Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Magenta Podcast

Magyar Telekom

Vissza

Magenta Podcast

Magyar Telekom

Társadalom és kultúra Technológia

A Telekom kéthetente jelentkező műsora, amiben arról mesélnek meghívott szakértőink, hogy mire és hogyan használd a digitális világ legújabb jelenségeit. Magenta Podcast: a digitalizáció színe-java.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 49 elemből.

Szeretnénk a gyerekeinket boldognak, kiegyensúlyozottnak látni, és a világ összes rosszától megvédeni. De mi van akkor, ha a rossz dolog nem látható elsőre. Ha olyanoktól érkezik, akikkel a legtöbb időt tölti, a kortársaitól. Iskolai közeg, személyes inzultusok, amelyek nem állnak meg az épület falain belül, online újra folytatódnak. Kikerülhetetlen. Ami vicc az egyiknek, lehet, hogy a másiknak megszégyenítés. De vajon mi mozgatja a zaklatókat? Hogyan lehet kikerülni az áldozat szerepből? Mi a túlélés kulcsa és mi a hatásos módszer a bántalmazás megfékezésére? Szonja és Kitti beavatnak bennünket a korosztályukban átélt élményeikbe, Stáhly Kata pedig pszichológusként egészíti ki az elmondottakat.
Mivel a tizenévesek 85%-a már megtapasztalta az iskolai zaklatást, érdemes nemcsak fiatalként, hanem szülőként is meghallgatni ezt az epizódot. Van, ahol nem lehetünk a gyerekünkkel, de tudnunk kell mi történhet ott.

AJÁNLÓ:
Színházi darabok szülőknek és pedagógusoknak is:
https://budapestbabszinhaz.hu/eloadasok/7-semmi
https://kavaszinhaz.hu/eloadasok/
https://nezomuveszeti.hu/darab/7-nap

Ha olyan szervezetet keresel, akik akár a megelőzésben, akár az iskolai bántalmazás kezelésében tudnak segíteni: www.kerib.hu

Ha beszélnél vagy chat-elnél, mert érintett vagy: https://kek-vonal.hu/
Ingyenesen és anonim módon hívhatóak, előhívó és körzetszám nélkül: 116 111

És végül egy hasznos applikáció fiataloknak, hogy kezükben legyen a segítség.
UNICEF, HelpAPP : https://unicef.hu/ezt-tesszuk-itthon/segitunk/helpapp

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A színház misztikuma több ezer év óta tartja rajongásban az embereket. A színházak lelkes látogatóinak - kis túlzással - pár száz évvel ezelőtt is nagyon hasonló élményben volt részük a színházakban, mint manapság. Változtat-e ezen a jól megszokott élményen a digitalizáció? Hogyan kúszott be és hogyan alakítja az előadásokat, illetve a befogadást az, hogy a színpadon megjelentek a digitális kütyük, LED-falak, mobiltelefonok és egyéb technológiák? Tartsatok velünk, nézzünk be a Radnóti Miklós Színház rendezőjével, Nagy Péter Istvánnal együtt az újító és izgalmas előadások kulisszái mögé!

A beszélgetésben szereplő előadásokra a 2023/2024-es évadban is megválthatod a jegyed, amit mi melegen ajánlunk! Az infókért látogassatok el a Radnóti Miklós Színház és a Szkéné oldalára!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Tinderre és az online ismerkedésre ráuntunk, a klasszikus randiknak befellegzett, nagyon úgy tűnik, hogy párt találni még soha nem volt olyan nehéz, mint manapság. Egy nemzetközi kutatás szerint a 30 év alatti férfiak 63%-a szingli, míg a nők 34% vallotta magát egyedülállónak. A diplomás nők és férfiak aránya megfordult, jóval több nő képzi magát, és tör előre rendíthetetlenül, miközben a férfiak egyfajta identitásválságban szenvednek, keresik a helyüket és a szerepüket. De vajon milyen hatással van mindez a párkeresésre? Milyen összefüggéseket fedezhetünk fel a számok és statisztikák mögött? Hol keressük és végül hol találhatjuk meg azt a hőn áhított igazit: az online, az offline vagy a hibrid módszer a célravezető?

Vendégünk a mai epizódban Pirchala Berta, a Mi Itt közösség alapítója. Vele vitatjuk meg a társkeresés nehézségeit, benézünk a számok mögé, következtetéseket próbálunk levonni, és bemutatunk egy új irányt, ami megoldást nyújthat azoknak, akik eddig sikertelenül keresték a párjukat.

