Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Fintech Világa

Fintech Világa

Vissza

Fintech Világa

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia

A Fintech Világa egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, amely betekintést nyújt a nemzetközi fintech piacok innovatív megoldásaiba - legyen az egy formabontó termék, egy szofisztikált megoldás vagy egy úttörő vállalkozás.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 410 elemből.

Szeptemberben érkezik Magyarország első design konferenciája, amely azonnal nemzetközi szinten elismert szakembereket hoz össze Budapesten. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak tanácsadójával Mátyás Boldizsárt, a COMET kreatív igazgatóját, és a POV Budapest társalapítóját látja vendégül.

A POV Budapestet kevesebb, mint egy éve álmodták meg, azzal a vízióval, hogy egy nemzetközi szintű design konferenciát hozzanak Budapestre. A konferencia célja, hogy a vizuális művészetekkel foglalkozó szakembereket hozza össze, és fő témája az identitás tervezés. 

A konferencia, amelyet szeptember 19-20 között tartanak a Nemzeti Táncszínházban olyan neveket sorakoztat fel, mint a Pentagram, a new yorki Porto Rocha vagy a Wise, többek között. Jelenleg 20 előadóról számoltak be, ugyanakkor Mátyás Boldizsár elmondása szerint még lesznek meglepetések. 

Fintech szereplők is érkeznek a POV Budapest konferenciára

A fintech és a design kapcsolata szinte a kezdetektől gyökerezik. Amikor a 2010-es évek elején igazán berobbantak a különböző neobankok és fintech cégek, éppen a kifinomult és kitűnő megjelenéssel és ügyfél élménnyel tudtak piacot szerezni. 

Ennek egyik jeles példája a Wise, amely globális szintű pénzküldési szolgáltatóvá nőtte ki magát. A fintech egy éve ment át egy jelentős arculatváltáson, a POV Budapesten várhatóan erről is fognak beszélni. Emellett a Wise arculatváltásáért felelős design stúdió is előadást fog tartani. 

A Fintech Világa legújabb adásában szó esik további fellépőkről, eseményekről, valamint a fintech és a design kapcsolatáról is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A stratégiaalkotás az élet számos területén megjelenik, a háborúktól a politikán át egészen a sportokig. Ugyanúgy a fintech világában is fontos szerepet tölt be. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető Qayum Dánielt és Vargha Dánielt, a Peak tanácsadóit látja vendégül. 

A „stratégia” kifejezés a görög „strategos” szóból származik, amely „hadvezéri képességet” vagy a hadsereg vezetésének művészetét jelenti. Történelmileg a stratégia a katonai műveletekkel és a nagyszabású harcok tervezésével és irányításával volt kapcsolatos.

Idővel a fogalom fejlődött és kibővült, hogy különböző területekre, például az üzleti életre, a politikára és a sportra is kiterjedjen. Modern értelemben a stratégia olyan magas szintű tervre utal, amelyet a hosszú távú célok és célkitűzések elérésére terveztek az erőforrások hatékony elosztása és a komplex környezetben való navigálás révén.

A fintechek is képesek meglepő stratégiai fordulatokra

Az üzleti világban is meghatározó szerepe van a stratégiának, amely nélkül ritkán érnek el sikeretek vállalatok. A Monese, brit fintech pár éve meglepő stratégiai döntést hozott. A vállalat digitális banki szolgáltatásokat nyújt egy mobilappon keresztül, elsősorban külföldi vendégmunkásoknak. A vállalat 2 millió ügyféllel büszkélkedhet, és több száz millió tőkét vonzott külső befektetőktől.

Ennek ellenére friss hírek szerint a Monese kettéválhat: a vállalat mobilbanki szolgáltatási üzletága és a platform üzletága alakíthat külön cégeket. A Monese már 2021-ben állt neki a fizetési infrastruktúra platformjának létrehozásához a Mastercard és a Thought Machine segítségével. A kettéválás oka minden bizonnyal a vállalat veszteségeinek folyamatos növekedése.

