Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Magenta Podcast

Magyar Telekom

Vissza

Magenta Podcast

Magyar Telekom

Társadalom és kultúra Technológia

A Telekom kéthetente jelentkező műsora, amiben arról mesélnek meghívott szakértőink, hogy mire és hogyan használd a digitális világ legújabb jelenségeit. Magenta Podcast: a digitalizáció színe-java.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 54 elemből.

A podcast műfaja 2019-ben robbant itthon igazán nagyot, azóta virágzik, és a legkülönfélébb témákban születnek formabontó, unikális, sok esetben tabudöntögető beszélgetések. A hallgatottsági adatok szerint leginkább útközben, kocsiban, tömegközlekedésen kapcsoljuk be kedvenceinek, de szívesen böngészünk, és fedezünk fel új csatornákat is. Felcsigáz a téma? Ha saját podcast csatorna indításában gondolkodsz, megvan a témád, vagy legalább pislákol benned egy ötlet, akkor jó helyen jársz! 

A Magenta Podcast EXTRA epizódjában Szabó Hédivel, a Légyott podcast egyik alkotójával és Turai Barnával, a Márkó és Barna Síkideg csatorna társalkotójával kerestük a választ arra, hogy mitől lesz valami igazán jó, fülbemászó beszélgetés, kitértünk a technikai részletekre is, sőt, ajánlunk egy vadiúj, ingyenesen igénybe vehető podcast stúdiót, amit a Telekom az Arena Mall-ban található üzletében alakított ki! 
A podcast karriered beindításához az alapot mi adjuk, a többi csak rajtad múlik!

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A zsebünkben lévő és hordható eszközeink már okosak, sőt, egyre több háztartási eszközre is rásütjük az „okos” jelzőt. Apránként tuningoljuk az otthonainkat, és bízzuk rá az unalmas feladatok vezénylését a technológiára. Minden egy okosizzóval indul, hogy aztán összehangolt eszközeink a mesterséges intelligencia segítségével alakítsák ki az álomotthonunkat. Egy olyan világ kapujában állunk, ahol a házaink, lakásaink rendszereit mozgató láthatatlan "inasok" lesik minden mozzanatunkat, hogy gondoskodjanak a biztonságunkról és a kényelmünkről. Vagy ez már nem is a jövő? 
Epizódunk vendége ZSÁK PÉTER, az Okosotthon Szövetség elnöke. Vele tárjuk fel közösen a legújabb trendeket és innovációkat. Megtudjuk, miért érdemes okosítani az otthonokat, hogyan formálja a jövőnket ez a technológia, és milyen hatással van az életminőségünkre. 

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az AI által generált kép első helyen végez egy művészeti pályázaton, híres amerikai költők stílusában ír verset, gigászi ikonok befejezetlen szimfóniáinak végére teszi ki a pontot. 
Az AI előretörése „A művészet halála” – a szalagcímek ezt hirdetik. De valóban veszélyben van az emberi kreatív alkotófolyamat, és vele együtt leáldozóban van a művészet, legalábbis abban a formájában, amiben mi ma ismerjük? 

SPOILER: Nem, nem és igen! 

Meghívott vendégeinkkel, Sipos Tünde kurátorral és Szebényi Dániel Artisjus-, Petőfi Zenei-díjas és HANOSZ Öröm a zene-díjas énekes, billentyűssel a fenti kérdéseket pedzegettük legújabb adásunkban, amiből kiderül az is, hogy a hogyan használja egy zenész jelmeztervezéshez az AI-t vagy hogyan különböztethetünk meg egy Picasso képet egy AI generált hasonmástól! 
Tartsatok velünk!

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Social platformok, chat appok és megannyi alkalmazás, amit napi szinten több órán keresztül használunk. Ezek a felületek sokat tudnak rólunk, és a sok információnak „hála” egyre személyre szabottabb ajánlások, események, hozzánk jobban passzoló emberek, termékek jönnek szembe velünk. Tudattalanul szorítjuk be magunkat a saját buborékunkba, amin túl sokszor el is felejtjük, hogy szintén van élet. Hogy látja a világot, aki más, mint mi? Hogyan beszélgetünk azokkal a barátokkal, családtagokkal, akik más buborékból értelmezik a világot? El tudjuk-e fogadni azt, hogy nincs univerzális igazság, csak nézőpontok vannak? És a legfontosabb: hogyan alakítja át az offline életünket ez a buborékosodás? Na, és egyáltalán elképzelhető-e, hogy egy hithű presszórajongó, egyszer csak belehörpintsen egy cappuccinoba? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Rab Árpád jövőkutatóval, társadalomtudóssal, és ígérjük, találtunk válaszokat is!

