Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Petcast. Az állati podcast

Petcast.podcast

Vissza

Petcast. Az állati podcast

Petcast.podcast

Gyerekek és család Házi kedvencek és állatok

Ha neked is van kisállatod, és fontos számodra, hogy hosszú és teljes élete legyen, akkor ez a podcast neked szól. A nevem Haiman Éva, újságíró vagyok és a Petcast házigazdája. A műsorba olyan szakértő vendégeket hívok, akik segítenek eligazodni a kedvencek tartásával, gondozásával, nevelésével, tanításával, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekben. Tarts velem, ha szeretnél nem csak jó gazdája, de valódi társa is lenni kedvencednek, és ha egyetértesz velem abban, hogy a felelős állattartás az ember kutyakötelessége.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 23 elemből.

A kutyák és a macskák napjainkra tényleg a mi szőrös gyerekeink lettek: ott tartunk, hogy például egy válásnál a férj és a feleség legalább olyan keményen harcol a házikedvencért, mint a gyerekekért! Egyre több ügyvéd keresi fel ilyen esetekkel a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesületet, amelynek titkára, Kajó Cecília a Petcast legújabb adásának vendége. Tőle azt is megtudjuk, hogy az „állatelhelyezési” eseteken kívül leggyakrabban mérgezés, lövöldözés, állatelhagyás és kutyatámadás kapcsán fordulnak hozzájuk. Az utóbbi miatt a Bojtár egyik gumicsontja a kutyák pórázon sétáltatása, de a kutyák önsétáltatása és a kijárós macskatartás ellen is szót emelnek. Hogy miért? Az is kiderül az adásból!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Sok olyat csinálhatnak a cicáink, ami ugyan a normál viselkedési készletük része, mi, emberek mégsem toleráljuk. Ilyen a bútorok karmolászása, az éjszakai pörgés vagy a legváratlanabb helyek megjelölése, de ezek mindegyikére van megoldás. Lehet és kell tenni az ellen is, ha a macska agresszív, stresszes, vagy – és ma már ez sem ritka! – szeparációs szorongással küzd. Sátori Ágnes állatorvossal, viselkedési szakértővel átvesszük a viselkedési problémák mögött leggyakrabban meghúzódó (egyes esetekben egészségügyi) okokat. A Petcast adásának mai vendége emellett például a környezetgazdagításra is ad ötletek, ami különösen a négy fal között tartott cicáknál segíthet a különféle nem kívánatos magatartásformák kivédésében vagy megszűntetésében.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Sok aggasztó helyzet adódhat egy kisállattartó életében, de az egyik legdrámaibb, ha a cica, kutya vagy egyéb kiskedvenc mérget vagy egyéb veszélyes dolgot nyel. Mérgezés nem csak szándékosan történhet, bár sajnos ez sem ritka, de a legfontosabb, hogy tudjuk: hogyan ismerhetők fel a különféle ártalmak és legfőképpen, hogy mit kell ilyenkor tennünk. A mérgezés tehát ennek a Petcast podcastnak a témája, a vendég Sótonyi Kata állatorvos.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Aki rosszul bánik az állatokkal, az nagy eséllyel rosszul bánik (majd) az emberekkel is – röviden így is összegezhetnénk a súlyos bűncselekmények elkövetőivel kapcsolatos tapasztalatokat és kutatásokat. Ahogyan a Csányi Vilmos etológusnak tulajdonított kijelentés hangzik: „Aki állatot kínoz, emberre készül”, és ez az agresszió minden formájára igaz. Még arra is, amikor egy kisgyerek, aki családi erőszak áldozata, saját frusztrációját vezeti le azzal, hogy macskákat, kutyákat, vagy egyéb, nála gyengébb, neki kiszolgáltatott állatokat bántalmaz. Mivel az állatkínzók köztünk élnek, a Petcastnak ebben az adásában erről a korántsem vidám, viszont nagyon is fontos témáról, a „halálos kapcsolódásról” beszélgetünk Vetter Szilviával, az Állatorvostudományi Egyetemen működő Állatvédelmi Központ vezetőjével, akinek ez az egyik fő kutatási területe.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Petcast ezen adásának témája a külső élősködők elleni védelem, az epizód vendége Sótonyi Kata állatorvos. Vele vesszük át, melyek a legveszélyesebb/leggyakoribb külső élősködők a kutyák, illetve a macskák esetében, és hogy a bolha, a kullancs vagy a szúnyog milyen sokféle, akár halálos betegséget is terjeszt. A jó hír, hogy e fertőzéseket okozó paraziták ellen ma már sokféle védekezési lehetőség a rendelkezésünkre áll. A rossz hír, hogy ezeket gyakorlatilag egész évben használni kell, mivel az enyhe telek és a klímaváltozással egyéb hatásai nyomán folyamatos veszélyt jelentenek kedvenceinkre.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kisállattartók, így a kutyások egyik legnagyobb félelme, hogy vészhelyzetben nem tudják, hová forduljanak, és mit tegyenek. A kutyusokra számtalan veszély leselkedik: megsérülhetnek, lenyelhetnek valamit, megharaphatják egymást, de akár meg is mérgezhetik őket. Az ilyen helyzetekben nem csak az a fontos, hogy a gazda ne essen pánikba, de az is, hogy ismerje az elsősegélynyújtás alapjait. Ezen akár az állat élete is múlhat. Piller Pálma állatorvos, a Petwisecare alapítója ezért dolgozott ki egy tanfolyamtematikát, amin végighaladva bárki képessé válik nem csak arra, hogy a bajban helyesen cselekedjen, de a balesetek megelőzésére és a vészhelyzetek felismerésére is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Lehet kapni csokiból, plüssből és egyéb anyagokból is, de az igazi mégiscsak az élő nyuszi! Főleg húsvétkor, amikor rengeteg gyerek szeretne nyuszit simogatni, vagy akár ajándéka kapni. A nyúl azonban egy érző lény, ráadásul prédaállat, így amíg a gyerekeknek boldogság, ha dögönyözhetik őket, nekik komoly stressz. Persze, a nyulakat is hozzá lehet szoktatni az emberekhez, sőt, kiváló, nagyszerűen tanítható társállataink lehetnek. De csak akkor, ha eleve megfontoltan vásárolunk tapsifülest, és tisztában vagyunk azzal, hogy a tartása legalább olyan, ha nem nagyobb figyelmet igényel, mint egy kutyáé vagy cicáé. A Budakeszi Vadaspark sajtóreferensével, Nagy Ingriddel erre hívja fel a figyelmet húsvétra készülve a Petcast podcast.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ha elhanyagolt vagy bántalmazott állattal találkozol, esetleg szemtanúja vagy állatkínzásnak, soha ne menj el mellette szó és főleg tettek nélkül! Lehet, hogy annak az állatnak te vagy az utolsó esélye az életben maradásra! Bár megeshet, hogy a közösségi média is meg tud mozgatni segítő erőket, de ne az legyen az első, hogy lefotózod a szerencsétlen kutyát vagy macskát, és kiposztolod a képet. Legelőször is hívd a rendőrséget, jelzed az esetet a jegyzőnek vagy a hatósági állatorvosnak. Akkor is ezt tedd, ha tudomásodra jut, hogy valahová mérget, veszélyes csalétket szórtak ki. Azt, hogy milyen esetben hová érdemes fordulnod, megtudod a @petcast legújabb epizódjából Vetter Szilviától, az Állatorvostudományi Egyetemen működő Állatvédelmi Központ vezetőjétől.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Nem mindenki való kutyagazdinak, és örökbe fogadnia sem kell mindenkinek – ez az egyik fő üzenete annak a beszélgetésnek, amelynek során a kutyák örökbefogadásával kapcsolatos kérdéseket igyekeztünk körbejárni vendégeimmel: Németh Rékával, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület alapító elnökével és Erdős István kutyatrénerrel, a KutyaRehab jótékonysági szervezet alapítójával.

