Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Mai Mami

Julia Renyi

Vissza

Mai Mami

Julia Renyi

Oktatás Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés

Ha tehetném megmenteném a világot. Mivel erre nincs lehetőségem, az anyákat szeretném megmenteni a sok hülyeségtől, ami felesleges szorongást okoz életük talán legérzékenyebb időszakában. Az általam tapasztalat nehézségek, kétségek ihlették az epizódokat és azt a vágyat, hogy segítsek más kismamáknak eligazodni az új szerepükben, életükben.A podcast szakértői koncepciója: sallangmentesen, hitelesen és a megfelelő terjedelemben szeretném a legfontosabb és legvitatottabb témákat feldolgozni az általam legjobbnak gondolt szakemberekkel. Vendégeim nem csak szakterületükön jártasak, hanem legtöbbjük szülőként is inspiráló személyiség. A podcastban minden epizód egy-egy komplex témát dolgoz fel, mint pl. a szoptatási nehézségek, a hozzátáplálás megkezdése vagy az anyává válás pszichológiája. A formátumnak köszönhetően szeretném a szakértőket közelebb hozni az anyákhoz, akik így akár szoptatás- vagy a babakocsi tologatása közben is tágíthatják tudásukat. Bízom benne, hogy a műsor segít a kismamáknak és a fiatal anyáknak megtalálni saját válaszaikat, amellyel a családjuk számára is a legjobb döntéseket hozhatják. A műsorban szereplő szakemberek hisznek az ítélkezésmentes kommunikációban, és abban hogy nem csak egy helyes út van a kiegyensúlyozott család lét megteremtéséhez. Közösen dolgozunk azon hogy a tévhitek vagy az információhiány minél kevesebb kihívást állítson az anyaság korai szakaszában. *A műsorban elhangzó információk az általános tájékoztatás célját szolgálják, és nem képezhetik egyedi diagnózis vagy kezelési terv alapját. Amennyiben saját vagy gyermeked egészségi állapota indolkolja személyesen keresd fel az orvosodat. 

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 36 elemből.
A 34. epizódban Ittzés Eszterrel (insta @ovis_elet_eszterrel)  beszélgettünk az ovis hétköznapok örömeiről és küzdelmeiről. Eszter több, mint 13 éve foglalkozik gyerekekkel, és több, mint 4 évet dolgozott óvodában, így bepillantást enged abba a világba, amiknek mi szülők közvetlenül már nem vagyunk részei. 

Évvesztes a gyerekem. Mikor kezdje az ovit?
Melyek az óvodaérettség alappillérei? 
Hogyan lehet gördülékenyebbé tenni a reggeli indulást?
Milyen a jó óvoda?
Mivel könnyíthetem meg az Ő ovis hétköznapjait?
Mi történik az oviban a nemalvókkal?
Mennyire tudják figyelembe venni a gyerekek egyéni adottságait?
Bele kell/lehet folyni az óvodai konfliktusokba?
Mit kezdjünk az ovi utáni széteséssel?
Hogyan maradjunk rendszerben a nyári szünetben?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

"Három fiam van, és rengeteget tanulok tőlük. A megfigyelésem alapján, ha ők 1-től 10-es skálán olyan 5-6 készültségben vannak bármilyen feladattal, akkor elindulnak. Ugranak, és azt mondják, hogy ki ha nem én?! Nálam ez olyan 8 volt, aztán lement 7-re. De nagyon sok olyan hölggyel találkozom, akik nemhogy a 10-et, de még 12-őt is megvárják!"

Dolgozó szülőnek lenni hatalmas feladat logisztikai és érzelmi szempontból is. Végtelen to do listát görgetünk magunk előtt, miközben a karrierünk építése és az elkötelezett szülő szerep között egyensúlyozunk. Ez rengeteg kihívást, problémát és furcsa (néha vicces) szituációt eredményez a mindennapokban.

Az epizód vendégei Karrier és család címmel szerveznek workshopokat olyan szülőknek, akiket csak úgy, mint engem gyakran foglalkoztat az, hogy miért kellene választani a karrier és a család között. 

"A szerepek között meg kell tanulni váltani, amikor belépünk akkor anyák vagyunk, feleségek.  Mikor kilépünk a lakásból, akkor tessék megérkezni abba a helyzetbe ahol vagyunk!"

A műsor vendégei: 

Dr. Zolnay Judit, aki 14 éven keresztül vezette a Metlife biztosítót és háromgyermekes anyuka, jelenleg vállalatokat, vezetőket és tehetségeket fejleszt és a karrierjükben

és

Nagy Ildi, a LelkEd podcast szerkesztője, kommunikációs szakember, valamint leendő szülő

Szeretettel ajánljuk minden dolgozó vagy dolgozó tervező szülőnek!

"Aki karrierben gondolkozik, muszáj kockázatot vállalni, az ismeretlenbe, a bizonytalanba menni."

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A VBAC-titok című könyv (az Év Könyve 2022 ismeretterjesztő kategóriában) szerzőjével, Óvári Enikővel és Kiss Verussal a Császárvonal alapítójával beszélgettem a császármetszés utáni hüvelyi szülésről. 

