Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Kultikus

Polémia Intézet

Vissza

Kultikus

Polémia Intézet

Művészet

Kultikus Podcast, ahol Horváth Zsolti és Wilson Luca kibeszéli a popkultúrát.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 22 elemből.
Kezdődnek a Kultinterjúk! A magyar kulturális élet számunkra kedves, érdekes, értékes tagjaival ülünk majd le időről időre, hogy az ő, illetve a mi kedvenc témáinkról, szakmai inspirációkról, és terveikről faggassuk őket. A sorozat DePetris-sel kezdődik, aki korábban a trapes Neveresque formációval hívta fel magára a figyelmet, idén pedig első szóló EP-jével az Egyedüllel, indie hangzással, és egy most szombati Manyi koncerttel tör magának utat a magyar undegroundban. Pisti nem tudta hova csöppent, szó szerint, mert első körben a Mammutba igyekezett volna, de mi rögtön belecsaptuk a lecsóba, és verbális gasztro túrára invitáltuk, kiokítottuk, arról mikor kell marhapörköltet főzni egy kapcsolatban, ő meg arról minket, hogy melyek a legihletettebb pillanatok az alkotásra. Beszélgettünk vele az Egyedül EP megírásáról, tematikájáról, az egyedüllétről, zenélésről, illetve, hogy miért van a borítóján a Radiohead OK Computere. Gyertek május 25-én a Manyiba egy melankólikus ringásra DePetris-sel, minket pedig kövessetek minden platformon, hogy még sok hasonló interjú készülhessen! DEPETRIS A MANYIBAN: https://www.facebook.com/events/2909042779243381/ IG: @kultikus
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Kultikus új adásában Zsolti és Luca kibeszélte a Szegény Párák című népszerű filmet, az epizód további fókuszában pedig a női testépítés és mentális egészség áll. Luca aktív gyúró-újságíróként, Zsolti pedig a konditeremmel folyamatosan küzdőként közelíti meg a témát. Szóba került, hogy mi motiválhat valakit a testépítésben, milyen mentális háttere lehet és milyen szintjei vannak az egészséges és nem egészséges testépítésnek. IG: https://www.instagram.com/kultikus/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00
Luca és Zsolti bemegy a Telekom podcast stúdiójába csacsogni, hogy kipróbálják tematika nélkül és mi lesz belőle? Naná, hogy egy adás! Első Free Ride-os epizódunk címe nem véletlen az ami: ez az első, hogy olyan részt publikálunk, amiben kötetlenül hallhattok minket beszélni, ahogy a csövön kifér. A következőkről hallhattok benne: ▪️ Luca Crystal Nailes kalandjai, Jákob Zoli és vásárlói (rossz) élmények, ▪️ Zsolti kalandjai Washington D.C.bolti dolgozóival és a várossal, ▪️ Fentanyl és opioid para Amerikában, ▪️ Roosevelt és Reagan hatása, középosztálybeliség ▪️ 4-6-os mint jelenség, ▪️ Zsolti vágatná-e a haját a villamoson, ▪️ Súlyos mentális betegségben szenvedők magára hagyása. Mi nagyon élveztük ezt a formát. Írjátok kommentet, mondjátok el, hogy tetszett nektek! ❤️
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Újabb történelmi fordulóponthoz érkeztünk a munkavégzés történetének szempontjából? A home office már elterjedt, amelynek átvettük a pozitívumait, negatívumait, és azt, hogy melyikünk szeret otthonról dolgozni. A 4 napos munkahét sokaknak sci-finek tűnik, de korábban az 5 napos munkahét is annak számított. Persze kutatásokat meg lehet hackelni, szóval lehet csak az európai középosztály válaszadásokkal hozza el a forradalmat. Egy másik jelenleg elképzelhetetlennek tűnő kezdeményezés az alapjövedelem, ami, ha a most zajló technológiai fejlődést vizsgáljuk már lehet kevésbé tűnik egy fura koncepciónak. Végül pedig elmerengünk abban, hogy a klasszikus, önkényes főnök vagy a haverfőnök között van-e egyáltalán különbség?

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A megújult Kultikus visszatérő adásában Luca és Zsolti a trash mélyére ás, hogy képbe kerüljünk, miért is szeretünk ilyen tartalmakat fogyasztani. Az adásban kiderül, hogy

  • mi a kedvenc trash tartalmunk és ételünk,
  • miért a mainstream médiában található elsősorban a gagyi,
  • hogyan használja az új generáció ironikusan,
  • miért van különbség trash és trash között,
  • és miért nem érdemes lenézni.
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Biotech USA kampányának kapcsán újra kialakultak a viták azzal kapcsolatban, hogy a marketing olyan eszközökhöz nyúl, ami felerősíti az evészavart. Mindez különösen forró témának számít a test pozitivitást előtérbe helyező korszellem időszakában. Új epizódunkban arról beszélgettünk, hogy meddig mehet el egy marketinges, problémás-e egy ehhez hasonló kampány, értintettünk ellepéldát, kitértünk mentális egészséggel kapcsolatos kutatási eredményekre és felvetődött, hogy lehetséges-e a gazdasági szempontokat figyelembe véve helyesen eljárni. Vendégként Wolf Gábor, a Marketing Commando alapítója és marketing tanácsadója, illetve Pór Ági, testpozitív személyi edző és a Trust Your Body Project vezetője csatlakozott a Kultikusba!

