Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Bevetítés #3: Emberi történet a diktatúrák árnyékában

Vissza

Bevetítés #3: Emberi történet a diktatúrák árnyékában

Mar 07. | 51 perc

Történelem
00:00:00
/
00:51:18

Milyen út vezetett 17 évesen a német hírszerzéstől a gulágra? Hogy kerülhetett valaki az állambiztonság látóterébe? Milyen iratok érhetők el az FSZB levéltárában? 20. századi magyar életutakról, gulágról és a hasonló történetek megfilmesíthetőségéről februári filmklubunk után Kollár János Móczán Péterrel, a film rendezőjével és annak történész szakértőjével, Dr. Szabó Csabával, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatójával beszélgetett.

Februárban egy szövevényes kémtörténettel folytatódott Bevetítés filmklubunk: ERNA egy huszadik századi élettörténeten keresztül nyújt bepillantást a társadalom és az állambiztonság működésébe.

ERNA története egy szövevényes kémtörténet, amely 1944-ben egy német hírszerző iskolában kezdődik Bécsben, majd a háború után közel tíz évig tartó Gulag-rabsággal folytatódik. 1955 tavaszán Vorosilov egyéni kegyelmével szabadul az akkor még csak 28 éves lány. Az 1956-os forradalom idején, férjével, a volt Gulag-rab Cs. Györggyel disszidálni próbálnak, de elfogják őket a határon, és mindkettőjüket börtönbe zárják. Ekkor kerülnek a titkosszolgálat látókörébe. A hatvanas évek végére ERNA és Cs. György házassága megromlik, és az asszony feljelenti férjét az állambiztonsági hatóságnál.

--

0:00 Bevezető

1:37 Bécstől a gulágig

6:08 Erna a gulágon: A szenvedések földjén

8:13 Miért lett film a történetből?

11:46 Hogy készültek az interjúk Ernával?

16:28 Milyen lehetőségei voltak a hazatérés után?

20:05 Miért jelenti fel Erna a férjét?

26:56 Erna és az állambiztonság

31:09 Kérdések és válaszok

--

Ajánlott művek:

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/titkosszolgalatileveltar/message
Tovább a podcast oldalára