Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

RE:FACT - Podcast a jövőről

BROCASTERZ

Vissza

RE:FACT - Podcast a jövőről

BROCASTERZ

Üzlet Menedzsment Tudomány Biológia Technológia

Lépj be a jövőbe a RE:FACT-tel – a podcast, ami mélyrehatóan kutatja a legkorszerűbb technológiákat és a fejlődés új irányait. Fedezd fel a legizgalmasabb embereket, vállalatokat és innovációkat, amelyek előrehajtják a világot. Pörgesd fel az agysejtjeidet a jövőnk legégetőbb kérdéseit boncolgatva vagy épp lazítsd el őket a színfalak mögé betekintő beszélgetéseket hallgatva. Rajtad áll. Rajtunk pedig az, hogy te mindig az élen járj a holnap technológiáiból és a ma legforróbb témáiból. Kelj útra velünk, egy epikus kalandra! A házigazda, mint mindig: Juhász Bálint /// Készíti a BROCASTERZ: www.brocasterz.com

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 66 elemből.

Kvantumszámítógépek. A tudományos világ ingoványos talaja, ahol egyelőre a legfejlettebb kutatóközpontok legnagyobb koponyái is a sötétben tapogatózva próbálják kitaposni a haladás ösvényét. A kvantummechnanika elvein alapuló elképzelhetetlenül nagy számítási kapacitás, amivel ez a technológia kecsegtet, számos területen csábít forradalmi változásokkal. Ilyen a kriptográfia, a szimulációs modellezés, vagy igazából bármilyen rendszer, ami elég komplex ahhoz, hogy az optimalizálásában érdekeltek legyünk. Bonyolultan hangzik mindez? Nyugi, nem veled van a baj, ez tényleg nem egyszerű. Szerencsénkre itt van velünk Dr. Kozsik Tamás, az ELTE Tudományos és innovációs ügyek dékánhelyettese, aki közérthetően képes bevezetni bennünket a téma mélységeibe. Ha téged is érdekelnek a kvantumszámítógépek, ne maradj le erről az adásról!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A RE:FACT különkiadásában Szekrényi Péter, alias Digital Pedro társaságában vesézzük ki napjaink túlzás nélkül science-fictionbe illő technológiai újdonságait. Reflektorfénybe helyezzük az AI térhódítását, a Chat GPT 4-et, Elon Musk Neuralinkjét, az exo-skeletonokat, meghódítjuk a Marsot, beszélünk a mágneses levitációról, Metaverzumról, 3D-nyomtatásról mindezt egy lebilincselő epizódba sűrítve! Ha szeretnél betekintést nyerni a jelenlegi legforróbb technológiák közé, ez az adás neked szól!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Rovarapokalipszis, klímakatasztrófa, versenyfutás az idővel. Az emberiség a szakadék szélén egyensúlyozik fél lábbal és kétségbeesetten kapaszkodik a technológiai fejlődésbe, remélve, hogy visszaránt minket a biztos halál torkából. Ez lenne ma a valóságunk? Túltoljuk az aggódást vagy épphogy nem aggódunk a jövőnkért eléggé? Mi a helyzet az Északi-sark jegével, mi az a tervezett elavulás, és mekkora jelentősége van 1 Celsius foknak a klímaváltozásban? Ürge-Vorsatz Diána magyar fizikus és klímakutatóval beszélgettünk a gazdaság növekedése és a környezeti krízis súlyosbodásának összefüggéseiről, és arról, hogy mekkora szerepünk van nekünk, mint fogyasztóknak abban, hogy lelassítsuk ezt folyamatot. Spoiler: a szelektív szemétgyűjtés ide már kevés. Hogyan tudunk eljutni egy zöldebb jövőbe? Ha érdekel a válasz, hallgasd meg a Re:Fact aktuális epizódját!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mi a helyzet itthon a felnőttképzések terén manapság? Mit találunk az OKJ-n innen és a YouTube-on túl? Workshopok, tréningek, online tanfolyamok százával jönnek velünk szembe minden csatornán és témában, így egyre nehezebb átlátni, hogy melyikre lehet szükségünk. Ugyanakkor (nem csak) a felnőttoktatás számára hatalmas kihívás, hogy naprakész maradjon és a jelenlegi igényeknek megfelelő, értékes, piacképes tudást tudjon átadni. Az élethosszig tartó tanulás ma már kikerülhetetlen és a munkaerőhiány szemléletváltásra késztette a piaci szereplőket, így egyre nagyobb igény mutatkozik a meglévő munkaerő továbbképzésére. A RE:FACT aktuális vendégei Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke és Heszegi-Bogár Mariann a Bosch Rexroth Kft. vevői kapcsolatokért felelős vezetője, bevezetnek bennünket a jelen és a közeljövő magyar felnőttoktatásának mélységeibe. Kapcsolódj be!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Honnan származik az étel, amit eszünk és mi lesz, ha egyszer elfogy? Amikor a boltok polcáról leemeljük az árut, talán átfut a fejünkben ez a kérdés, talán nem, pedig óriási hatással van mindannyiunk életére. A mezőgazdaság és az állattartás hazai és globális viszonylatban is súlyos kihívásokkal néz szembe, amikre megoldást kell találni. Ebben a kiélezett helyzetben a fejlesztés, az olyan innovatív megközelítések jelenthetik a kiutat, mint amilyen a precíziós állattartás is. Dr. Pajor Gábor állatorvos és az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Állattenyésztési csoportvezetője bevezet bennünket a precíziós állattartás mélységeibe, az adatelemzés és az agrár területek összefonódásába. Ha érdekel, mit csinál egy állatorvos-adatelemző vagy hogy milyen trendek jellemzik a jövő mezőgazdaságát, kapcsolódj be a RE:FACT aktuális epizódjába!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mi a fúziós energiatermelés? Mióta kísérleteznek vele? Hogyan működik és sikerült-e már hatékony szintre hozni?

