Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Szereted a cicákat? Tegyél a vadmacskákért is!

Vissza

Szereted a cicákat? Tegyél a vadmacskákért is!

Oct 15. | 31 perc

Gyerekek és család Házi kedvencek és állatok
00:00:00
/
00:31:02

Tudtad, hogy Magyarországon is élnek vadmacskák? És azt, hogy 1974 óta védett állatnak számítanak nálunk, mert számos veszély fenyegeti őket?

Ezek a nagyszerű vadállatok nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőrészeken érzik igazán jól magukat, de az emberi terjeszkedés miatt az ilyen területek egyre zsugorodnak. Ezzel pedig a táplálékszerzési lehetőségek is fogyatkoznak, ráadásul a kijárós házimacskák, meg az eleve kóbórkaként született cicák is ugyanazokra a fajokra vadásznak. A háziasított cicák ráadásul a vadmacskákkal párosodva felhígítják azok genetikai állományát. Ha nem teszünk ez ellen, a vadmacskák egyszerűen eltűnnek a sokkal nagyobb számban élő házicicák halmazában.

Cicagazdiként, állatszeretők is tehetünk tehát azért, hogy a vadmacska faj ne tűnjön el, és bolygónk biológiai sokfélesége így is megmaradjon. Ez a célja a Vadmacska Fajmegőrzési Programnak is, amit a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. indított 2021 márciusában. A kezdeményezők remélik, hogy elősegíthetik a tiszta vérű vadmacskák fennmaradását Budapest térségében.

Ebben az adásban mindentmegtudhatsz a vadmacskákról, beszélgetőtársam ugyanis a Budakeszi Vadaspark programfelelőse, Burányi Virág, aki két vadmacska kandúr, Szilveszter és Félix gondozója a parkban. Hallgass ide!

Tovább a podcast oldalára