Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Fintech Világa

Fintech Világa

Vissza

Fintech Világa

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia

A Fintech Világa egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, amely betekintést nyújt a nemzetközi fintech piacok innovatív megoldásaiba - legyen az egy formabontó termék, egy szofisztikált megoldás vagy egy úttörő vállalkozás.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 402 elemből.

Az adatok hatalmas értéket képviselnek, azonban kevés vállalat használja fel azokat megfelelően. A Chase, az USA egyik legnagyobb bankja most megoldást talált rá. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a JPMorgan Chase legújabb megoldását járják körbe, amely személyre szabott ajánlatokat engedne be külső kereskedőktől.

A JPMorgan Chase, az USA egyik legnagyobb bankja új kifinomult megoldást talált arra, hogyan tudná hasznosítani azt a végtelen mennyiségű adatot, amit a 80 millió ügyfeleiről tárol. A Bank új üzletága, a Chase Media Solutions kiskereskedelmi vállalatokat kötne össze egy személyre szabott ügyfélkörrel a fizetési adatok felhasználásával.

Az adat, mint digitális arany

A felhasználói adatok hatalmas értéket képviselnek. A BigTech cégek (pl. Google, Meta) teljes üzleti modelleket építenek ezekre, és bevételük jelentős része közvetetten felhasználói adatokból származik. A bankok kezében is jelentős számú adat van, kifejezetten a pénzügyi szokásokról. Ezeket az adatokat a pénzintézetek azonban jellemzően nem megfelelően tárolják és rendszerezik, így sokkal kevesebb értéket képviselnek a potenciálnál. 

Személyre szabott hirdetések a pénzügyi szokások alapján

A Chase erre talált megoldást: az adatok felhasználásával összeköt banki ügyfeleket számukra releváns kereskedőkkel. Mindezt anélkül, hogy érzékeny adatokat közölne az ügyfeleiről. A megoldással kereskedők a JPMorgan Chase közreműködésével személyre szabott ajánlatokat küldhetnek a bank ügyfeleinek. Az ügyfelek pedig a pénzügyi és költési szokásaik, vásárlási preferenciák elemzésének segítségével személyre szabott ajánlatokat kaphatnak számukra releváns termékekre és szolgáltatásokra, különböző kereskedőktől. 

A megoldás hasonlít a Google értékajánlatára: a Google a rólunk tárolt felhasználói adatok alapján rendkívül alapos következtetéseket von le, amelyek alapján (gyakran ijesztően) pontos hirdetéseket jelenít meg számunkra. A Chase megoldása hasonló logika mentén hasznosítja az évek óta tárolt adatokat, és egy olyan értékajánlatot képvisel, amely mind a bank ügyfeleinek, mind a kiskereskedőknek is előnyös. A teljes adás az alábbi Spotify linken visszahallgatható.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mesterséges intelligencia a tavalyi év legforróbb trendje volt, a kriptovaluták pedig már évek óta napirendi ponton vannak a technológia világában. A két terület összefonódott, és létrejöttek az AI tokenek. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Siklós Bencét, a Peak tanácsadóját látják vendégül, aki az AI tokenek meneteléséről beszél.

Az AI tokenek olyan kriptovalutákra utalnak, amelyeket kifejezetten az AI-alapú projektek, alkalmazások és szolgáltatások működtetésére fejlesztettek ki. Ilyenek lehetnek például AI-alapú kereskedelmi algoritmusok vagy AI-vezérelt decentralizált szervezetek. Ezek a tokenek vagy az AI-platformon végzett tranzakciók fizetőeszközeként szolgálnak, vagy pedig irányítási jogokat biztosítanak a birtokosoknak. Többek között akár szavazati jogot képviselhetnek egy decentralizált szervezetben.

A teljes kriptoszektor piaci kapitalizációja jelenleg 2830 milliárd dollár (2024.03.26), ami +132,96%-os változás egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Ebből a Bitcoin (BTC) piaci kapitalizációja 1400 milliárd dollár volt, ami kb. 50 százalékos Bitcoin dominanciát jelent. Eközben a Stablecoinok piaci kapitalizációja 151 milliárd dolláron áll, ami 5,35%-os piaci részesedést jelent a teljes kriptopiacból.

Az AI tokenek piaci kapitalizációja mindössze 58 milliárd dollár, így ezek a teljes kriptopiac 2%-át teszik ki jelenleg, úgyhogy van még hely bőven a növekedésre. A növekedés az AI tokenek rövid élete alatt ugyanakkor nem maradt el, főleg az elmúlt fél évben mentek óriásit az AI tokenek. Október és március között átlagosan 257%-kal emelkedtek a CoinGecko adatai szerint. 

