Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Sterczer Hilda hegymászó és Lukács János SJ – Páternoszter E09

Vissza

Sterczer Hilda hegymászó és Lukács János SJ – Páternoszter E09

Jun 20. | 57 perc

Vallás és spiritualitás Kereszténység
00:00:00
/
00:57:55

0.14 Aki figyelemzavaros gyerekekkel foglalkozik, és aki figyelni tanítja a felnőtteket

A Páternoszterbe ezúttal Sterczer Hilda hegymászó, mentálhigiénés szakember, a Hópárduc Alapítvány vezetője, valamint Lukács János jezsuita, a dobogókői Manréza lelkigyakorlatos ház igazgatója szorult be.


3.45 Istenélmények a természetben

Az érzékszerveinkkel imádkozni idegen a katolikus hagyománytól, vagy alapvető módja a találkozásnak Istennel?


6.09 Jézus, a nagy történetmesélő

Könnyebb megmutatni, mint elmesélni, mi is a szemlélődő imádság, mondja a jezsuita. Annyi bizonyos, hogy szemlélni nemcsak a természetet, hanem az evangéliumi történeteket is lehet. Jézus sem véletlenül tanított példabeszédeken keresztül.


14.41 Tandemugrás: istenkísértés vagy istenbizonyíték?

Hildát a repülőgépen ülve megkísértette a túl nagy szabadság, mégsem a világ császárának érezte magát a levegőben, hanem arra gondolt, milyen is az ember kapcsolata Istennel: Jézus ott van a hátunkon, szorosan hozzánk csatolva, de addig nem érezzük őt, miközben zuhanunk, amíg ki nem nyitja az ernyőt.


21.13 Hogy talált meg Isten a racionalitásban?

Janó villamosmérnökként végzett, egy hitbeli válság után mégis a papi pályát választotta. Válaszokért Londonig kellett mennie, egy Down-szindrómás lány imája közben érkezett meg Istenhez.


38.01 Minden jezsuita pápa akar lenni?

Vannak a szerzetesi életnek speciális kísértései? Hilda kéktúrázás közben, Janó pedig az El Caminón kapott leckét alázatból. A tanulság: hiába indulunk útnak Jézussal, ha menet közben elfeledkezünk róla.


43.29 A szavak ereje

Alázat, szolgálat... a kereszténység fontos szavaira sok sallang rakódott az idők során; a Páternoszterben egyetértés van arról, hogy vissza kell találni az eredeti értelmükhöz. Ahogy Nemes Ödön SJ szokta mondani: ne befeszülve szolgáljuk Istent, hanem szabadon, örömmel, szeretettel!


48.09 Lelkivezetés mint liftszerelés

Nem lehet mindenki hegymászó, de festés vagy akár kötögetés közben is meg lehet élni a kapcsolatot Istennel; kérdés, felfedezzük-e magunkban. Önmagunk megismerése az első állomás hozzá. Ha néha megrekedünk, jól jön a segítség, legyen az a páternoszter szerelője vagy épp egy lelkivezető.


53.40 Liftzene

Pintér Béla: Mindenható


PÁTERNOSZTER – JEZSUITA PODCAST

Részletek: jezsuita.hu/paternoszter


Médiapartnereink:

Tovább a podcast oldalára