Ajánlónk a témában, ha jobban elmélyednél a digitális térben és tudatosabban léteznél benne:
Könyv:
Klausz Melinda: A közösségi média botránykönyve
Nicholas Kardaras: Digitális téboly
Frenemies: How Social Media Polarizes America
Film:
The Social Dilemma / Netflix
Social Network – A közösségi háló  (appleTV, Youtube)

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 2021-ben 85 millió olyan bejelentés érkezett világszerte képek vagy videók kapcsán, ami gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést ábrázolt. Ez a szám sajnos azóta is csak nő. Az UNICEF adatai szerint a  cyberbullying (online térben történő zaklatás) hozzávetőlegesen 70%-kal nőtt az elmúlt években. HA kicsit mélyebbre megyünk a zaklatás témájában, és a magyarországi helyzetre koncentrálunk, szintén riasztó számokat kapunk. Az NMHH kimutatásai arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg a 2010-es években az összes bejelentésnek néhány százaléka volt „csak” szexuális zaklatáshoz, illetve a gyermekpornográfiához kapcsolódó jelzés, addig ez a mutató mára már a 40 %-ot is eléri. Ijesztő lehet ez a szülőknek, akik igyekeznek a láthatatlan veszélyektől megóvni gyermekeiket egy olyan térben, amiben nem is mozognak annyira otthonosan, mint szeretnék. A netes platformok világában a gyerekek/fiatalok sokkal rutinosabbak, de ők még koruk és érzékenységük okán nem feltétlen vannak felkészülve a veszélyekre. 

Mit tehetünk? Hogyan védhetjük meg gyermekeinket vagy saját magunk az ilyen támadásoktól? Mi tartozik egyáltalán a szexuális zaklatás témakörébe, ha mindez online történik? És hogyan hatnak az online történtek a valós életünkre? Milyen jogszabály készül a gyerekek internetes szexuális zaklatásának megelőzése érdekében az EU-ban, és miért fontos momentum ez mindannyiunk számára? 


 Ebben az epizódban Gyurkó Szilvia, gyermekjogi aktivistával, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítójával és vezetőjével beszélgetünk. 

Ajánló:
 Film:
 -Csapda a neten (dokumentumfilm) 12 évesnek látszó színésznők leplezik le az online szexragadozókat
- At the heart of gold – Az amerikai tornászbotrány belülről (dokumentumfilm) „A legmegrázóbb és egyben legfelemelőbb film a szexuális zaklatásról”-Marie Claire 

WEB:
 hintalovon.hu felnőtteknek és kamaszoknak egyaránt. Rövid, tömör és érthető anyagokat találni a grooming-ról, szexting-ről és tanácsokat, hogyan lehet ezeket kivédeni, elkerülni. 

https://www.youtube.com/@hintalovongyermekjogialapi2189/videos 

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Szeretnénk a gyerekeinket boldognak, kiegyensúlyozottnak látni, és a világ összes rosszától megvédeni. De mi van akkor, ha a rossz dolog nem látható elsőre. Ha olyanoktól érkezik, akikkel a legtöbb időt tölti, a kortársaitól. Iskolai közeg, személyes inzultusok, amelyek nem állnak meg az épület falain belül, online újra folytatódnak. Kikerülhetetlen. Ami vicc az egyiknek, lehet, hogy a másiknak megszégyenítés. De vajon mi mozgatja a zaklatókat? Hogyan lehet kikerülni az áldozat szerepből? Mi a túlélés kulcsa és mi a hatásos módszer a bántalmazás megfékezésére? Szonja és Kitti beavatnak bennünket a korosztályukban átélt élményeikbe, Stáhly Kata pedig pszichológusként egészíti ki az elmondottakat.
Mivel a tizenévesek 85%-a már megtapasztalta az iskolai zaklatást, érdemes nemcsak fiatalként, hanem szülőként is meghallgatni ezt az epizódot. Van, ahol nem lehetünk a gyerekünkkel, de tudnunk kell mi történhet ott.

AJÁNLÓ:
Színházi darabok szülőknek és pedagógusoknak is:
https://budapestbabszinhaz.hu/eloadasok/7-semmi
https://kavaszinhaz.hu/eloadasok/
https://nezomuveszeti.hu/darab/7-nap

Ha olyan szervezetet keresel, akik akár a megelőzésben, akár az iskolai bántalmazás kezelésében tudnak segíteni: www.kerib.hu

Ha beszélnél vagy chat-elnél, mert érintett vagy: https://kek-vonal.hu/
Ingyenesen és anonim módon hívhatóak, előhívó és körzetszám nélkül: 116 111

És végül egy hasznos applikáció fiataloknak, hogy kezükben legyen a segítség.
UNICEF, HelpAPP : https://unicef.hu/ezt-tesszuk-itthon/segitunk/helpapp

