Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Fintech Világa

Fintech Világa

Vissza

Fintech Világa

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia

A Fintech Világa egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast, amely betekintést nyújt a nemzetközi fintech piacok innovatív megoldásaiba - legyen az egy formabontó termék, egy szofisztikált megoldás vagy egy úttörő vállalkozás.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 355 elemből.

A svájci bankok hagyományosan a legmegbízhatóbb bankok jelzőjét hordozzák - ezért is volt meghökkentő a Credit Suisse csődje. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Dr. Szegedi Krisztina compliance tanácsadót és Peak News-nál szerzőt látja vendégül. Az adásban körbejárjuk a svájci bankrendszer történelmét, a siker kulcsát, és a sötét szerepét a pénzügyi világban.

Svájcban a bankok sajátos működése már több, mint 100 éve vonzó a tehetős ügyfeleik számára. A vonzalom központjában az 1934-ben beiktatott legszigorúbb banktitokra vonatkozó szabályozás van. A szabályozás értelmében a banki alkalmazottakat börtönbüntetés fenyegette a banktitok megszegéséért. Ettől kezdve svájci bankok népszerű vagyonkezelői lettek olyan embereknek, akik diszkrét módon rejtenék és kezeltetnék el vagyonukat. Emellett svájcnak sötét szerepe volt a II. világháborúban is, amelyről három részes cikksorozatunk egyik részében olvashatnak.

Miért vonzó Svájc a bankok számára

Svájc sok szempontból kedvező hagyományos pénzügyi intézetek számára. Egyik legfontosabb tényező a politikai és gazdasági stabilitás. Az országban erős szabályozási keretrendszer működik, valamint rendkívül stabil valutával rendelkezik, amik mind tökéletes környezetet teremtenek egy pénzügyi intézmény működéséhez. 

Emellett Svájc kiemelkedő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Az egyik legfontosabb és legvonzóbb tényező pénzügyi intézmények számára a szigorú banktitok tekinthető. A banktitok szabályozás végett kevés feltett kérdés mellett magas kezelési költségekkel tudnak működni az intézmények.

A fintech szektor Svájcban

Svájcban 2022-ben több, mint 300 hagyományos bank, és 384 fintech vállalat működött. Ez az arány világszinten páratlan, hiszen fintech cégek magasabb arányban szokták képviselni a pénzügyi szegmens szereplőit. Ennek egyik oka a svájci bankrendszer kiemelkedő összetartása, és erős lobby-jelenléte, ami meghatározó szerepet tölt be a világ pénzügyi rendszerében.

A Fintech Világa legújabb adásában emellett

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az adatok meghatározó, központi szerepet töltenek el a mai világban. A megjelenítésük és értelmezhetőségük azonban jelenleg visszamaradott. Erre kínál innovatív megoldást a Vizzu. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Kangyal Andrást, a Vizzu társalapítóját látták vendégül.

A fintech szektor forradalmi változtatásokat hozott a pénzügyi iparba. A klasszikus, inkumbens pénzintézetekhez képest innovatív megoldásokat kínálnak. Ezek közé tartoznak például a kifinomult UI/UX (User Interface/User Experience) megoldások, magasabb szintű integráció különböző felületek és applikációk között, de ide sorolható a jellemzően egyértelműbb ÁSZF. Ezek mellett az adatközlés terén is élen járnak a fintech cégek, amelyek átláthatóbb és egyszerűbben értelmezhető adatvizualizációs megoldásokkal segítik az ügyfelek mindennapjait. A fintech szolgáltatások további előnyeit korábbi Fintech Világa adásunk átfogóan bemutatja.

Az adásban Kangyal András bemutatja a Vizzu-t, egy adatvizualizációs megoldásokat kínáló szoftvervállalat. A Vizzu célja, hogy adatelemzők munkáját segítse, és az eredmények kommunikálását egyszerűsítse. Ezáltal az adatelemzés folyamata érthetőbbé, gyorsabbá és átláthatóbbá válik. A Vizzu az adat történetmesélés (Data Storytelling) innoválására fókuszál jelenleg, és megoldásaikon keresztül céljuk, hogy a felhasználó olyan ‘párbeszédet’ tudjon folytatni az adatokkal, amely során beépül az adatvizualizáció folyamatába.

Az eheti adásban Suppan Márton és Érczfalvi András az adatközlés és adatvizualizáció lehetőségeit járja körbe Kangyal Andrással. Emellett szó esik még arról is, hogy miért nem érdeke bizonyos intézményeknek az adatok érthetőbb közlése, valamint hogyan integrálják fintech cégek az adatvizualizációs újdonságokat a működésükbe.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mesterséges intelligencia átformálja az újságírást és a rádióműsor szerkesztést is. Az ChatGPT tényszerű adatgyűjtése és témakutatása szinte teljesen objektív perspektívát kínál egy adott témára. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a ChatGPT segítségével járt utána annak, hogy miért és kinek érdemes fintech megoldásokat használni. A nyelvi modell által gyűjtött szempontokat szerkesztés nélkül közöljük

Miért érdemes egy átlagos embernek Fintech szolgáltatásokat használni?

