Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

RoadMovie

RoadMovie

Vissza

RoadMovie

RoadMovie

Társadalom és kultúra Helyek és utazás

A RoadMovie Podcast utazásról és utazókról szól. Kéthetente csütörtökön ajtót nyitunk a világra! Hallgass minket ha épp úton vagy, indulni készülsz, vagy csak érdekel a világ.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 41 elemből.

Rakonczay Gábor, az extrém sportolói műfaj hazai megteremtője, Vámos Nórával írta be magát véglegesen a sporttörténelembe, amikor páros átkelést hajtottak végre Grönlandon 2022-ben. Szánjaikat 540 km-en és 30 napon át húzták, csontig hatoló hidegben, azon a vidéken, ahol a körülmények mellett, a jegesmedvékkel való küzdelem is reális veszélyként lebegett felettük nap, mint nap. De megcsinálták! A siker azonban csak Gábor addigi életének ismeretében nyer igazi értelmet.

Személyisége és céljai jóval túlmutatnak az adásban elmesélt sarkvidéki kalandon. Gyermekkorától az indulásra készült, majd főiskolás korában érkezett el a felismerés: nincs mire várni többé! Innentől pedig nem volt megállás: Atlanti Óceán átevezések, hegymászások, ulttrafutások és persze déli és északi sarki expediciók követék egymást, amelyek során az ismertségen és a fizikai valóságon túl, valahová máshová is eljutott.

Azon kevesek közé tartozik, aki kíméletlenül hajszolja az álmait. Előadásai és beszéde szuggesztív, szavaival tízezreket motivál, hogy te is legyőzd a saját hegycsúcsodat az életedben, amelyből csak egy van: nincs mire várni!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Nem sok ember van e földön, aki átélhette a találkozást az egyik leginkább elszigetelt és igen harcias hírben álló indián törzzsel, a Yanomamikkal Venezuelában. Markó Roland, a kevesek egyike és el is mesélte az ott töltött egy hetét a RoadMovieban. A Yanomamik, Brazília és Venezuela határán élnek, jelentős részüknek még semmilyen kapcsolata nem volt a civilizációval. Akiknek mégis, ott nem volt sok köszönet a találkozásban: erdőirtók és aranyásók váltak nyilaik áldozatává, folyamatosan csökkenő életterük védelme miatt.

Roland szerencsére nem járt így, amikor minden előzmény nélkül, három társával betoppant az elszigetelt közösségbe. Életének meghatározó és felejthetetlen egy hetét töltötte el az esőerdő közepén, sok tanulsággal és fájdalommal, kismértékű integrációval, de egyedülálló megélésekkel és persze fényképekkel, a világ egyik utolsó, eltűnőben lévő törzsének életéről. A RoadMovie negyvenedik adásában, egy egyedülálló történet Dél Amerikából!


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mexikó évről évre neccesebb hellyé válik biztonsági szempontból, de vadidegentől kisbuszt venni, majd ebben lakva, feleséggel és kisgyerekkel nekivágni az országnak, különösen vagány dolog évszámtól függetlenül! Pontosan ezt tette Krulik Ábel és családja, akik 5 hónapig kalandoztak Mexikóban, mindeközben 8 ezer km-t tettek meg és 7 államot szeltek át. Közben volt egy kellemes éjszaka drogdílerektől rettegve, egy korrekt kényszerpihenő gerincsérv miatt, át tequilázott éjszakák és persze az ország igazi arcának és legszebb, legőszintébb helyeinek a felfedezése is. Mert Mexikó messze nem csak Cancunból és a Yucatánból áll, sőt! A lényege pont ezen határok elhagyásánál, a Playa Blanca fehér homokos partjain messze túl kezdődik!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A világ egyik legismertebb és legmegosztóbb városa, ami már réges-régen nem annyira bűnös, mint volt valaha: Las Vegas! Sokan viszolyognak tőle, de talán még többen imádják, viszont annál kevesebben ismerik, hogy milyen is valójában és mit tud nyújtani a kaszinók eszeveszett világán túl. Hát nagyon is sokat, és mindent egy célért: ha itt vagy, élj úgy, ahogyan mindig is szerettél volna, tömény dekadenciával és a highlfe összes csillogásának illúziójával!

Emellett persze, minden ami Las Vegasban van, feleslegesen túlzó, pazarló és fenntarthatatlan, de pont emitt olyan, mint egy tiltott gyümölcs, amibe beleharapunk és nem mondjuk el senkinek. Gyémánt Balázzsal az USA és Las Vegas igazi bennfentesével merülünk el a város legmélyebb bugyraiban, járjuk végig a Másnaposok legendáit, és ismerünk meg olyan helyeket is, amiket nem is gondoltál volna, hogy léteznek.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mennyországot és a poklot valójában csak percek, vagy méterek választják el egymástól. Ezt megtapasztalta Balázs is Kirgizisztánban, a legkeményebb ultra bringás versenyen, ahol emelkedő után lejtő, vihar után napsütés,, vagy épp kietlen és félelmetes erdő után egy lakott település által adott kontraszt képezte a kaput, az említett két véglet között.

1.900 km táv és 36 ezer méter szint, a két legfontosabb paramétere a Silk Road Mountain Race-nek. És még annyi, hogy a kirgiz hegyek két pontja közötti távolságot kell, bizonyos ellenőrző pontok beiktatásával, a lehető leggyorsabban megtenni. Mindezt teljes mértékben saját erőből, mindenféle külső segítség nélkül, az összes cuccodat magaddal cipelve, igen szélsőséges időjárási körülményekre is felkészülve.