Még nem egyértelmű, hogy a Monese az előbbi stratégiát fogja-e alkalmazni a veszteségek mérséklésére. Mindenesetre bármilyen lépést hoznak, a döntésük várhatóan az alábbi öt stratégiai irány mentén fog elhelyezkedni:

  1. Kék óceán stratégia
  2. Vörös óceán stratégia
  3. Play to Win stratégiai keretrendszer
  4. Kettős átalakulási (Dual transformation) stratégia
  5. Második motor (Second engine) stratégia
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető Bendarzsevszkij Georgot és Csányi Kristófot, a Peak tanácsadóit látja vendégül. A Peak küldöttsége Bakuba látogatott a Fintex Summit 2024-re, amelyen értékes kapcsolatok születtek.

A Fintex Summit 2024 nemrég zárult le Bakuban, Azerbajdzsánban, és lenyűgözően magas, 1500 fős résztvevői létszámot vonzott a banki, fintech és szabályozási szektorokból. Az esemény kiemelte az eurázsiai fintech szektor gyors növekedését és jelentős kapcsolatépítési lehetőségeket biztosított.

“Magyar-azeri fintech híd”

A Peak delegációjának egyik legnagyobb eredménye a magyar-azeri fintech bridge megállapodás aláírása volt, amely a két ország fintech ökoszisztémájának erősítését célozza. Ezt a stratégiai partnerséget a Magyar Nagykövetség segítette elő, és az Azerbajdzsáni Fintech Szövetség (AzFina), valamint a Magyarországi Fintech Hidak Nonprofit Kft. részvételével jött létre.

A 2024. május 16-án aláírt megállapodás tíz fő együttműködési területet határoz meg. Többek között pénzügyi szolgáltatásokat fiatalok számára, banki megoldásokat migráns munkások számára, valamint az AI integrációját a pénzügyekbe célozza. Az együttműködés új vállalkozások létrehozását, tudásmegosztást és a piaci kapcsolatok erősítését teszi lehetővé.

Az azerbajdzsáni fintech helyzete

A csúcstalálkozón kiemelt szerepet kapott Azerbajdzsán növekvő e-wallet ökoszisztémája is. Mivel a lakosság mindössze 46,26%-ának van bankszámlája, az eManat-hoz hasonló vállalkozások létfontosságúak. Az eManat például országszerte 3000 terminálon keresztül kínál széleskörű pénzügyi szolgáltatásokat a lakosságnak.

Az adásban szó esik még a megállapodás további lépéseiről, a magyar vállalatok piacralépésének segítéséről, valamint a fintech konferencia tapasztalatairól is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető Juhász Benedeket, a Peak operatív vezetőjét és a COMET ügyvezetőjét, valamint Muck Ivánt, az ff.next ügyvezetőjét látta vendégül, akik a Dubai Fintech Summiton szerzett tapasztalataikról meséltek.

Az ff.next, a Peak és a COMET már számos projekten dolgoznak együtt, többek között a Peak Parent & Child nevű családi banki termékén. A konferencián való részvétel során több nemzetközi bankkal is sikeres tárgyalásokat folytattak a Parent & Child bevezetéséről, valamint több régiós fintech céggel a digitális termékfejlesztési szolgáltatásaikról.

Virágzik a fintech piac Dubajban

Dubaj üzleti kultúrája nagy hangsúlyt fektet a személyes kapcsolatokra és mélyebb üzleti találkozókra, ami hosszú távú partnerségeket eredményez, emellett a világ minden pontjáról érkeztek résztvevők a konferenciára. Dubaj fintech ökoszisztémája jelentős növekedést mutat, a befektetések várhatóan évi 17,2 százalékkal fognak növekedni 2030-ra, elérve a 949 milliárd dollárt.