Láthattunk 600-700%-os növekedést és a TAO token például több mint 1000%-ot menetelt. A TAO a Bittensor decentralizált gépi tanulási protokollt működtető tokene és a legnagyobb AI token piaci kapitalizáció alapján, több mint 4 milliárd dollárral. A prímet ugyanakkor az AIOZ token viszi, ami több mint 8000%-ot rallizott az utóbbi időben.

Az adásban továbbá szó esik még a legérdekesebb jelenlegi AI tokenekről és kapcsolódó projektekről, valamint a “meme coinok” újabb felfutásáról is. 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A pénzügyi tudatosság hiánya manapság társadalmi probléma. Hatalmas összegeket veszíthetünk rossz döntések miatt, a csalók pedig kegyetlenül kihasználják a felkészületlenséget. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Csányi Kristófot, a Peak tanácsadóját látják vendégül, aki a pénzügyi műveltség helyzetét mutatja be.

A pénzügyi tudatosság kérdése egy visszatérő téma a Fintech Világa adásokban. Világszinten ugyanis jelentős társadalmi problémát jelent a pénzügyi ismeretek hiánya, és sokan több százezer forintos károkat szenvednek el miatta. 

A fintechszektor egyik legnagyobb erénye, hogy a pénzügyi rendszer forradalmasítása mellett átlátható és hozzáférhető pénzügyi szolgáltatásokat tesz lehetővé A Peak, magyar fintech szintén erre a problémára kínál megoldást, figyelemmel a fiatalok sajátos igényeire.

Alacsony a pénzügyi műveltség

Az OECD néhány évente készíti el a globális pénzügyi tudatossági felmérését. A legutóbb kiadott, 2023-as jelentésből kiderült: az EU-ban csak Írország és Németország érte el társadalmi szinten a pénzügyi műveltségi minimum küszöböt. 

A felmérésben résztvevőknek 5 kategóriában kell pénzügyekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolniuk. A felmérésen összesen 100 pontot lehet elérni, és 70 ponttól számít a kitöltő tudatosnak. Mindössze a résztvevő országok egyharmadának sikerült elérni a küszöböt, átlagosan pedig globális szinten 60 pontot értek el a tagországok. 

A magyarok átlagosan 58 pontot értek el, és mindössze a lakosság egy negyede számít pénzügyileg tudatosnak. Ugyanakkor érdekesség, hogy a magyarok nagyon jól teljesítettek a lexikális és gyakorlati pénzügyi tudást felmérő részeken (globálisan a negyedik helyen végeztek), viszont a pénzügyi magatartással már nem állunk olyan jól. 

A Fintech Világa legújabb adásában kiderül továbbá, hogy felmérések szerint a pénzügyi tudatosság hiánya milyen károkat okozhat, és milyen csalások áldozatává válhatunk felkészületlenség ellenében. A teljes adás az alábbi Spotify linken visszahallgathat&o

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója az elmúlt hetek fintech fejleményeit járják körbe.

Történelmi csúcsot ért el a Bitcoin

Az év eleje óta megállíthatatlan iramban növekedett a bitcoin értéke, az érdeklődés pedig talán soha nem volt még ilyen magasan. Olyannyira, hogy a kriptovaluta átlépte történelme során először a 70 ezer dolláros értékhatárt, majd egészen 73 620 dollárig menetelt. 

Azóta korrigált a piac, jelenleg (március 18-án) 68 212 dolláron áll. Az előző két adásunkban Mogyorósi Attilát, a Coincash alapítóját láttuk vendégül, aki betekintést nyújtott a Coincash bitcoin ATM hálózatának kiépítésébe, valamint a kriptopiac és bitcoin kereskedés intrikáiba.

Számos újdonság a Revolut szolgáltatásai között

A Revolut az úttörő, kifinomult és teljesen digitális banki megoldásairól elhíresült neobank. Hírek szerint azonban visszatérnek a hagyományos banki módszerekhez, és fizikai bankfiókokat nyitnak Franciaországban. 

A magyar piacon (4 másik ország mellett) pedig POS kártyaolvasó terminál forgalmazását indították el. A fizetési terminál a Revoluttól megszokott igényes design-nal, és versenyképes szolgáltatásokkal és árazással rendelkezik. 

Mindeközben pedig a neobank elérte a 40 millió fős ügyfélállományt is. Ezzel kapcsolatban Stefan Boguckival, a Revolut Lengyelországért és Közép-Kelet-Európáért felelős szenior kommunikációs menedzserével beszélgettünk.

A Fintech Világa legújabb adásában továbbá szó esik a Revolut robottanácsadójáról, megtakarítási számlájukról, és arról, miként fogják szponzorálni az ír labdarúgó válogatottat.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A TrendFM-en hallható Fintech Világa műsorban Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója ez alkalommal is Mogyorósi Attilát, a CoinCash társalapítóját látták vendégül.