Mi itt - https://www.miitt.hu 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A pszichés működés épp úgy optimalizálható az MI segítségével, mint mondjuk a táplálkozásunk. A mai világban sokkal nagyobb a kereslet a pszichológusokra, mint ahányan vannak. Ki tölti be ezt a rést? Befurakodhat ide egy mesterséges intelligencia? Kérdezni tud és meg is hallgat minket. Neked elég lenne? Vajon valóban helyettesíthető-e egy pszichológus, az ő empátiája, kérdései, és eljöhet-e a kor, amikor a különféle mentális betegségeinkre személyre szabott appok, chatbotok és egyéb kütyük nyújtanak megoldást. Mindig velünk vannak, mindig elérhetőek…a kérdés, hogy mi az, amit mi keresünk, ha nem vagyunk jól mentálisan? És az AI meg tudja-e ezt adni? 

Mérő Lászlóval merültünk le az AI elme világába ebben az epizódnyi gondolatkísérletünkben. 

Ha tovább kalandoznátok a témában, a következő filmeket, könyveket és alkalmazásokat ajánljuk: 

Filmek: 
Her (A Nő)
Ex Machina
Blade Runner
 

Könyvek: 
Nick Bostrom: Szuperintelligencia
Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén / The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligence
Nicholas Carr: Hogyan ​változtatja meg agyunkat az internet? 

Alkalmazások:
Elomia App
Best AI Apps For Mental Health (2023) ( https://www.marktechpost.com/2023/04/11/best-ai-apps-for-mental-health-2023/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 Ugyanabban a globális faluban élünk, a világunk összezsugorodott, és egyre többen, egyre nagyobb igényekkel élünk benne.
Mi vár ránk a jövőben, meddig nyújtózhatunk a takarónk alatt, ami alól lassan már a térdünk is kilóg?
Segíthet-e minket a technológia, hogy kimásszunk az egyre nagyobb slamasztikából?
Az egyéni, személyes felelősségünkön túl miért van a nagy cégeknek és az országoknak is hatalmas szerepe a világunk formálásában?

Képzeletben a jövőbe utaztunk Stumpf-Bíró Balázs, összeomláskutatóval és Kozák Ákos, szociológussal!  

Ha tovább kalandoznátok a jövőben, a következő könyveket és filmeket ajánljuk: 

Filmek: 
A hülyeség kora 
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon 
 
 Könyvek: 
K. S. Robinson: A jövő minisztériuma 
Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 Extatikus hangulat, jéghideg fröccs és gigantikus zenei kavalkád: mik voltak annó egy jó fesztivál alapkellékei és mire van szükség manapság, hogy tömegeket mozgasson meg egy-egy rendezvény?  

A digitalizáció és a social media generáció vajon újraírja a fesztiválélményt, vagy a woodstock-i hangulat örök? Többek között erről beszélgetünk Vitáris Ivánnal és Balla Mátéval, az Ivan and the Parazol zenészeivel a Magenta Podcast új évadának első adásában a Sopronfest-en. A stúdióban Bernschütz Mária generációkutató is a segítségünkre volt abban, hogy jobban megértsük a fesztiválok és a fiatalok világát a múlt és jelen viszonyában. De vajon van-e különbség?! Hallgassátok! 

Aki szeretne kicsit nosztalgiázni, korabeli felvételekből csemegézhet az alábbi oldalakon:
https://www.woodstock.com/ 