2022-ben három magyar is nekivágott a 154 fős mezőnyben, amelyből mindössze 83-an értek célba. Köztük volt Boros Balázs "Mokush" is, aki elsőkézből mondja el élményeit a versenyről, az odáig vezető kalandos útról és persze Kirgizisztánról is!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogy mitől tartják a világ legszebb túrájának a Mount Everest Alaptáborig tartó 65 km-es utat? Azon túl, hogy bizonyosan kiderül az adásból, valójában összetett kérdés, mert ez a kihívás mindenkinek más élményt ad. A legtöbben, már a TOP10 legveszélyesebb repterek előkelő első helyén tanyázó, luklai kifutópályán történő leszállás után extázisba kerülnek, ami nem csillapodik, ahogy elindulnak a cél felé. A Himalája látványa semmivel nem összehasonlítható, az Everest elő-elő bukkanása, az egész utat átható megmagyarázhatatlan hangulat, a legendás hegymászók szellemisége teszi életreszóló élménnyé Nepál elsőszámú túráját.

Amit viszont nem biztos, hogy megismételnél. Az érme másik oldalán jéghideg szállások, hegyibetegség, változó minőségű túravezetések, lehúzások és végtelen kimerültség van, de még így is megéri! 

A Mount Everest trekkingről minden, Female Yetivel, a Himalája egyik legtapasztaltabb hazai túravezetőjével a RoadMovie Podcastban!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ötödik évadunk első adása mélyvíz a javából! Egy olyan országba megyünk, ahová turista még elvétve sem nagyon jut el: irány Niger és a Cure Salee Fesztivál! Dr Valiskó Gyöngyi -  vagy ahogyan utazói körökben hívjuk: Valis - nigeri útja az élő bizonyíték arra, hogy ha valamit nagyon szeretnénk és teszünk is érte, akkor el fogjuk érni! Nigerbe menni eleve bonyolult, de ha a fesztivál időpontja, a törzsi tanács döntése alapján csak egy héttel az indulás előtt derül ki, az igazán feladja a leckét. Mivel nincs lehetetlen, vonattal és repülővel, azért meg lehet érkezni a világ egyik legszegényebb országába, ahol fegyveres kísérettel, elképesztő kalandok között jutott el Valis a fesztiválra. Az élet Afrika legmélyén, utazgatás feketelistás légitársasággal, az európai ember fogadtatása, sok őszinte pillanat, 10 nap telefon nélkül, egy kis gasztronómia és még mindig sok teve a RoadMovie legújabb részében!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Lássuk akkor Dél Amerikát!! Az első podcast, amelyben mindketten ugyanazon földrészen, de egymástól 11.000 km távolságra beszélgetünk Halász Levente barátommal, aki a kontinens legdélebbi városából, az argentín Ushuaiából készített interjút kolumbiai élményeimről! Levente, köszönöm ezúton is!

Meg persze ezeken túl is rengeteg utazási sztori került szóba, a Kolumbia - Patagónia tengelyen egy különlegesnek szánt - és talán sikerült - beszélgetésben! Gyere velünk Dél-Amerikába és felejts el mindent, amit eddig erröl a kontinensről gondoltál! A föld valóban legdélebbi városáról, egy karibi szigetről első magyarként, a veszélyek elkerüléséről, az élménynek igazi megéléséről és egy csomó minden másról is beszélgetünk, 2023 első RoadMovie Podcastjában!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Tudtad, hogy van egy hely, nem is olyan messze tőlünk, ahol napfelkeltére kibérelheted az egész sírégiót és tökéletesre kezelt pályákon, csak a barátaiddal síelhetsz? És azt például, hogy hogyan lehetett kiskapuzni a covid miatti lezárások alatt és síelni akkor is, amikor senki más? Ezek azok a dolgok, amikhez a már haladó szintűnek kell lenni és nem csak a pályákon, hanem a sí közösségi kapcsolatokban is, de pont ezért Klausmann Viktorral és nem mással készült a RoadMovie első síelős podcastja! Az említett érdekességeken túl, megbeszéltünk mindent, ami egy tisztességes szezonkezdethez illik, vagyis legnépszerűbb országok pro és kontra, spórolási tippek (nem is rosszak!), felszerelés, felkészülés, de a legjobb bulik helyszínei sem maradtak ki a negyedik évadot záró, és a síszezont megnyitó RoadMovie-ból! 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Pulau Weh, Raja Ampat, Bukit Lawang. Mondanak ezek valamit? Ha nem, nem baj, mert nem ezek Indonézia legismertebb régiói, de ha néhány jelzőt teszünk melléjük, máris érdekesebb lesz: úszás cetcápákkal, őserdei séta a vadon élő orángutánokkal és a világ egyik legjobb merülőhelye. És ez csak 3 hely abból az országból, ahol 275 millióan laknak 18 ezer szigeten, mégis egy kezünkön, vagy ujjunkon meg tudjuk számolni hányat ismerünk belőlük. Legfőképpen Balit, ami csak az előszobája a világ egyik legkülönlegesebb vidékének az Indiai és a Csendes Óceán határán. A RoadMovie Indonézia adásában Harmincz Ritával, vagyis a Sárga Ruhás Lánnyal a második otthonáról beszélgetünk. Ami egész Indonézia, legfőképpen Flores szigete, de nem feledkezünk meg a komodói sárkánygyíkokról, Pápuáról és elveszett ősi civilizációkról sem, akik a mai napig saját törvényeik és szokásiak szerint élik az életüket. Ja, és van benne Bali is:)

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00