Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Családi történetek: nem mindegy, melyiket ismételjük! - dr. Kádár Annamária

Vissza

Családi történetek: nem mindegy, melyiket ismételjük! - dr. Kádár Annamária

May 09. | 63 perc

Üzlet Történelem Társadalom és kultúra Televízió és film
00:00:00
/
01:03:39

Hasznos megértenünk, hogyan válhatnak a családi történetek "fantasztikus erőforrássá - azzá a hamuba sült pogácsává, amit továbbadhatunk a gyerekeinknek"!  

Dr. Kádár Annamária, pszichológus, mesepszichológus, író segít azt tudatosítani bennünk, hogy miért van sorsformáló ereje a gyerekkorban hallott és unásig ismételgetett családi sztoriknak. "A változó világban ezek adják a kapaszkodókat!" De előtte még kiderül, hogy miért Anna volt a Mikulás utolsó védőszentje, milyen sorozatokat látott mostanában, és hogy miért felszabadító erejű Philip Zimbardo után egy kis Stephen Kinget olvasni. Ezután pedig fejest ugrunk a családi történethálók csapdájába. Kiderül, hogy a történetmesélés során miért szabadul fel a dopamin és az oxitocin nevű hormon az agyunkban. Miért meséljük újra és újra a családi ebédeken ugyanazokat a sztorikat? Melyik a családi sztoriknál az oszcilláló narratíva, melyik az emelkedő, és az ereszkedő narratíva? És egyáltalán miért fontos, hogy milyen narratívát hallgattunk egész gyerekkorunkban? Melyik hogyan hatott ránk gyerekként, és ki tudunk-e szabadulni ezeknek a történethálóknak a csapdájából? Miért fontos, hogy egyes narratívákat "átkeretezzünk", és megpróbáljuk magunknak és később a gyerekünknek is máshogy elmesélni? Ha nem sikerül más szemléletből újramesélni ezeket a történeteket, hogyan vezethet ez imposztor szindrómához, depresszióhoz, szorongáshoz és más lelki betegségekhez? És mit kezdjünk azzal, ha lyukak vannak a családi legendáriumunkban? Miért fontos ismerni a fekete bárányok történetét?

Támogasd az epizódok felvételét egy jelképes összeggel:

patreon.com/SztoriPodcast

--- Dr. Kádár Annamária könyvei: https://nyitottakademia.hu/webshop/konyvek/dr-kadar-annamaria-80 Dr. Kádár Annamária podcastja - az "És boldogan éltek": https://podcasts.apple.com/hu/podcast/%C3%A9s-boldogan-%C3%A9ltek/id1604001710 https://www.facebook.com/esboldoganeltek/ --- Még több gondolat a témában dr. Kádár Annamáriától: https://www.palferi.hu/hanganyagok/2017-2018/2018-01-23/#Csaladtortenetek_narrativai_emelkedo_ereszkedo_valtakozo_narrativa --- Köszönjük a zenéket: Mary Popkids, Martin Grand és Saverne. --- Kövesd a Sztori Podcast-ot mindenhol: Facebook: facebook.com/sztori.podcast Zárt csoport: facebook.com/groups/sztori.klub/ Instagram: instagram.com/sztori.podcast --- Hirdetés és együttműködés: peter@showcast.tech www.showcast.tech


Tovább a podcast oldalára