Dubaj előremutató szabályozási keretrendszert alakított ki, amely vonzza a fintech óriásokat és startupokat, elősegítve a dinamikus növekedést. Emellett a nyílt bankolás és a digitális pénztárcák integrációja gyorsan terjed, amely új lehetőségeket nyit a fintech szolgáltatók számára, hogy jobban kiszolgálják ügyfeleiket​.

A pénzügyi edukáció helyzete

Dubajban a pénzügyi edukáció kiemelt szerepet kap, különösen az olyan intézmények révén, mint a Dubai International Financial Centre (DIFC), amely számos oktatási programot és szakmai képzést kínál a pénzügyi szakemberek számára. Emellett a helyi bankok, mint például az Emirates NBD és a Dubai Islamic Bank, aktívan részt vesznek a közösségi pénzügyi oktatásban, workshopokat és szemináriumokat szervezve a lakosság pénzügyi műveltségének növelése érdekében​.

A Magyar Delegáció is képviseltette magát

Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke vezette a magyar fintech cégek delegációját a Dubai Fintech Summiton. A standnál több magyar fintech cég is bemutatkozott, többek között a Peak és az ff. next. A Magyar Fintech Szövetség, valamint a közel-keleti és észak-afrikai országok cégeit tömörítő MENA Fintech Szövetség képviselői strat&eac

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ki lehet a Bitcoin megalkotója? Ki az a Satoshi Nakamoto? A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a “Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója?” kiadványt vették végig.

Az elmúlt hónapokban rendkívül felpörgött a kriptovaluta piac. Az év elején a SEC bejelentette, hogy engedélyezi a Bitcoin ETF létrehozását, így tőzsdén kereskedett befektetési alapot lehet létrehozni Bitcoinból. Ennek köszönhetően rengeteg új befektető jelent meg a piacon, mind lakossági, mind pedig intézményes szinten. Főleg az utóbbi, intézményi befektetők óriási pénzeket kezdtek el a Bitcoin kereskedelembe pumpálni. 

Az ETF-ek bevezetésének eleinte nem volt pozitív hatása a kriptovaluta árfolyamára. Egy kisebb várakozást követően azonban repülésnek indult a Bitcoin, és történelmi csúcsot is döntött. A sok jó hír ellenére botrányokból is volt elegendő az elmúlt fél évben a kriptopiacon.

Ki lehet a Bitcoin atyja?

A Bitcoin a legismertebb kriptovaluta a világon, de mára már talán az egyik leghíresebb pénzügyi eszköz is. Na de honnan ered a kriptó? Kihez, vagy kikhez köthető a Bitcoin születése? A kérdésre a “Satoshi nyomában: ki lehet a Bitcoin titokzatos megalkotója?” kiadvány adhat választ, amely a linkre kattintva ingyenesen elérhető.

A Bitcoin pontos eredetére máig nem tudjuk a választ, azonban vannak nyomok, amelyek bizonyos személyekre mutatnak. Ilyen például Nick Szabo, a magyar gyökerekkel rendelkező informatikus, vagy Dorian Nakamoto, egy japán nyugdíjazott rendszermérnök, többek között. 

Emellett több konteó is megjelent. Sokan olyan spekulációkat is világra hoztak, hogy a Bitcoin mögött az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA), vagy a Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency, CIA) állhat. 

Amit biztosan tudunk, hogy 2008-ban látott napvilágot egy publikáció Satoshi Nakamoto álnéven, "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System" címmel. Ezt követően 2009 január 3-án indult el a Bitcoin hálózat.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Fintech.hu a fintech és a telekommunikációs szektor metszetéből hoznak aktualitásokat.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a Nubank egyik leányvállalata virtuális mobilszolgáltatóvá válhat. A Nucommerce engedélykérelmét jóváhagyta a brazil országos telekommunikációs szabályozó hatósága. A több mint 100 millió ügyféllel rendelkező Nubank így már közvetlenül is kínálhat mobilszolgáltatásokat ügyfeleinek – pl. hívások, üzenetküldés, adatforgalom.