Mi kell egy ilyen folyamat lejátszásához?

Van-e káros hatása akár emberre, akár környezetre?

Milyen baleseti szituációk alakulhatnak ki egy fúziós energiát termelőüzemben? Kell-e tartani balesetektől?

Lehet a fúziós reaktor az emberiség jövőbeli új energiaforrása, ami megoldja a fosszilis energiahordozók problémáját?

Mire lehet majd használni hosszú távon? Milyen tervek vannak a technológiával kapcsolatban?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A jogi iparág jövője: a legal tech

info@brocasterz.com (BROCASTERZ)

Miért ez az egyik leglassabban digitalizálódó szektor?

Milyen előrelépések vannak, hogyan alakul most a jogász szakma digitalizálódása? 

Milyen innovációk tartoznak bele a legal tech kategóriájába?

Hogyan oszlanak meg ezek az innovációk a kormányzati és a verseny szektor között?

Milyen hatást gyakorolna a szakmára, ha teljesen digitalizálódna, mi a jövő?

Hogyan alakítják át a piacot a különböző legal tech megoldások?

Mit okozna a törvényhozásban, ha több digitális megoldást használnának?

Hogyan hat egy hétköznapi ember jogi ügyeire a különböző innovációk alkalmazása?

Hogy áll a magyar ügyvédi szakma, törvényhozás, más jogász szakágak nemzetközi viszonylatban, ha technológiai megoldásokról beszélünk? 

Milyen jövő vár a nemzetközi és a magyar jogász világra?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A jövőben minden gyári operátornak át kell képeznie magát mérnökké vagy szoftverfejlesztővé? Mik lesznek azok a munkakörök, amik a jövőben hasznosak lesznek az ipar világában?

Melyek azok a területek/iparágak, amelyeket automatizálni a legnagyobb kihívást jelenti az ipari szakemberek számára és miért?

Mennyi idő kell ahhoz, hogy az Ipar 4.0-s technológiák használata általánossá váljon a hazai ipari szereplők között? Mi az a ctrlX AUTOMATION és miben tud újat nyújtani a vezérléstechnikai platformok világában?

Miért hívják a ctrlX AUTOMATION-t az automatizálás okostelefonjának? Hogyan tud segíteni ez a platform a vállalatok versenyképességének, hatékonyságának és fenntarthatóságának elősegítésében?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Utazás az exobolygókra Dr. Kiss Lászlóval

info@brocasterz.com (BROCASTERZ)

Mit nevezünk exobolygónak? Miért fontos, hogy foglalkozzunk kutatásukkal? Hogyan kutatjuk az exobolygókat? Milyen sikereket értünk el eddig benne? Hogyan mehetünk biztosra, hogy az exobolygó amire elvándorlunk megfelelő környezetet fog számunkra adni? Hány olyan bolygó létezik, ami potenciálisan lakható? Hogyan válik egy bolygó élhetővé? Mi kell ehhez? Milyen gyakorisággal fordulnak elő ilyen bolygók? Min múlik ez? Hogyan függ össze egy bolygó ideális helyzete és az élet keletkezése? A magyar csillagász közösség hogyan járul hozzá ezekhez a felfedezésekhez?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hogyan változik most a napelemek piaca, a kormány legutóbbi bejelentése kapcsán?

Hogyan éri meg ezekkel a feltételekkel napelemet telepíteni cégeknek/magánszemélyeknek?

Szigetüzemű napelemrendszer: mi a jelenlegi álláspont szolgáltatói, állami és jogi szempontból?

Miért nem bírja a hálózat bizonyos helyeken a napelemek betáplálását? Mi kellene a terhelhetőbb hálózathoz? Mennyibe kerül és milyen fejlesztéseket kellene végezni?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00