Enikő könyvének célja "eloszlatni az elavult nézetet, hogy ha valaki előző gyermekét császárral hozta világra akkor a következő is csak így valósulhat meg”.  Így a beszélgetés céljául is azt tűztük ki, hogy minél több segítő információt bocsátsunk azok számára akik előzetes császármetszés után hüvelyi úton.

Hogyan érdemes készülni a szülésre előzetes császármetszés után?
Milyen fórumon érdemes tájékozódni?
Hogyan találd meg a támogatóidat?
Milyen kockázatokat mérlegelj?
Melyek a TOLAC előnyei?
Mikor ne próbálkozz a VBAC-kel?
Mire érdemes figyelni ha magánkórházat választasz?

Ne maradj egyedül az élményeddel, ha úgy érzed , hogy szükséged van rá keress segítséget a szülésélményed feldolgozásához. 


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

"Mikor megfogalmazódik az igény, hogy visszatérjünk a munkába érdemes átgondolni, hogy mi is van bennünk. Az hiányzik, hogy felnőttek között legyünk, hogy izgalmas gyereken kívül dolgot csináljunk, vagy konkrétan a munkánk? A kreatívkodás, a figyelem, az elismerés amit a munkahelyen kaphatunk? Érdemes ez alapján elindulni. Sokszor megfogalmazódik, hogy kellene már valamit csinálnom, de mindig az a jó út, hogy az előző munkahelyünkre visszamegyünk."

Hogyan alakulunk anyából dolgozó anyává?

Régóta szerettem volna betölteni a 15. epizód helyén tátongó űrt és most végre itt az új epizód, amelyben Lénárt Judit HR tanácsadóval beszélgettünk az anyák munkaerőpiaci helyzetéről. 

Beszélgettünk: 

a láthatatlan munkáról

a családi szerepek átrendeződéséről

a munkába való visszatérés szempontjairól

egyensúlyról, bűntudatról, kompromisszumokról

az anyák munkaerőpiaci helyzetéről

a pályázással kapcsolatos praktikákról

hogy mit szoktak kérdezni és mit válaszoljunk a magánéletünket érintő témákról

hogy mit érdemes feltüntetni az önéletrajzban

a CSED és GYED alatt kínálkozó önismereti lehetőségekről

a változásról 

a részmunkaidőről.

Juditot és anyakarrier programját megtaláljátok az alábbi weboldalon:
 https://www.empower.hu/
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

:„a kismamaságban benne van minden, amit korábban egy nő megtapasztalt, és minden, ami utána következik az életében, abba benne lesz a kismamasága, így a szüléstörténete is.”

Az epizód vendége Gáborjáni Réka, női és perinatális konzulens, dúla. 20 éve dolgozik kismamákkal, szenior kismama jóga oktató, a Somatoszülés™ testfókuszú szülésfelkészítő program kidolgozója. Emellett női egészségtanár is, a sajátosan női életciklusok, a menstruációs, a posztnatális és perimenopauzás, tehát a komoly hormonváltozásokkal járó időszakok szakértője.

Ez egy nagyon különleges adás, mert a beszélgetést a Mai Mami hallgatók által beküldött szüléstörténetekre fűztük fel.  A hossza miatt 2 külön epizódban publikálom, ez a második rész.

Ebben az epizódban 4 nő szüléstörténeteit hallhatod. Bővebben fogunk beszélgetni a:

- a saját választás adta erőről
- a pihenés fontosságáról
- a szülésre való felkészülésről
- koraszülésről
- császármetszésről
- vízben vajúdásról
- a kontroll átadásáról

Réka bölcs gondolatait minden kismamának szeretettel ajánlom, nemcsak az első szüléshez!

Kismamáknak:
 www.somatoszules.hu

Női konzulens:
www.gaborjanireka.com

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

a kismamaságban benne van minden, amit korábban egy nő megtapasztalt, és minden, ami utána következik az életében, abba benne lesz a kismamasága, így a szüléstörténete is.”

Az epizód vendége Gáborjáni Réka, női és perinatális konzulens, dúla. 20 éve dolgozik kismamákkal, szenior kismama jóga oktató, a Somatoszülés™ testfókuszú szülésfelkészítő program kidolgozója. Emellett női egészségtanár is, a sajátosan női életciklusok, a menstruációs, a posztnatális és perimenopauzás, tehát a komoly hormonváltozásokkal járó időszakok szakértője.

Ez egy nagyon különleges adás, mert a beszélgetést a Mai Mami hallgatók által beküldött szüléstörténetekre fűztük fel.  A hossza miatt 2 külön epizódban publikálom, ez az első rész.

Ebben az epizódban 2 szüléstörténetet hallhatsz. Bővebben fogunk beszélgetni a:
- a hosszan elhúzódó vajúdásról
- a terminus túllépéséről
- a burokrepedésről
- a szülési tervről
- légzéstréningről

Réka bölcs gondolatait minden kismamának szeretettel ajánlom, nemcsak az első szüléshez!