A Revolut már összes európai piacára kiterjesztette eSIM szolgáltatását az Egyesült Királyság után. A neobank eredetileg arra reagált, hogy a Brexit után az Egyesült Királyság lakosságának magas roaming díjakkal kellett szembenéznie az Európai Unióban. Az újítás népszerűségének hatására azonban már az Európai Gazdasági Térségben is elérhető az eSIM.

Vélhetően a Revolutnak szánt ellenlépéssel jelentkezett a Western Union. Egy vezető szolgáltatóval, az eSIM Go-val kezdtek együttműködésbe. A partnerség keretein belül több mint 150 országban férhetnek hozzá mobilelőfizetésekhez az ügyfelek, amelyeket a Western Union digitális tárcájából vásárolhatnak meg és kezelhetnek (pl. egyenleg-lekérdezés és -feltöltés).

Mindemellett a Vodafone egy igazán merész tervvel állt elő: a vállalat összekapcsolná a kriptopénztárcákat az okostelefonok SIM-kártyáival. David Palmer, a Vodafone Blockchain vezetője egy interjúban beszélt a kriptotárcák és a digitális személyazonosság integrációjának fontosságáról a SIM-kártyákba. A terv megvalósításában egy ambiciózus finanszírozási konstrukció segíthet.

Szó esett még arról is, hogy Szerbiában a Mobi Banka arculatot vált és Yettel Bank néven folytatja, friss digitális fókusszal. A nagy ambíciók mellett azonban előkerült az Orange Bank, egy óriási telekommunikációs-banki projekt szomorú vége is. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Fintech.hu néhány legolvasottabb, pénzügyi botrányokat feldolgozó cikkéről beszélgetnek.

Truong My Lan, milliárdos ingatlanmágnás 11 éven át szó szerint kifosztotta Vietnám egyik legnagyobb bankját, a Saigon Bankot. Bár Vietnámban egy magánszemély maximum 5 százalékos tulajdonrésszel rendelkezhet egy bankban, Truong együttműködő partnerekkel segítségével és inaktív vállalatokon keresztül a bank 90 százalékát birtokolta indirekt módon.

A bankot irányítva összesen 44 milliárd dollár hitelt adott saját vállalkozásainak ingatlanvásárlások finanszírozására. A hitelek összértéke meghaladja Vietnám 2022-es nominális GDP-jének 10 százalékát, ami megközelítőleg Magyarország éves GDP-jének 25 százaléka. A pénzügyi csalásra egy alapos vizsgálat után derült fény, amelynek következtében Truongot halálra ítélték.

Nem csak Vietnámban kell tartani azonban a csalásoktól. A Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser adatai alapján világszerte több mint 1000 milliárd amerikai dollártól fosztják meg az embereket különböző csalásokkal. A Revolut egy új jelentésében arról számolt be, hogy 2023-ban 475 millió angol font értékű csalást tudott megelőzni mesterséges intelligencia alapú rendszerével.

A Revolut a csalásokat két típusra bontja: az “engedély nélküli” és az “engedélyezett” csalások. Előbbi esetében a bűnözők az áldozat háta mögött jutnak be a számlára, utóbbinál pedig az áldozatot sikeresen rászedve veszik rá a fizetési jóváhagyásra. A jelentésből kiderült, hogy az engedély nélküli csalások a gyakoribbak. A csalások 62 százaléka sorolható ebbe a kategóriába nemzetközi szinten és Magyarországon is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Végbement a negyedik Bitcoin felezés, amelynek hatására csökken a Bitcoin kibocsátás (kínálat), a kereslet azonban tovább növekedhet. Emellett a Revolut új üzletága a felhasználói adatokat bocsátja eladásra kereskedők számára. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója az elmúlt hetek legfontosabb fintech híreit járják körbe.

Fontos mérföldkövet ért el ismét a Bitcoin, most azonban nem az árfolyam tekintetében. Április 20-án megtörtént a negyedik bitcoin felezési esemény. Az esemény rendkívül meghatározó, ugyanis a felezéseket historikusan jelentős árfolyam növekedések követték. 