Vendég: Wolf Gábor és Pór Ági

Still You by Joel Loopez Link:

https://filmmusic.io/song/7410-still-you

License:

https://filmmusic.io/standard-license

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Folyamatos nosztalgiahullámok vannak, a '80-as évek stílusa folyamatosan visszaköszön valahonnan, közben már beépült a '90-es évek a ruhatárunkba, a '00-ás évekből pedig a pop-punk és az indie támadt fel. De miért vágyunk vissza ennyire, főleg a '80-as évekbe? Mit rejteget az emberiség számára az a korszak, amiért ennyire vonzó 2022-ből visszanézve? Erről a hamis (?) nosztalgia érzésről beszélgettünk olyan témákat érintve, mint a futurisztika, a szintipop, Ronald Reagan, a berlini fal leomlása, kihajthatós telefonok és a szupergyors technológiai fejlődés.

Vendég: Wilson Luca - MiaFemme

Still You by Joel Loopez Link:

https://filmmusic.io/song/7410-still-you

License:

https://filmmusic.io/standard-license

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Új adásunkban egy már megkezdett beszélgetést folytattunk. A magyar alter átalakulása című epizódunkban Majréval és Atival a zenefogyasztás közösségi és egyéni élményeiről kezdtünk el dumálni, amit most bővebben folytatunk. Kikerülhetetlen ebben a témában a MySpace és a Spotify közötti különbség, de kibeszéltük Anthony Fantanóval kapcsolatos érzéseinket, illetve meghajoltunk az emo és scene korszak előtt is Az adásban az is kiderül, hogy ki volt fent a Hot-Dogon és ki szeretett érzelmes verseket megosztani Tumblr-en. 👀


Still You by Joel Loopez Link:

https://filmmusic.io/song/7410-still-you

License:

https://filmmusic.io/standard-license

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az orosz-ukrán háború felülír mindent napjainkban: ezekkel a hírekkel fekszünk és kelünk, a Tik-Tok és a Redditig tele van ukrán videókkal, és a fő társalgási téma is a keleti események elemzése lett.

A Kultikus új részében a hírfogyasztási szokásokra gyakorolt hatását vizságljuk a háborúnak: hogyan jutottunk el a vietnámi tudósításoktól, odáig hogy mamár a harcok átterjedtek a médiaszolgáltatókra is, ahol egyrészt mindkét oldal magát akarja kihozni győztesként, terjeszti a propagandáját, másrészt a techcégek is beszálltak a csatába az ukránok oldalán. Mindez pedig annak tükrében történik, hogy Ukrajna elnöke egy média-celeb, aki tökéletesn érti a propoganda és a közösségi média működését.

Az epziódban szó esik még arról is, hogy az oroszok hogyan jutottak el a dezinformációs nagyhatalmiságtól a nemzeti-internetig, és hogy hogyan nézne ki egy 144 milliós lanparty...ráadásul min, ha a Microsoft és az Apple is kimegy az országból.

A beszélgetés résztvevői Horváth Zsolt a phenom'enon magazintól, Juhász Vanessza a Mércétől, és Nagy Zsolt a Republikontól, de mindemlelett mindegyikük a Polémia Intézet tagjai is.

Still You by Joel Loopez Link:

https://filmmusic.io/song/7410-still-you

License:

https://filmmusic.io/standard-license

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Vendégünk: Wilson Luca - MiaFemme podcast

Joe Rogan napjaink legnépszerűbb podcasterének számít, aki azzal váltott ki nagy botrányt, hogy vendégével megkérdőjelezték a Covid-vakcinák hatásosságát. Enek kapcsán sokan követelték az adás és/vagy a teljes podcast levételét Spotifyról, Neil Young és Joni Mitchell pedig le is vetette a teljes diszkográfiáját a streaming platformról. A következő kérdésekbe mentünk bele adás folyamán:

  • Túreagálták-e Neil Youngék a zene levételt vagy hatékony erődemonstrálás?
  • Vannak határai a deplatformolásnak?
  • Honnantól van felelőssége egy egyszerű podcastnernek? Meddig védekezhet valaki ezzel, hogy ő csak egy podcaster?
  • Kinek hiszünk az interneten?

Still You by Joel Loopez Link:

https://filmmusic.io/song/7410-still-you

License:

https://filmmusic.io/standard-license

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00