Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Zajszorongás? Zajfóbia? Ne hagyd szenvedni, van megoldás!

Vissza

Zajszorongás? Zajfóbia? Ne hagyd szenvedni, van megoldás!

Dec 29. | 29 perc

Gyerekek és család Házi kedvencek és állatok
00:00:00
/
00:29:38

Embereknél, állatoknál is teljesen normális, ha a váratlan, erősebb hanghatásokra összerezzennek, megijednek. De ha egy kutya (vagy macska) bizonyos zajok hallatán reszketni, szorongani kezd, vagy akár retteg, rombol, netán pánik- vagy akár epilepsziás rohamot kap, arra minden rendes gazdi odafigyel, és igyekszik megoldást találni. Muszáj is, hiszen nem csak a tűzijáték vagy a petárdázás, de akár a nagyobb vihar is rendesen megtépázhatja a kutyánk és ezzel a mi idegeinket. Különösen, ha egy olyan kutyáról van szó, aki magában vagy akár másokban is képes ilyen helyzetekben kárt tenni. A zajszorongás és a zajfóbia a Petcast podcast ezen adásának a témája, a vendég pedig Hirbek Edina kisállatpszichológus.

Szakértőnk elmondja, hogy 2016-hoz képest mostanra tovább emelkedett mind a természetes (például a vihar okozta), mind pedig a mesterséges zajoktól való fóbia (amilyen például a tűzijáték). Ha az állat megriad egy váratlan hanghatástól, az természetes, és onnan tudható, hogy az nem vált ki belőle szorongást vagy főleg pánikot, hogy nem menekül a hangtól, hanem ha tisztes távolságból is, de érdeklődve figyeli, keresi a forrását. Ha azonban azonnal menekülőre fogja, ha leesik egy tál a konyhában, és elrohan a lakás legtávolabbi pontjára, vagy a kanapé alá bújik szűkölve, az már fontos jelzés a gazdinak, hogy itt más problémák is adódhatnak. Például szorongás is kapcsolódhat az egyes zajokkal szembeni túlzott érzékenységhez vagy fóbiához – magyarázza a szakember –, aki szerint viselkedésterápiával – és persze a gazdi hosszú távú elkötelezettségével – akár egy évek óta fennálló problémát is meg lehet oldani, és ezzel a kisállatot egy óriási nyomás, stressz alól felszabadítani. De előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre is szükség van ahhoz, hogy egy zajszorongó vagy zajfóbiás kutyánál, macskánál egyáltalán el lehessen kezdeni a viselkedésterápiát, olyan mélyen gyökerező is lehet a probléma. Ehhez pedig minden esetben állatorvosi konzultáció szükséges – hangsúlyozza Hirbek Edina, aki óva int attól minden gazdit, hogy az interneten, baráti társaságban vagy a saját házipatikájában keresse a megoldást, mert azzal csak tovább ronthat a helyzeten. Minden állat és minden probléma egyedi, ezért a megoldások sem lehetnek univerzálisak. Ahogyan azt is minden esetben a gazdinak kell tudnia, hogyan tud hatékonyan segíteni a dörgéstől, villámlástól vagy éppen a tűzijátéktól riadt kedvencének megnyugodni.

„Meg szokták tőlem kérdezni, mi a jó megoldás, hogy megnyugtassam a kutyámat: ha simogatom, vagy ha békén hagyom. Én azt mondom erre, hogy amit a kutya igényel. Ha ő keresi a társaságunkat, akkor az rendben van, de ha el szeretne távolodni, bebújni valahova, akkor adjuk meg neki a lehetőséget erre.”

Tovább a podcast oldalára