Kismamáknak:
 www.somatoszules.hu

Női konzulens:
www.gaborjanireka.com

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A podcast 30. epizodjára egy népszerű téma jutott: az alvás. Vagyis a nem alvás. Bartha-Szabó Encsi alvásspecialistával, a Baby Sleep and More intsa oldal szerzőjével beszélgettünk. Nem is akárhogy, mert a szokásos kérdések helyett, a Mai Mami hallgatók által beküldött kéretlen tanácsokat, legnépszerűbb mítoszokat szedtük ízekre. 

Korábban Dobiné Olasz Papp Nórival is beszélgettünk az altatásról, de ez a téma kifogyhatatlan, úgyhogy szeretettel ajánlom nektek a 14. epizódot is. 

Biztos sok olyan hallgató van, aki nagyon régóta nagyon keveset alszik, ahogy én is.

Tudom, hogy milyen amikor minden apró kis morzsába belekapaszkodsz, hogy ez majd hátha segít. Nekem az segített, hogy a második babára megértettem, hogy nem lehet mindent megoldani és nem is kell állandóan megoldást keresni, a folyamatos kudarc csak  még fárasztóbbá teszi az egészet. 

De hogy reális elvárások legyenek, az azt hiszem kulcs. És hogy ne hagyd magad hülye kérdésekkel elbizonytalanítani, elhinni, hogy a Te hibád, ha nem alszik a gyereked. 

Mi a baj a fehér zajjal?
Mi az az idegrendszeri éretlenség?
Mi kell a biztonságos együttalváshoz?
Mit tehetsz azért, hogy támogasd a babád alvását?
Mikor alhatunk végre többet szülőként?
Mi befolyásolja leginkább a baba alvási készségeit?
Mit tanácsol az alvásspecialista a nagyon kialvatlan szülőknek?

Encsi még az egyik nagy titkát is elárulta :)

"A babák nagy többségének támogatásra, szülői koregulációra van szüksége. A szülői jelenlét az, ami kellő biztonságot nyújt neki. A különböző eszközök a simogatás, ringatás, hangok használata mind abban segíti, hogy aztán ő később a saját megnyugvási módjait ki tudja dolgozni." 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Gondoltál már úgy a hozzátáplálásra, mint az elválasztás első lépcsője? Megkönnyebbülsz vagy belefacsarodik a szíved, hogy lesz amikor már nem fogsz szoptatni? Mindkettő rendben van! 

Bodnár Vivien szoptatási tanácsadóval, a szoptatás azon időszakáról beszélgettünk, amikor a baba már solid food-ot is eszik, így tértünk rá az elválasztás, elválasztódás kérdéseire, lehetőségeire. Szeretnénk ha minél több édesanya és kisbaba békében élhesse meg ezt az időszakot. 

Ez az epizód nem stúdióban készült, az első néhány megszólalásom sajnos nagyon recsegős, de utána sikerült kicsit távolabb ülnöm a mikrofontól. Ne add fel, nem lesz végig ilyen zavaró a hangminőség.Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Úgy gondolom, hogy két jó szülésélményt tudhatok a magaménak, mégis nehezebb napokon küzdök a terhességek, szülések és az évek nyomaival a testemen. Sokat gondolok arra, hogy a saját élményeim hogyan hatottak a testképemre. 

Májusban készítettem egy kérdőívet ami a szülésélmény és a szülés utáni testkép alakulásának összefüggését vizsgálta.  A kérdőív témája nem az önértékelés volt, hanem kifejezetten a testünkhöz való viszony. Bárki kitölthette, aki fel tudja idézni a szülése körül időszakot.  321-en válaszoltak, akiknek 70%-a az elmúlt 4 évben szült. 

Ez az epizód több szempontból is rendhagyó lesz, mert a kérdőív eredményeirőll és saját élményeinkről fogunk beszélgetni, két vendégemmel Gőbel-Szabó Szandrával és Czukor-Szabó Anettel akik a @szeretest projekt alapítói. 


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

"A nemzetközi ajánlások azt mondják, hogy nem szükséges a lázat csillapítani csak ha úgy ítéljük meg, hogy a gyereknek erre szüksége van. A lázcsillapítás a gyermek közérzetének javítására van. Nem előzi meg a betegséget, nem gyorsítja a betegség lefolyását és nem tudjuk vele a lázgörcsöt sem megelőzni."

Mi kerüljön az otthoni gyógyszeres dobozban?
Hogyan érdemes lázat csillapítani?
Mit tehetünk, hogy minél előbb megszűnjenek a hányós-hasmenéses vagy a náthás-köhögős tünetek?

Dr. Pásztrai Rosát kérdeztem az első években leggyakrabban előforduló betegségekről és azok kezelési módjáról.

A műsorban említett könyv itt érhető el:
https://semmelweis.hu/hirek/files/2020/04/Gyermekkori_betegsegek_e-book.pdf

Alkalmazás előtt mindig tájékozódjatok háziorvostól/ügyeletes orvostól/gyógyszerésztől a különböző gyógyszerek adagolásáról, összetételéről!


Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00