Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Melyiket féltjük jobban: Ady Endre ceruzával papírra vetett versét vagy a Képes Krónikát az 1360-as évekből? Magyar Katolikus Rádió

Vissza

Melyiket féltjük jobban: Ady Endre ceruzával papírra vetett versét vagy a Képes Krónikát az 1360-as évekből? Magyar Katolikus Rádió

Dec 07. | 24 perc

Művészet Könyv
00:00:00
/
00:24:22

Melyiket féltjük jobban: Ady Endre ceruzával papírra vetett versét vagy a Képes Krónikát az 1360-as évekből? Az Országos Széchényi Könyvtárban járt a Magyar Katolikus Rádió.

  • Szerkesztő: Szabó Csilla
  • Zenei szerkesztő: Varga Ramona

Beszélgetőtársak: Földesi Ferenc, a Kézirattár osztályvezetője, Szovák Márton, a Régi Nyomtatványok Tára munkatársa és Kis Domokos Dániel, a Színháztörténeti és Zeneműtár kutatója.

A nemzeti könyvtár nyomtatott könyvritkaságait őrző Régi Nyomtatványok Tárában beszélünk a Magyarországon készült és magyar nyelvű első kiadványokról és a régi könyvek fizikai valójáról is. Kiderül, hogyan lesz a Gutenberg-bibliából könyvkötés, és miért nem érdemes műtárgyaukción rálicitálni az OSZK ajánlatára. Szovák Márton.

A Színháztörténeti és Zeneműtár bemutatása – Dr. Kis Domokos Dániel

A Színháztörténeti és Zeneműtár – eredeti nevén Színháztörténeti Osztály – 1949-es alapításáról, első, tegyük hozzá, az akkori kor ellenére konzervatív vezetőiről, Dénes Tiborról, Keresztury Dezsőről és Berczeli Anzelm Károlyné Monori Erzsébetről emlékezünk, és egyúttal szó lesz a gyűjtemény néhány érdekességéről, többek közt Németh Antalnak, a Nemzeti Színház két világháború közti igazgatójának az OSZK-ban töltött utolsó éveiről, A Nemzeti Színház szövegkönyvtáráról, egy régi vázlatkönyvről, egy Shakespeare-fordításról és Oláh Gusztáv díszletterveiről.

Tovább a podcast oldalára