https://archive.org/details/woodstock-1969 

 A mikrofonok mögött: Mantz László és Mészégető Marcsi 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
A STRAND-on a Podcast fesztivál keretein belül élőben rögzített extra epizódok harmadik eleme a podcastok világába kalauzol el bennünket. A podcastok berobbantak a magyar piacra is az utóbbi években. Számtalan csatorna, alkotó várja, hogy eljuthasson a hallgatókhoz. Ebben segíthet nekik a podcast.hu a podcast epicentrum, ahol az alkotók és hallgatók egyaránt megtalálják amit keresnek.Kiderül a mostani adásból, hogy a hangzó szövegek között írásos formában keresni már nem sci-fi, hanem valóság. De merre tart a világ, mi a podcastok jelene és a jövője? Hogyan tud valaki tartalmat előállítani, ha csak ötlete és témája van, de nincsenek eszközei és miben segítheti őket a Magenta Kraft? Debrecenbe menni már nem csak pulykakakasért érdemes. Vendégeink ebben az epizódban Barna Péter a Magyar Telekom fiatalokért felelős szegmens vezetője, aki a Kraft életérzésbe és az abban rejlő lehetőségekbe avat be minket és Bözöri Dániel a T-Systems senior üzleti konzultánsa pedig a keresőtechnológia rejtelmeibe és működésébe ad betekintést.próbáljátok ki ti is a kereső funkciót: https://podcast.hu 
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
A STRAND-on a Podcast fesztivál keretein belül élőben rögzített extra beszélgetések második epizódja zenekészítés kulisszatitkaiba avat be bennünket. Amihez régen stúdió és kiadó kellett, most a nappaliból az internet segítségével is előállítható. Mit hozott a digitalizáció a zene készítésben és annak terjesztésében? Felhígult a piac vagy így több a hallgató választási lehetősége. Zenekészítőként több-e a lehetősége egy alkotónak kísérletezni, hogy nem kell feszített stúdióidőbe beleférni és kiadói elvárásoknak megfelelni? Őszintébb-e egy zenész üzenete így és vajon meg lehet-e élni belőle hivatásosan? Marge-al arról is beszélgetünk, hogy milyen előnyei és hátrányai származhatnak egy alkotónak abból, ha fent van a közösségi médiában és mire kell vigyázni ismert személyként is illetve arról is mesél, készíthető-e kizárólag otthoni eszközökkel egy videoklip? Hallgassátok meg Marge, „Váratlan nyár” című slágerét is https://www.youtube.com/watch?v=G7cOCorvlnw  
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
A STRAND-on a Podcast fesztivál keretein belül élőben rögzített beszélgetések első epizódja a fesztiválnosztalgia jegyében utaztat minket időben és térben. Fiatalkorunk meghatározó emlékeihez a fesztiválok mindenképp hozzátartoznak. Egy alkalommal legalább szinte mindnyájan ellátogattunk valamelyikre. Ebben az epizódban a fesztiválipar meghatározó, kultikus alakjával , Lobenwein Norberttel beszélgettünk az indulásról, az évek alatt végbemenő belépőjegyek és a közönség változásairól és a digitalizáció megjelenéséről. Segítette vagy nehezítette a munkájukat és a megszokott rutinokat? Milyen kapuk nyíltak meg előttük és mennyire változott akár a szervezés, akár a megvalósítás folyamata a közösségi oldalak és az okostelefonok megjelenése? Az epizód Igazi időutazás fesztivál rajongóknak, életkori korlátozás nélkül!
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
Régi, ikonikus klubok, kulcsosházak és titkos party-k furcsa helyeken. Zenék és terek, amiket anno undergroundnak gondoltunk, szépen lassan átúsztak a mainstreambe. Mi az evolúciójuk? Fejlődnek, új funkciókat kapnak vagy csak igényeket szolgálnak ki? Mi változtunk vagy a helyek is velünk? Hogyan formálódnak az újdonságok a szubkultúrákban? És mit tesz mindehhez hozzá a technológia?Vendégünk Ráday Dávid kreatív szakember, aki nemcsak végig bulizta, hanem végig is dolgozta ezeket az éveket, számtalan egyedi, közösségi rendezvény kapcsolódik nevéhez. Hogyan vonódnak be terek, helyszínek a kulturális élet pezsgésébe? Mi volt,mi most a trend és mi nem lép át a mainstream-be?Aztán itt lesz velünk egy páros interjúban Fejszák Juci a Telekom Electronic Beats szervezője, és az idei Szelektor egyik zsűritagja, Iamyank, producer, zenész, zeneszerző, aki írt már játék- és filmzenét, játszott szinte az összes hazai fesztiválon, komponált nagyzenekarra, tartott táncosokkal kiegészült nagyelőadást, legutóbb pedig metál lemezt írt. Velük beszélgetünk a különleges helyszíneken megrendezett partykról, a Szelektor fiatal tehetségeiről és a a jövő zenei irányzatairól.  Valamint arról, hogyan és miben tudja segíteni a Telekom Electronic Beats B és a szelektor az új tehetségeket és miben más ez mint egy sima tehetségkutató?
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00