Mogyorósi először 2015-ben ismerkedett meg a bitcoinnal. Akkoriban még kevés embert érdekelt a kriptó, a rendszeres havi felhasználók száma a világon körülbelül 1-5 millió fő volt. Alapítótársával, Galántai Gáborral azonban már akkor nagy fantáziát láttak a technológiában. 2017 elején alapították meg saját vállalatukat, a CoinCasht, az év második felében pedig beindult a bikapiac, ami beemelte a kriptovalutákat a köztudatba, így a cég is jelentős sikereket könyvelhetett el.

A CoinCash 2017-ben ki is helyezte az első bitcoin ATM-eket, ami után egy egész hálózatot épített ki Magyarországon. 2021-ben felvásárolták legnagyobb versenytársukat, a MrCoin-t, ezzel gyakorlatilag egységesítették a magyar forintos bitcoin árfolyam jegyzést a retail piacon. 

Bitcoin pizza day - minden sztoriban van egy magyar szál

A bitcoin kezdeti éveiben csak pár tucat node üzemeltette a hálózatot, ami azt jelentette, hogy a bányászok körülbelül 10 percenként kaptak nagyjából 50 bitcoint. Hanyecz László korai Bitcoin programozó volt, aki még 2010-ben rakott ki egy posztot a Reddit nevű közösségi média oldalra, hogy szeretne két pizzát venni 10 000 bitcoinért és hogy lenne-e valaki, aki kihozná neki - a jelentkezőre végül 2 hetet kellett várni, de sikerült nyélbe ütni a tranzakciót. Ezt az eseményt tekintik a bitcoin első kereskedelmi felhasználási esetének.

A kriptopiac jövője

A kriptovalutáknak megvan az a tulajdonsága, hogy nagyon kileng mind pozitív, mind negatív irányba. Az inga az utóbbi években a negatív irányba lengett ki, éppen ezért a következő 1-2 év rendkívül pozitív lesz a bitcoin számára Mogyorósi szerint. A szabályozók kriptovaluták iránti pozitív hozzáállása (pl. bitcoin ETF-ek bevezetése), és a retail megnövekedett érdeklődése miatt fokozott várakozással tekint az elkövetkezendő évre. Véleménye szerint a következő bikapiac során az árfolyam 100-150 ezer dollár közötti értéket is elérhet.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Történelmi csúcson a Bitcoin és már több, mint 24 millió forintot ér. Hogyan jutottunk el ide, és mi várható a kriptoszektorban? A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója Mogyorósi Attilát, a Coincash társalapítóját látják vendégül.

Az utóbbi hetekben rengeteg meghatározó esemény zajlott a kripto szektorban, amelynek hatására a Bitcoin árfolyama fellendülésnek indult. Még a Bitcoin ETF-ek jóváhagyását követően kissé visszaesett az árfolyam, múlt hét hétfőn (február 26.) kilőtt az árfolyam. Az adás napján 22,7 millió forintot ért egy Bitcoin.

A szektor fellendüléséről Mogyorósi Attilát, a Coincash társalapítóját kérdeztük, aki szakértői betekintést adott a jelenlegi helyzetbe. A 2017-ben alapított Coincash az egyik legnagyobb kriptovaluta váltással foglalkozó magyar vállalkozás, akik úttörőként hozták hazánkba a Bitcoin ATM-eket.

(Újra) vége a kripto télnek

Mógyorósi Attila szerint a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása egy jelentős mérföldkő a kriptovaluták relatív értelemben vett rövid életében. A bevezetésre már több, mint 10 éve várnak, amely főleg a régimódi, konzervatív döntéshozói beállítottságnak volt köszönhető. Ugyanakkor kiemelte, valóban nem volt könnyű dolga a szabályozó hatóságoknak. 

Az ETF-ek ugyanis egy olyan új befektetői réteg számára nyitották meg a kaput, amelynek eddig nem volt lehetősége szabályozatlan tőzsdéken kereskednie. Azzal, hogy szabályozott módon is elérhetővé vált a valuta, egy világszintű hivatalos elismerése annak, hogy egy új befektetési osztály született.

A befektetési lázt továbbá hajtja, hogy áprilisban esedékes a Bitcoin bányászat újabb felezése. Ez történelmileg, az előző három felezésből kiindulva, egy közel egy éves árfolyam növekedéshez vezetett. A felezési események ugyanis több együttható miatt egy “ellátási lánc sokkot” eredményeznek.

