Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#30 Az alvás tudománya - Bartha-Szabó Encsi, alvásspecialista

Vissza

#30 Az alvás tudománya - Bartha-Szabó Encsi, alvásspecialista

Oct 02. | 59 perc

Oktatás Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:59:38

A podcast 30. epizodjára egy népszerű téma jutott: az alvás. Vagyis a nem alvás. Bartha-Szabó Encsi alvásspecialistával, a Baby Sleep and More intsa oldal szerzőjével beszélgettünk. Nem is akárhogy, mert a szokásos kérdések helyett, a Mai Mami hallgatók által beküldött kéretlen tanácsokat, legnépszerűbb mítoszokat szedtük ízekre. 

Korábban Dobiné Olasz Papp Nórival is beszélgettünk az altatásról, de ez a téma kifogyhatatlan, úgyhogy szeretettel ajánlom nektek a 14. epizódot is. 

Biztos sok olyan hallgató van, aki nagyon régóta nagyon keveset alszik, ahogy én is.

Tudom, hogy milyen amikor minden apró kis morzsába belekapaszkodsz, hogy ez majd hátha segít. Nekem az segített, hogy a második babára megértettem, hogy nem lehet mindent megoldani és nem is kell állandóan megoldást keresni, a folyamatos kudarc csak  még fárasztóbbá teszi az egészet. 

De hogy reális elvárások legyenek, az azt hiszem kulcs. És hogy ne hagyd magad hülye kérdésekkel elbizonytalanítani, elhinni, hogy a Te hibád, ha nem alszik a gyereked. 

Mi a baj a fehér zajjal?
Mi az az idegrendszeri éretlenség?
Mi kell a biztonságos együttalváshoz?
Mit tehetsz azért, hogy támogasd a babád alvását?
Mikor alhatunk végre többet szülőként?
Mi befolyásolja leginkább a baba alvási készségeit?
Mit tanácsol az alvásspecialista a nagyon kialvatlan szülőknek?

Encsi még az egyik nagy titkát is elárulta :)

"A babák nagy többségének támogatásra, szülői koregulációra van szüksége. A szülői jelenlét az, ami kellő biztonságot nyújt neki. A különböző eszközök a simogatás, ringatás, hangok használata mind abban segíti, hogy aztán ő később a saját megnyugvási módjait ki tudja dolgozni." 

Tovább a podcast oldalára