Az internet korában az állatszeretőket naponta bombázzák az algoritmusok örökbe fogadható kutyák (és cicák) fotóival, vagy segélykérésekkel, hogy altatás vár egy állatra, ha nem találnak neki mielőbb gazdát. Érthető, ha valakinek megesik a szíve egy-egy szerencsétlen sorsú állat láttán, de az sem neki, sem a leendő gazdának nem jó, ha az örökbefogadásról kizárólag érzelmi alapon születik döntés.

A Petcastnak ebben az adásában az ilyen impulzív elhatározások következményeiről, a menhelyekre visszavitt „hálátlan”, vagy csak „engedetlen”, „rossz”, „kezelhetetlen” kutyákról is beszélgetünk. Szó lesz a rezsi- és divatkutyákról, az állatokkal szembeni irreális elvárásainkról és arról, miért megoldhatatlan feladat örökbe adni minden kutyát akkor, amikor sokkal több állat kerül be a menhelyekre és a gyepmesteri telepekre, mint amennyit jelen körülmények között magukhoz vennének az emberek.


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Melyek manapság a legdivatosabb cicafajták? Milyen feltételekkel lehet kiállításra vinni kedvenceinket? Hogyan zajlanak a bírálatok? Ebből az epizódból ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a Petcast podcast hallgatói az adás vendégétől. Aradi Béla, a Macskamánia Egyesület elnöke azt is elárulja, ő hogyan lett feltétel nélküli hódolója ezeknek a csodálatos házi kedvenceknek. Valamint arról is beszél, milyen programokat kínál az egyesület azoknak, akiknél a macskázás nem merül ki a cica simogatásában és a közös játékban, hanem tudatos és gondos gazdái szeretnének lenni doromboló társuknak.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00