A kriptovaluta árfolyamára főleg külső tényezők vannak hatással, amelyek jellemzően makrogazdasági relevanciával bírnak. A felezés, amely során a Bitcoin bányászatért járó jutalom feleződik meg, az egyetlen olyan árfolyamot befolyásoló esemény, amely a Bitcoin alapvető működéséből fakad.

A Revolut is kapitalizál az ügyféladatokon

Európa legnagyobb neobankja, amely globálisan már 40 millió felhasználóval rendelkezik, új bevételi forrással állt elő. A neobank a felhasználókról tárolt adatokat megosztaná kereskedőkkel, akik személyre szabott ajánlatokkal célozhatnák meg a Revolut felhasználói bázisát. 

Az új üzletág felépítéséhez egy volt TikTok felsővezetőt is felvettek. A hírt megelőzte a JPMorgan Chase, amerikai nagybank bejelentése, amely hasonló megoldással növelné bevételeit. A Revolut azonban egy kisebb ügyfélbázisra lő, amely ráadásul jobban szegmentált - a különböző európai országokban lévő kulturális különbségek megnehezíthetik a hirdetések optimalizálását.

Az adásban továbbá szó esik arról, a Monzo miképp szerzett 20 százalékos piaci részesedést a brit BNPL piacon, a Klarna, BNPL szolgáltató pedig miképp terjeszkedik tovább az USA piacán.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az adatok hatalmas értéket képviselnek, azonban kevés vállalat használja fel azokat megfelelően. A Chase, az USA egyik legnagyobb bankja most megoldást talált rá. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a JPMorgan Chase legújabb megoldását járják körbe, amely személyre szabott ajánlatokat engedne be külső kereskedőktől.

A JPMorgan Chase, az USA egyik legnagyobb bankja új kifinomult megoldást talált arra, hogyan tudná hasznosítani azt a végtelen mennyiségű adatot, amit a 80 millió ügyfeleiről tárol. A Bank új üzletága, a Chase Media Solutions kiskereskedelmi vállalatokat kötne össze egy személyre szabott ügyfélkörrel a fizetési adatok felhasználásával.

Az adat, mint digitális arany

A felhasználói adatok hatalmas értéket képviselnek. A BigTech cégek (pl. Google, Meta) teljes üzleti modelleket építenek ezekre, és bevételük jelentős része közvetetten felhasználói adatokból származik. A bankok kezében is jelentős számú adat van, kifejezetten a pénzügyi szokásokról. Ezeket az adatokat a pénzintézetek azonban jellemzően nem megfelelően tárolják és rendszerezik, így sokkal kevesebb értéket képviselnek a potenciálnál. 

Személyre szabott hirdetések a pénzügyi szokások alapján

A Chase erre talált megoldást: az adatok felhasználásával összeköt banki ügyfeleket számukra releváns kereskedőkkel. Mindezt anélkül, hogy érzékeny adatokat közölne az ügyfeleiről. A megoldással kereskedők a JPMorgan Chase közreműködésével személyre szabott ajánlatokat küldhetnek a bank ügyfeleinek. Az ügyfelek pedig a pénzügyi és költési szokásaik, vásárlási preferenciák elemzésének segítségével személyre szabott ajánlatokat kaphatnak számukra releváns termékekre és szolgáltatásokra, különböző kereskedőktől. 

A megoldás hasonlít a Google értékajánlatára: a Google a rólunk tárolt felhasználói adatok alapján rendkívül alapos következtetéseket von le, amelyek alapján (gyakran ijesztően) pontos hirdetéseket jelenít meg számunkra. A Chase megoldása hasonló logika mentén hasznosítja az évek óta tárolt adatokat, és egy olyan értékajánlatot képvisel, amely mind a bank ügyfeleinek, mind a kiskereskedőknek is előnyös. A teljes adás az alábbi Spotify linken visszahallgatható.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00