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A színház misztikuma több ezer év óta tartja rajongásban az embereket. A színházak lelkes látogatóinak - kis túlzással - pár száz évvel ezelőtt is nagyon hasonló élményben volt részük a színházakban, mint manapság. Változtat-e ezen a jól megszokott élményen a digitalizáció? Hogyan kúszott be és hogyan alakítja az előadásokat, illetve a befogadást az, hogy a színpadon megjelentek a digitális kütyük, LED-falak, mobiltelefonok és egyéb technológiák? Tartsatok velünk, nézzünk be a Radnóti Miklós Színház rendezőjével, Nagy Péter Istvánnal együtt az újító és izgalmas előadások kulisszái mögé!

A beszélgetésben szereplő előadásokra a 2023/2024-es évadban is megválthatod a jegyed, amit mi melegen ajánlunk! Az infókért látogassatok el a Radnóti Miklós Színház és a Szkéné oldalára!

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Tinderre és az online ismerkedésre ráuntunk, a klasszikus randiknak befellegzett, nagyon úgy tűnik, hogy párt találni még soha nem volt olyan nehéz, mint manapság. Egy nemzetközi kutatás szerint a 30 év alatti férfiak 63%-a szingli, míg a nők 34% vallotta magát egyedülállónak. A diplomás nők és férfiak aránya megfordult, jóval több nő képzi magát, és tör előre rendíthetetlenül, miközben a férfiak egyfajta identitásválságban szenvednek, keresik a helyüket és a szerepüket. De vajon milyen hatással van mindez a párkeresésre? Milyen összefüggéseket fedezhetünk fel a számok és statisztikák mögött? Hol keressük és végül hol találhatjuk meg azt a hőn áhított igazit: az online, az offline vagy a hibrid módszer a célravezető?

Vendégünk a mai epizódban Pirchala Berta, a Mi Itt közösség alapítója. Vele vitatjuk meg a társkeresés nehézségeit, benézünk a számok mögé, következtetéseket próbálunk levonni, és bemutatunk egy új irányt, ami megoldást nyújthat azoknak, akik eddig sikertelenül keresték a párjukat.

Mi itt - https://www.miitt.hu 

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A pszichés működés épp úgy optimalizálható az MI segítségével, mint mondjuk a táplálkozásunk. A mai világban sokkal nagyobb a kereslet a pszichológusokra, mint ahányan vannak. Ki tölti be ezt a rést? Befurakodhat ide egy mesterséges intelligencia? Kérdezni tud és meg is hallgat minket. Neked elég lenne? Vajon valóban helyettesíthető-e egy pszichológus, az ő empátiája, kérdései, és eljöhet-e a kor, amikor a különféle mentális betegségeinkre személyre szabott appok, chatbotok és egyéb kütyük nyújtanak megoldást. Mindig velünk vannak, mindig elérhetőek…a kérdés, hogy mi az, amit mi keresünk, ha nem vagyunk jól mentálisan? És az AI meg tudja-e ezt adni? 

Mérő Lászlóval merültünk le az AI elme világába ebben az epizódnyi gondolatkísérletünkben. 

Ha tovább kalandoznátok a témában, a következő filmeket, könyveket és alkalmazásokat ajánljuk: 

Filmek: 
Her (A Nő)
Ex Machina
Blade Runner
 

Könyvek: 
Nick Bostrom: Szuperintelligencia
Ray Kurzweil: A szingularitás küszöbén / The Age of Spiritual Machines: When Computers Exceed Human Intelligence
Nicholas Carr: Hogyan ​változtatja meg agyunkat az internet? 

Alkalmazások:
Elomia App
Best AI Apps For Mental Health (2023) ( https://www.marktechpost.com/2023/04/11/best-ai-apps-for-mental-health-2023/

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

 Ugyanabban a globális faluban élünk, a világunk összezsugorodott, és egyre többen, egyre nagyobb igényekkel élünk benne.
Mi vár ránk a jövőben, meddig nyújtózhatunk a takarónk alatt, ami alól lassan már a térdünk is kilóg?
Segíthet-e minket a technológia, hogy kimásszunk az egyre nagyobb slamasztikából?
Az egyéni, személyes felelősségünkön túl miért van a nagy cégeknek és az országoknak is hatalmas szerepe a világunk formálásában?

Képzeletben a jövőbe utaztunk Stumpf-Bíró Balázs, összeomláskutatóval és Kozák Ákos, szociológussal!  

Ha tovább kalandoznátok a jövőben, a következő könyveket és filmeket ajánljuk: 

Filmek: 
A hülyeség kora 
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon 
 
 Könyvek: 
K. S. Robinson: A jövő minisztériuma 
Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát 

Gyártó: Showcast Media

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00