Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Petcast. Az állati podcast

Petcast.podcast

Vissza

Petcast. Az állati podcast

Petcast.podcast

Gyerekek és család Házi kedvencek és állatok

Ha van kisállatod, tarts velem és vendégeimmel, hozd ki magadból a legjobb gazdit! A nevem Haiman Éva, újságíró vagyok és a Petcast házigazdája. A műsorba olyan szakértő vendégeket hívok, akik segítenek eligazodni a kedvencek tartásával, gondozásával, nevelésével, tanításával, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekben.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 32 elemből.

Jóérzésű emberként, különösen kisállattulajdonosként, mindig megrendülve, döbbenten állunk az állatkínzásos, állatbántalmazásos esetek előtt. De ne legyünk álnaivak: mindannyian tapasztaljuk, hogy nagyon-nagyon sok kisállatot (kutyát, macskát, tengerimalacot, papagájt vagy gekkót) tartanak messze nem ideális körülmények közöt vagy kifejezetten rosszul. Még olyanok is, akik elvileg szeretik a kis kedvenceiket, és akik „csak” a legjobbat akarják nekik. A Petcast mai adásába egy olyan szakembert hívtam vendégül, aki napi szinten tapasztalja, hogy állatkínzó szó szerint bárki lehet: egy szomszéd, egy teljesen átlagos ember mögöttünk a sorban, vagy mellettünk a moziban. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesületet titkára a címben idézett határozott kijelentést éppen erre alapozza. Az állatkínzók köztünk élnek – mondja, mert a súlyos állatbántalmazásoknak a többszörösét (!) teszik ki a kisebb súlyú ügyek, amelyek ugyanakkor rengeteg állat életét teszik nyomorúságossá. A kutyák, macskák, tengerimalacok vagy a ma egyre divatosabb egzotikus állatok nem tudnak segítségért kiáltani, ezért nekünk, embereknek kell segítséget nyújtanunk vagy kérnünk a számukra. Az nem megoldás, hogy posztolunk egyet: „segítsen valaki”, mert mindenki valaki! Mindig, minden helyzetben van megoldás, addig kell menni, amíg ezt megtaláljuk – hangsúlyozza Kajó Cecília. A rendőrség, a jegyző, és a ma már komoly hálózatot képviselő civil állatvédők éppúgy segítségünkre lehetnek ebben, mint a közösségi vagy a hagyományos média. Ne legyél közömbös, hozd ki magadból a legjobb gazdit és a legjobb embert! Hallgass ide!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kutya tényleg meghalhat a nyírfacukortól? Mennyire veszélyes számára a csoki, a szőlő vagy a dió? Sokan csak legyintenek, mások viszont állandóan paráznak az ilyen kérdések hallatán, olyan sokféle információ kering az interneten. Ebben az adásban rendet vágunk az ál- és félinformációk dzsungelében egy valódi szakértő segítségével, aki tényleg tudja, mit ne adjunk a kutyának, ha nem akarunk ártani neki. A Petcast podcast adásának vendége Fodor Kinga állatorvos, kisállat-táplálási specialista, az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője, a "Mit egyen a kutyám?" című könyv szerzője. Kingával sorra vesszük azokat az ételféleségeket, amik mind megtalálhatók a konyhánkban, és amikből sokan rendszeresen adnak is négylábú társuknak. Megnézzük, hogy a húsok, a zöldségfélék, a gyümölcsök és az édességek közül mi az, ami egyértelműen tiltólistás, és mi az, ami ugyan nem kifejezetten veszélyes, de jobb kerülni, mert nem kutyának való. Spoiler: a szakértő azt mondja, annyira sokféle kutyatáp, -jutalomfalat és -nyalánkság kapható ma már, hogy tulajdonképpen felesleges kockáztatni, inkább vegyünk ezekből, ha kényeztetni akarjuk az ebzetet. Ha nem is teszel így, arra mindenképpen ügyelj, hogy semmi olyan ételt ne tarts otthon, amitől a kutyád meghalhat, és mindig legyél nagyon körültekintő, ha olyan alapanyagot használsz vagy olyan ételt készítesz, amitől bármi baja lehet.

Hallgass ide, és hozd ki magadból a legjobb gazdit!  

