Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#23: OKT 70 záróünnepség és emléktúra

Vissza

#23: OKT 70 záróünnepség és emléktúra

Mar 28. | 24 perc

Társadalom és kultúra Helyek és utazás
00:00:00
/
00:24:43

Ez a Túranapló huszonharmadik adása, amely rendhagyó módon nem egy személyesen vagy online felvett beszélgetés, hanem tudósítás egy rendezvényről.

Tavaly hetven éve hirdette meg a Budapesti Lokomotív Sportkör Turista Szakosztálya az Országos Kéktúra jelvényszerző túramozgalmát. Ennek kapcsán a szervezet utóda, a Lokomotív Turista Egyesület meghirdette az OKT 70 túramozgalmat, amelynek keretében a résztvevőknek hetven – tetszőleges, de folytatólagos – kilométert kellett teljesíteni az Országos Kéktúra útvonalán. Ezzel a mozgalommal egy korábbi adásban, Ispánovity Mártonnal beszélgetve már foglalkoztunk (http://tura.link/vyn52), viszont március 25-én tartották az emlékévet lezáró megemlékezést és emléktúrát, amelyen én is részt vettem.

Az OKT 70 emlékévet lezáró ünnepségre a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál gyűlt össze –stílszerűen– több mint hetven ember 2023 március 25-én, ahol a programkiírás szerint megkoszorúzták dr. Vizkelety László emléktábláját, rövid beszédek hangzottak el, majd a jelenlévők egy része elindult az Országos Kéktúra útvonalán a Hármashatárhegy felé.

Az eseményt Ispánovity Márton nyitotta meg. A beszéd után Márton és Vizkelety Judit, dr. Vizkelety László lánya, valamit a vasutas természetjárók szövetsége helyeztek el egy-egy koszorút az emléktáblán. Ez után Márton rövid bevezetője után Németh Tamás, a heyjoe.hu készítője, az OKT 70 mozgalom egyik koordinátora mesélt a mozgalom teljesítésének adatairól. Tamással egyébként az egyik első Túranaplóban beszélgettem (http://tura.link/bbcvt).

Az utolsó beszéd után a jelenlévők emlékpecsétet nyomhattak a kéktúrás füzeteikbe, majd a csapat egy része elindult a Hármashatárhegy felé a Kék jelzésen. Az Árpád-kilátónál tartott rövid pihenő után már nem volt sok hátra, mire felértünk a Hármashatárhegyre, ahonnan ki-ki ment dolgára – én például Csernus Gáborral, a Kéktúrák egyik ellenőrével, és a legelső Túranapló vendégével tovább a kék jelzésen a Rozália téglagyár nevű pecsételőhelyig (Gáborral a legelső adásban beszélgettem: http://tura.link/435rd).

Ha kedvet kaptatok ehhez a túramozgalomhoz, most nem kell tíz évet várni a következőig: ha minden jól megy, négy év múlva, az OKT75 jubileumi mozgalmon bárki részt vehet majd.

Ha bármilyen kérdésetek, ötletetek, megjegyzésetek van, írjatok emailt a podcast@hiking.hu e-mailcímre! A korábbi (és jövőbeli) adásokat a podcast.hiking.hu címen találjátok, ha pedig tetszik a műsor, és szeretnétek támogatni, azt a podcast.hiking.hu/tamogatas oldalon keresztül tehetitek meg. A honlapon kívül megtaláltok engem Facebookon vagy Instagramon is Másfélmillió néven, amely profilokon egyébként a saját kéktúrámról számolok be. Köszönöm a figyelmet, sziasztok!

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/turanaplo/message
Tovább a podcast oldalára