A Fintech Világa legújabb adásában továbbá szó esik az Európai Központi Bank megosztó közleményéről, a Bitcoin felezésekről és a piac általános kilátásairól. A teljes adás az alábbi Spotify li

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Egy visszatérő vendéget üdvözölt soraiban Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója: Gaál Norbert, a BUPA termékfejlesztési vezetője betekintést nyújtott a platform jelenébe és jövőjébe.

Tavaly ősszel jelentős változáson esett át a BUPA: kezdeti digitális számlázó fókuszát leváltotta a vállalkozás alapítás előtt (és után) álló ügyfelek támogatása. A platform lehetővé tette, hogy a magyar vállalkozók akár otthonuk kényelméből is elindítsanak egy egyéni vállalkozást vagy egy saját céget.

Gaál Norbert a platform felépítésének és működtetésének hátterébe nyújt betekintést. Míg a tavalyi év az alapok lefektetéséről szólt, idén az üzletfejlesztésé és az ökoszisztéma építésé a főszerep. Bár a csapatnak van feladata bőven, már most is 2025-re készül a BUPA.

A cél nem más, mint a vállalkozói igények széleskörű lefedése, amely bőven túlmutat a banki felelősségeken. Saját fejlesztésű megoldásokkal, információáramlást és tudásmegosztást támogató blogposztokkal és workshopokkal, valamint harmadik feles szolgáltatókat is bevonó marketplace kínálatával igyekszik minden igényt lefedni a platform.

A különleges víziót már a piac is elismeri. A Joint Venture Szövetség „Az Év Ökoszisztéma Építője” díjat, a Mastercard pedig „Az Év Üzleti Szegmensének Szóló Programja” díjat ítélte oda a platformnak az év elején.

Mindemellett a BUPA páratlan helyzetben van a további sikerek eléréséhez. Az MBH Csoport egyik leányvállalatába kiszervezve különböző előnyöket élvez. Az MBH Bank erős hátteret és kompetenciákat biztosít, viszont az inkumbens bankokra jellemző adminisztrációs kihívások kevésbé érintik a BUPA csapatát. Egy leányvállalatban operálva megengedhetik maguknak, hogy agilisan működjenek és rugalmasan reagáljanak minden piaci fejleményre. 

A Fintech Világa adásában szó esett még a vállalkozói igényekről és kihívásokról, külföldi banki spinoffokról, valamint a mesterséges intelligencia előretöréséről.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A Bitcoin, a világ legismertebb kriptovalutája, már több mint egy évtizede a pénzügyi technológiai innováció egyik legnagyobb katalizátora. A mögötte álló rendszer költséghatékony és biztonságos tranzakciókat tesz lehetővé. Ugyanakkor nem mentes támadásoktól. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója az “51 százalékos támadásokat” mutatja be.

A Bitcoin mögött álló blockchain (blokklánc) technológia decentralizált hálózata radikálisan megváltoztatta, hogyan gondolkodunk a pénzről, a tranzakciókról és a digitális biztonságról. Ennek köszönhetően a Bitcoin képes volt egy olyan rendszert létrehozni, amely nem igényel központi ellenőrzést, ezáltal csökkentve a cenzúra és a pénzügyi manipuláció kockázatát.

A blokklánc egyik legfontosabb előnye a költséghatékony tranzakciók lehetősége. A közvetlen felhasználói tranzakciók megszüntetik a közvetítők szerepét, így alacsonyabb tranzakciós díjakat tesznek lehetővé. Ez a decentralizált megközelítés azt is biztosítja, hogy a rendszerhez bárki csatlakozhat, és a tranzakciós adatok mindenki számára elérhetőek legyenek, ami növeli a rendszer átláthatóságát.

A Bitcoin bányászat 

A Bitcoin hálózat működésének központi eleme a bányászat, amely a tranzakciók érvényesítését és az új bitcoinok létrehozását teszi lehetővé. A bányászok versenyben állnak egymással, hogy megoldják a hálózat által felvetett bonyolult matematikai feladatokat, ami jelentős számítási kapacitást igényel. A sikeres bányász új blokk hozzáadásával jutalmazódik, ami új bitcoinok létrehozását eredményezi.

Az “51 százalékos támadások”

Azonban a rendszer nem mentes a kihívásoktól. Az úgynevezett "51%-os támadás" elméletben lehetővé teszi egy csoport számára, hogy ellenőrzése alá vonja a hálózat több mint felét, ezzel potenciálisan manipulálva a tranzakciókat. Továbbá, a bányászati tevékenységek koncentrációja, különösen a nagy bányászpoolok esetében, centralizációs aggodalmakat vet fel, ami ellentmond a Bitcoin decentralizációs ideáljának.

A Bitcoin története során több incidens is felhívta a figyelmet ezekre a problémákra, ki

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00