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Szabad-e sportolni kölyökkutyával? Mi a helyzet az idősebb ebekkel? Milyen fajtának melyik az ideális sport? Egyáltalán, minden kutya alkalmas arra, hogy rendszeresen fussunk vele, vagy akár csak egy hosszabb kirándulásra, túrára magunkkal vigyük? Vannak veszélyes(ebb), illetve a kutyára nézve kifejezetten megterhelő aktivitások? Rengeteg kérdés megfordulhat az aktívabb életet élő és/vagy kutyájukra figyelő gazdik fejében, amelyek közül igyekszünk minél többet megválaszolni a Petcast pocast ezen adásában Biksi Otília, a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság elnöke segítségével. Az állatorvos-fizioterapeuta szakembertől megtudjuk például, hogy a nagyobb megterhelést jelentő aktivitások nem ajánlottak a levegőt amúgy is nehezen vevő nyomott orrú kutyáknak, így a bulldogoknak, illetve a rövid lábú, hosszú testű fajtáknak, tehát a tacskójellegű kutyusoknak. Kiderül, hogy a közvélekedéssel szemben még senki sem vizsgálta, hogy árt-e vagy sem a kölyökkutyáknak a rendszeres fizikai megterhelés, és ha esetleg igen, akkor milyen szinttől, illetve korig. Ezért is indult nemrégiben átfogó nemzetközi vizsgálat a témában.
Ami biztos, hogy akár a kutyát sportoltatjuk, akár vele közösen végzünk fizikai aktivitást – például együtt futunk -, alapvető, hogy kedvencünk teljesen egészséges legyen! Alaptétel az is, hogy minden mozgás előtt be kell melegíteni – és ez igaz arra is, amikor az egész napos heverészés után az ebet levisszük a parkba, és elkezdünk neki labdát dobálni, mert könnyen lesérülhet! De a lazítást, a nyújtást sem szabad elhanyagolni, ha a kutyával sportolunk! A legfontosabb, hogy a mozgás a kutya számára az egészsége megőrzése szempontjából éppolyan fontos, mint számunkra. „Use it or loose it – használd, vagy elveszíted” – ezért, ha meghallgattad ezt a nagyon hasznos podcastot, állj fel, és vidd a kutyát sétálni, mozogni! 😉 De először is, hallgass ide!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Biztosan te is láttál már viccesen visítozó, éneklő, beszélő papagájt vagy kakadut videón. Talán az is eszedbe jutott, milyen jópofa lenne egy ilyen tollas barát otthonra ;) Mielőtt azonban elhamarkodottan döntenél, feltétlenül hallgasd meg ezt a podcast, amelyben Máté Lilla madárspecialista állatorvos részletesen elmondja, mivel is jár a madártartás, mire is készüljön, aki egy ilyen szépséget fogad társául. Például, hogy a madár nem csak akkor lesz hangos, amikor te szeretnéd, vagy mondjuk, szívesebben megtanulja utánozni a gazdi horkolását, káromkodását, mint azt, hogy „Jó reggelt!” Aki díszmadarat szeretne tartani, annak azt is tudnia kell, hogy a kis szépségek nemcsak hangosak, de mindent ki- és szétszórnak, akár a kalitkából is képesek szemetelni. Vagy, hogy a papagájok jellemzően imádnak bontani: bútorokat, textíliákat, használati tárgyakat, ruhákat, vagyis tulajdonképpen bármit és mindent. Nem való tehát madár annak, aki nem bírja a koszt, a zajt, akinek értékes tárgyakkal van tele a lakása, és annak sem, aki fél attól, hogy a madár megsebzi, mert bizony ez is elő fog fordulni! D e akkor mégis kinek jó választás egy madár? A Petcast szakértő vendége szerint annak, aki kellően elkötelezett, tudja, hogy a díszmadár sem dísz, hanem érző lény, amelyik akár hosszú évtizedekig is a társa lehet. Annak, aki biztosítani tudja a kis vagy éppen a nagy madara számára a megfelelő méretű zárt és – ha azt a jogszabály előírja – nyitott, tehát udvari röpdét, és nem utolsó sorban van ideje velük foglalkozni. Díszmadarat tartani tehát nem olyan egyszerű, de te felkészülten vághatsz bele, hallgass csak ide!


