Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Szexuális visszaélések az online világban – Hogyan védhetjük meg gyerekeinket a netes ragadozóktól?

Vissza

Szexuális visszaélések az online világban – Hogyan védhetjük meg gyerekeinket a netes ragadozóktól?

Sep 29. | 36 perc

Magyar Telekom

Társadalom és kultúra Technológia
00:00:00
/
00:36:16

 2021-ben 85 millió olyan bejelentés érkezett világszerte képek vagy videók kapcsán, ami gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázolt. Ez a szám sajnos azóta is csak nő. Az UNICEF adatai szerint a  cyberbullying (online térben történő zaklatás) hozzávetőlegesen 70%-kal nőtt az elmúlt években. HA kicsit mélyebbre megyünk a zaklatás témájában, és a magyarországi helyzetre koncentrálunk, szintén riasztó számokat kapunk. Az NMHH kimutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg a 2010-es években az összes bejelentésnek néhány százaléka volt „csak” szexuális zaklatáshoz, illetve a gyermekpornográfiához kapcsolódó jelzés, addig ez a mutató mára már a 40 %-ot is eléri. Ijesztő lehet ez a szülőknek, akik igyekeznek a láthatatlan veszélyektől megóvni gyermekeiket egy olyan térben, amiben nem is mozognak annyira otthonosan, mint szeretnék. A netes platformok világában a gyerekek/fiatalok sokkal rutinosabbak, de ők még koruk és érzékenységük okán nem feltétlen vannak felkészülve a veszélyekre. 

Mit tehetünk? Hogyan védhetjük meg gyermekeinket vagy saját magunk az ilyen támadásoktól? Mi tartozik egyáltalán a szexuális zaklatás témakörébe, ha mindez online történik? És hogyan hatnak az online történtek a valós életünkre? Milyen jogszabály készül a gyerekek internetes szexuális zaklatásának megelőzése érdekében az EU-ban, és miért fontos momentum ez mindannyiunk számára? 


 Ebben az epizódban Gyurkó Szilvia, gyermekjogi aktivistával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítójával és vezetőjével beszélgetünk. 

Ajánló:
 Film:
 -Csapda a neten (dokumentumfilm) 12 évesnek látszó színésznők leplezik le az online szexragadozókat
- At the heart of gold – Az amerikai tornászbotrány belülről (dokumentumfilm) „A legmegrázóbb és egyben legfelemelőbb film a szexuális zaklatásról”-Marie Claire 

WEB:
 hintalovon.hu felnőtteknek és kamaszoknak egyaránt. Rövid, tömör és érthető anyagokat találni a grooming-ról, szexting-ről és tanácsokat, hogyan lehet ezeket kivédeni, elkerülni. 

https://www.youtube.com/@hintalovongyermekjogialapi2189/videos 

Gyártó: Showcast Media

Tovább a podcast oldalára