Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Dolhai Attila énekes és Kajtor Domonkos SJ – Páternoszter E08

Vissza

Dolhai Attila énekes és Kajtor Domonkos SJ – Páternoszter E08

May 23. | 50 perc

Vallás és spiritualitás Kereszténység
00:00:00
/
00:50:28

0.13 „Hát, megálltunk…”

A Páternoszterbe ezúttal Dolhai Attila színész, musical- és operetténekes, valamint Kajtor Domonkos SJ, a miskolci jezsuita gimnázium iskolalelkésze, a helyi Magis kórusra írt Szent Ignác-musical felelőse szorult be. 


4.13 Mi a közös a papi és az énekesi hivatásban?

Mi indította Kajtor Domonkost arra, hogy szerzetesnek álljon? Talán ugyanaz, amit Dolhai Attila leginkább szeret a színházi produkciókban? Spoiler: mindketten a helyükön vannak, ha eszközei Istennek. 


10.36 Mit jelent kiüresíteni magunkat?

A színész számára azt, hogy elfogadja a többi alkotó elképzeléseit, rábízza magát a vezetésükre. Életét a lelkek vigasztalásának szentelő jezsuita számára pedig azt, ha a személyes lelki beszélgetésekben úgy tud jelen lenni, hogy közben elfeledkezik magáról, és teljes figyelmét a másiknak szenteli. 


16.48 „Mit nem mernek megkérdezni tőlem a lányaim?”

Hogyan éli meg a lányos apuka, hogy gyermekei egyre ritkábban beszélik meg vele a problémáikat? Tudnak-e még a kamaszok olyat kérdezni az iskolalelkésztől, amivel zavarba hozhatják? Mit tisztelnek mindketten a mai fiatalokban?


23.15 Pepi bácsi „a föld felett lebegett”

Dolhai Attilát a katolikus tanítóképző főiskolán Nemeshegyi Péter jezsuita is tanította. Aztán mégsem lett belőle pedagógus, hanem némi hivatalnoki kitérő és zenekari pályafutás után a világot jelentő deszkákon találta meg az értelmet a munkában.


30.01 Jó és rossz viaskodása, avagy a lelkek megkülönböztetése

Jekyll és Hyde-ot játszik épp Dolhai Attila, így sokat gondolkodik a jó és a rossz viaskodásáról, hogy mennyire tudjuk irányítani ösztönszerű vágyainkat. Jezsuita beszélgetőtársa szerint Szent Ignác is hasonlóra gondolt, amikor arra kereste a választ, mi jön Istentől és mi a kísértőtől.


43.35 Beszélgetnek a fiatalok a háborúról?

A miskolci jezsuita középiskola diákjai a határainkig elérő háború kapcsán leginkább a kiszámíthatatlanságtól félnek, de azért élik a gimnazisták életét. Az iskolalelkész szerint nem kell félni a félelemtől, meg kell keresni az azt tápláló okokat.


46.25 Elindult a Páternoszter! Vagy mégsem?

Kajtor Domonkos is mesél egy friss darabról: június 28-án az Erkel Színházban is bemutatják a közreműködésével született Szent Ignác-musicalt. Jegyek már kaphatók a darabra, amely modern, humorral teli, és fülbemászó, mai dallamokkal mutatja be a jezsuita rendalapító életútját.


48.49 Liftzene

Ízelítő a Szent Ignác-musicalből Dolhai Attila tolmácsolásában.


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter

Médiapartnereink:

Tovább a podcast oldalára