Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Amit az ivartalanításról tudnod kell

Vissza

Amit az ivartalanításról tudnod kell

Feb 17. | 31 perc

Gyerekek és család Házi kedvencek és állatok
00:00:00
/
00:31:19

Ha szerinted sem fognak soha kiürülni a menhelyek, eltűnni a tömeges "ingyen elvihető cica, kutya" hirdetések, akkor azt is tudnod kell, hogy ehhez az egyik legfontosabb az ivartalanítás.

Ma Magyarországon a kutyáknak csak az 5-10 százaléka ivartalanított, a macskáknál pedig még rosszabb ez az arány. Ennek egyik fő oka a rengeteg hiedelem, ami körülveszi az ivartalanítást. A Petcastnak ebben az epizódjában sorra vesszük ezeket a tévhiteket Fodor Kinga állatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Tanszékvezető docense és Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke segítségével.

Szó esik arról, igaz-e hogy az ivartalanítás elhízást, elbutulást, pajzsmirigy-alulműködést, csontrákot, vagy diszpláziát okoz (NEM).

Igaz-e, hogy felborítja a hormonháztartást, eltorzítja a személyiséget, megváltoztatja a viselkedést (NEM).

Igaz-e, hogy a műtét kockázatos, előtte egyszer ellenie van egy legalább tüzelnie kell a szukának, hogy ezzel egy örömforrástól fosztjuk meg a cicát, kutyát (NEM).  

Meg beszélünk arról is, hogy mindezekkel szemben milyen előnyei vannak a műtétnek, aminek – ha egyszeri kiadásként megterhelő is lehet –, bele kell férnie a felelős állattartásba.

Tovább a podcast oldalára