Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

SoloQ 2x19 - Furcsa játékok #1 - Radica Games Cube World

Vissza

SoloQ 2x19 - Furcsa játékok #1 - Radica Games Cube World

Nov 21. | 50 perc

Szabadidő Videójátékok
00:00:00
/
00:50:08

1 hónap kihagyás után visszatértem, és arra gondoltam, hogy csinálok egy rövid kis adás szösszenetet, amíg meg nem tud érkezni a következő vendéges adás. Ez a kis mini adás néhány furcsa példát mutatott volna be a játékok világából, viszont hamar kiderült, hogy a téma egy igen mély nyúlüreg. Nem csak, hogy rengeteg példát találtam, de 1-1 furcsa termékről kifejezetten sok érdekes és tanulságos információt találtam.

Szóval egy új mini sorozat indul ezennel a SoloQ-n, furcsa játékok gyűjtőnév alatt. Bármilyen hihetetlen ebben a sorozatban furcsa játékokkal fogunk foglalkozni, és a "játék" fogalom, ebben az esetben igen tág lesz. Nem csak videó játékokkal foglalkozunk a sorozatban, hanem fizikai játékokkal is, és akár "játéknak tűnő" furcsaságokkal is.

Viszont az érdekes ismeretterjesztés mellett ebben a sorozatban is lényeges lesz, hogy tanuljunk ezekből a fura szerkezetekből, és előre bocsáthatom, lehet belőlük bőven.

Térjünk rá a sorozat első delikvensére, a Radica Games Cube World-re.

1997-et írhattunk, amikor a kis 8-9 éves Jenő bement az iskolába, és lület padtársa mellé, aki egy furcsa lapos tojást tartott a kezében, apró kis kijelzővel. Miután illedelmesen rákérdeztem hogy mi az (kitéptem a kezéből), szinte instant elkapott a Tamagotchi láz, mint ahogy magával rántotta több száz, több 1000 gyermek társamat is.

A Tamagotchi egy kis univerzum volt. A cél tiszta volt, életben kellett tartanunk, és fel kellett nevelnünk egy apró lényt, és megszállottan figyeltük saját, és egymás kis lényeinek fejlődését. Úgy tűnt, hogy kezünkben tartjuk a legjobb dolgot a világon, aminél többre sosem lesz szükségünk, de amilyen gyorsan, és nagy erővel érkezett a Tamagotchi láz, olyan gyorsan is ért véget.

Magyarországon vidékén nagyjából így zajlott le a Tamagotchi láz, de viszont ez világszerte változó volt. Nem csak a láz lecsengése, gyerekekre való hatása volt más, de az is hogy milyen későbbi innovációk születtek a Tamagotchi hagyatékából.

A SoloQ második évadának 19. epizódjából, egy ilyen tovább gondolásról, innovációról beszélünk, ahol a fejlesztők célja egy kis város, interaktív univerzum megteremtése volt. Ez a Radica Games Cube World, ahol figyelhetjük apró városlakóink életét, és egymással való kapcsolataikat, apró kockák világában.

Sikeres lett? Hagyott nyomot a világban? Hozzánk eljutott? Mi volt az alkotók víziója?

Ezen kérdések megválaszolása mellet, beszélünk a Tamagotchi effektusról, az apofénia jelenségéről, és igyekszünk rájönni mi volt az oka, hogy ekkora hatással volt a koncepció a gyerekekre, miért működött ennyire "jól".

Köszönöm hogy itt vagytok és hallgatjátok a SoloQ-t!

Intro: Simon Leong - Swingin' Swords (Monster Hunter Swing)

Outro: Gnome - Blacksmith

Tovább a podcast oldalára