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kutyák többsége élvezi a pancsolást, és a Petcast hallgatói között is biztosan vannak, akik szeretnek, vagy szeretnének együtt strandolni a kutyájukkal. Ez nem egyszerű, mert éppen a nyári szezonban sajnos sok vízparti területről ki vannak tiltva az ebek. Ahol azonban beengedhetjük a vízbe hűsölni négylábú barátainkat, ott nem kérdés, hogy tekintettel kell lennünk másokra, legyen szó a többi kutyásról vagy éppen a kutyátlanokról. A nem kutyások közül nem kevesen amúgy meg vannak győződve arról, hogy az ebektől a vízben különféle fertőzéseket kaphatnak el, ezért ebben az epizódban nem csak arról lesz szó, hogyan strandoljunk úgy a kedvencünkkel, hogy az mindenkinek jó legyen, de igyekszünk eloszlatni a kutyás fürdetéssel kapcsolatos tévhiteteket is. Vendégem Fodor Kinga állatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem tanszékvezetője. Hallgassatok ide!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Vajon mennyire nevezhető jó értelemben megszállottnak az az állatorvos, aki a karjára tetováltatja az első mentett madarának, egy magellán pingvinnek a gyűrűszámát? A választ a hallgatókra bízom! 😉Én csak annyit mondok, hogy a Petcast mai vendégén, Máté Lillán még számos tetoválás bizonyítja a madarak iránti rajongást, köztük Ady Endre Héja nász az avaron című verse ihlette két hatalmas és gyönyörű héja is. De persze ennél lényegesebb, hogy Máté Lilla napi szinten menti a tollasokat állatorvosként, és nem csak a kedvtelésből tartottakat, hanem a vadon élőket – no meg kismelősöket is – az Oriolus Vad- és Madármentő Alapítvány egyik alapítójaként.
Máté Lilla ebben az epizódban rendkívül érzékletesen mesél arról, mekkora kihívást jelent az állatorvosok számára a madarak gyógyítása, milyen nehézségekkel néznek szembe már a vizsgálatkor is, mennyire nem egyszerű diagnózist sem felállítani ezeknél az akár egészen apró kis lényeknél, hiszen sokkal kevesebb a speciális eszköz. Ezért is nagyon komoly probléma, hogy nagyon sok madár szenved áramütést a magas feszültségű vezetékek miatt, vagy repül neki az ember alkotta épületek hatalmas csillogó üvegfelületeinek. Megrázó, ahogyan arról beszél, hogy a kijárós macskák az éles fogaikkal pusztán játékból olyan súlyos sérülést, olyan mérhetetlen fájdalmat okozhatnak az ártatlan énekesmadaraknak, mintha az ember mellkasát vasrúddal döfnék át. De Máté Lilla nem csak ezért, hanem a cicákra leselkedő veszélyek miatt is azt javasolja a felelős macskatartóknak, hogy a cicákat ne engedjék elcsatangolni. Ebből az adásból kiderül, milyen lehetőségeink vannak segítséget kérni a bajba jutott madárkáknak, és hogy mennyi az esély a megmentésükre. Hallgassatok ide!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Kiskutyát venni vagy kutyát örökbe fogadni az egyik legjobb dolog a világon. A gazdivá válásra azonban éppúgy, mint egy új kutyus vállalására érdemes tudatosan készülni, mégpedig egészen a nulladik ponttól, tehát onnan, hogy átgondoljuk: biztosan tudunk-e majd eleget foglalkozni egy kutyussal, és ha igen, milyen fajtájú, habitusú négylábú lenne a legideálisabb társunk. Ezeket a kérdéseket is fel kell tennünk és őszintén megválaszolnunk magunknak, mikéntpéldául azt, hogy az aktuális pénzügyi és élethelyzetünk valóban megengedi-e, hogy legyen egy kutyánk. A tudatosság a felelős állattartás alapja, hiszen nemcsak a mi életünk fog megváltozni az új jövevény érkezésével, de az övé is, és a döntés remélhetőleg hosszú évekre szól majd. Az adás vendége, a MancsMentor, vagyis Sz. Látó Judit, rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentál tréner, akivel mindezek mellett beszélgetünk a divatkutyázás buktatóiról és az örökbefogadás szépségeiről, illetve nehézségeiről is. Hallgassatok ide!


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Petcast adásának vendége ezúttal Káplár Krisztina állatorvos, akivel átvesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogy gondtalanul teljen a nyár gazdik és kedvenceik számára egyaránt. Nyáron ugyanis fokozottan kell vigyáznunk a kisállatainkra, főleg a kutyáinkra, mert akár egy ártatlan séta is könnyen végzetes lehet a számukra, ha nem vagyunk elég körültekintőek! Beszélünk arról, hogyan előzhetjük meg a hőgutát, a kullancs okozta babéziát és a szúnyog által terjesztett szívférgességet, és hogy lenyírassuk-e nyárra a kedvencünket. De grillezünk és bográcsozunk, sőt fagyizunk is - vagy mégsem - ;) és még a vízpartra is kisétálunk virtuálisan a kutyánkkal, hogy megnézzük, mire figyeljünk a hűsítő vizezés közben. Hallgassatok ide!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kutyások közül egyre többen és egyre több helyre mennek kedvencükkel – nyaralni is. De mivel teszünk jót az ebnek: ha mindenhová visszük magunkkal, akár messzi útra is, vagy ha nem ragadjuk ki a megszokott környezetéből, és inkább megszervezzük a felügyeletét? S ha nincs rokon, barát, kire bízzuk: vigyük panzióba, vagy keressünk állatszittert? És ha igen, mi alapján válasszunk? Ebben a Petcast-adásban ezeket a kérdéseket járjuk körbe Piller Pálma állatorvossal, a Petwisecare megálmodójával.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kutyák és a macskák napjainkra tényleg a mi szőrös gyerekeink lettek: ott tartunk, hogy például egy válásnál a férj és a feleség legalább olyan keményen harcol a házikedvencért, mint a gyerekekért! Egyre több ügyvéd keresi fel ilyen esetekkel a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesületet, amelynek titkára, Kajó Cecília a Petcast legújabb adásának vendége. Tőle azt is megtudjuk, hogy az „állatelhelyezési” eseteken kívül leggyakrabban mérgezés, lövöldözés, állatelhagyás és kutyatámadás kapcsán fordulnak hozzájuk. Az utóbbi miatt a Bojtár egyik gumicsontja a kutyák pórázon sétáltatása, de a kutyák önsétáltatása és a kijárós macskatartás ellen is szót emelnek. Hogy miért? Az is kiderül az adásból!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00