Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Ki lehet a Bitcoin megalkotója?

Vissza

Ki lehet a Bitcoin megalkotója?

May 21. | 18 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:18:44

Ki lehet a Bitcoin megalkotója? Ki az a Satoshi Nakamoto? A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a “Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója?” kiadványt vették végig.

Az elmúlt hónapokban rendkívül felpörgött a kriptovaluta piac. Az év elején a SEC bejelentette, hogy engedélyezi a Bitcoin ETF létrehozását, így tőzsdén kereskedett befektetési alapot lehet létrehozni Bitcoinból. Ennek köszönhetően rengeteg új befektető jelent meg a piacon, mind lakossági, mind pedig intézményes szinten. Főleg az utóbbi, intézményi befektetők óriási pénzeket kezdtek el a Bitcoin kereskedelembe pumpálni. 

Az ETF-ek bevezetésének eleinte nem volt pozitív hatása a kriptovaluta árfolyamára. Egy kisebb várakozást követően azonban repülésnek indult a Bitcoin, és történelmi csúcsot is döntött. A sok jó hír ellenére botrányokból is volt elegendő az elmúlt fél évben a kriptopiacon.

Ki lehet a Bitcoin atyja?

A Bitcoin a legismertebb kriptovaluta a világon, de mára már talán az egyik leghíresebb pénzügyi eszköz is. Na de honnan ered a kriptó? Kihez, vagy kikhez köthető a Bitcoin születése? A kérdésre a “Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója?” kiadvány adhat választ, amely a linkre kattintva ingyenesen elérhető.

A Bitcoin pontos eredetére máig nem tudjuk a választ, azonban vannak nyomok, amelyek bizonyos személyekre mutatnak. Ilyen például Nick Szabo, a magyar gyökerekkel rendelkező informatikus, vagy Dorian Nakamoto, egy japán nyugdíjazott rendszermérnök, többek között. 

Emellett több konteó is megjelent. Sokan olyan spekulációkat is világra hoztak, hogy a Bitcoin mögött az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA), vagy a Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency, CIA) állhat. 

Amit biztosan tudunk, hogy 2008-ban látott napvilágot egy publikáció Satoshi Nakamoto álnéven, "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" címmel. Ezt követően 2009 január 3-án indult el a Bitcoin hálózat.

Tovább a podcast oldalára