoktól, pedig a szaglásunk nagyon hasznos érzékszerv, figyelmeztet a veszélyre, érzelmi biztonságot kelt bennünk, és 100 éves emlékeket is képes visszaidézni. Jó hír, hogy a szagláskultúra fejleszthető.


33.11 Miért nem vicc a Covid okozta szaglásvesztés?

A világjárvány sokak által tapasztalt melléktünete nemcsak azért veszélyes, mert nem érezzük a romlott élelmiszer illatát, hanem mert a szaglás elvesztése hosszú távon depressziós, szorongó érzéseket okoz.


40.11 Az illatanyagok etikája

Nemcsak a csalók próbálnak minket az „orrunknál fogva” vezetni, Amerikában a kenyereket is befújják, hogy a polcról leemelt pékárunak friss kenyér illata legyen. 


44.18 Liftzene búcsúzóul

Boggie: Parfüm


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Tovább a podcast oldalára