A Fintech szolgáltatások olyan pénzügyi technológiák, amelyek a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokat újító módon teszik elérhetővé és hatékonyabbá. Egy átlagos ember számára több előnye is van a Fintech szolgáltatások használatának:

  1. Költséghatékonyság: A Fintech cégek gyakran alacsonyabb költségeket és díjakat kínálnak, mivel digitális platformokon működnek, és kevesebb infrastruktúrára van szükségük. Ezáltal megtakarítható a hagyományos banki díjakon.
  2. Kényelem: A Fintech alkalmazások és platformok révén gyors és egyszerű hozzáférést biztosítanak pénzügyi szolgáltatásokhoz. Az okostelefonok és az internet elterjedése lehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhonnan, bármikor kezelhessék pénzügyeiket.
  3. Testreszabhatóság: A Fintech szolgáltatások gyakran lehetőséget kínálnak személyre szabott termékek és szolgáltatások igénybevételére, amelyek jobban illeszkednek az egyéni igényekhez és pénzügyi célkitűzésekhez.
  4. Innovatív megoldások: A Fintech cégek új és innovatív megoldásokat hoznak a pénzügyi szektorba, mint például a mobilfizetés, a digitális valuták, a peer-to-peer (P2P) hitelezés és a robo-tanácsadás.
  5. Gyorsabb tranzakciók: A Fintech szolgáltatások lehetővé teszik a pénzügyi tranzakciók gyorsabb és hatékonyabb végrehajtását, mint például a pénzátutalások, a számlafizetések vagy a befektetések.
  6. Hozzáférés alacsonyabb jövedelműeknek és/vagy alacsony kreditminősítésű ügyfeleknek: A Fintech cégek gyakran könnyebben elérhetővé teszik a pénzügyi szolgáltatásokat azok számára, akik esetleg nem felelnek meg a hagyományos banki követelményeknek, így egyenlőbb hozzáférést biztosítva a pénzügyi szolgáltatásokhoz.
  7. Nagyobb átláthatóság: A Fintech alkalmazások gyakran egyszerűbb és könnyen érthető módon muta
Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A fintech szektor digitális szolgáltatásai és az internetes platformok egészen új módjait teszik lehetővé a pénzmosásnak. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető az utóbbi évek néhány krimibe illő fintech pénzmosási botrányát idézték fel és filmajánlót is hoztak a hallgatóknak.

A pénzmosást a bűnözők arra használják, hogy törvénytelen módon szerzett vagyonukat látszólag törvényes forrásokból származónak tüntessék fel. A Fintech.hu háromrészes cikksorozata a svájci bankrendszer történetét dolgozza fel, amelyet az évtizedek során átszőttek a pénzmosással kapcsolatos botrányok is. A jelenség azonban nem csak a hagyományos pénzügyi szektorban, hanem a fintech szektorban is feltűnik.

A fintech iparágban a digitális eszközök és az internetes platformok lehetővé teszik a pénzmosás bonyolultabb és árnyaltabb módjait is. A virtuális pénznemek, az online fizetési rendszerek és az elektronikus pénztárcák használata könnyebbé teszi a bűnözők számára a törvénytelen pénzügyi tranzakciókat. A fintech vállalatoknak ezért nagy a felelőssége az ügyfél-azonosításban, az üzleti partnerek ellenőrzésében és a gyanús tranzakciók jelentésében. A fintech vállalatoknak az ügyfélmonitorozás és a tranzakciók elemzésekor is folyamatosan figyelniük kell a pénzmosásra utaló jeleket. Ilyen lehet például a nagy összegű vagy gyakori tranzakciók, a nem szokványos helyekre irányuló ügyletek, illetve a gyanús vagy ismeretlen ügyfelek tranzakciói.

A Fintech Világa legújabb adásában szó esett az N26, a korábbi TransferWise és az egyre inkább fintechesedő Danske Bank pénzmosási botrányairól is. A hallgatók pedig néhány izgalmas filmajánlót is kapnak a témában.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A mesterséges intelligencia felhasználói alkalmazása a várakozások szerint úgy alakítja át a mindennapi életünket, mint korábban az alapvető szoftverek. A Word vagy az Excel nélkül például már elképzelhetetlen a munka. Jelentősen lemaradhat az, aki még felhasználói szinten sem használ MI nyelvi modelleket. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető nem marad le. A mesterséges intelligencia lehetőségeinek bemutatása végett a műsorszerkesztésbe vonták be az ChatGPT-t. Kiderült, hogy még az ennyire emberközpontú műfajokban is, mint a rádiózás, nagy segítséget jelentenek a nyelvi modellek.

Korábban már írtunk róla, hogy a Fintech.hu szerkesztősége aktívan teszteli és használja a mesterséges intelligenciát az újságírásban. Ezúttal a Peak alapítója és a Fintech.hu lapigazgatója, Suppan Márton a Fintech Világa műsorába is „meghívta” a Chat-GPT-4-et.

Jól szerepelt a chatbot

Az AI és a ChatGPT használata rengeteg időt és erőforrást takaríthat meg a szerkesztési folyamatok automatizálásával. A műsorvezetők könnyen gyűjthetnek ötleteket, témákat kutathatnak és háttérinformációkat szerezhetnek a ChatGPT segítségével. Az AI ráadásul képes szövegértelmezésre és összefoglalásra is, így a szükséges információkat feldolgozott formában kapják kézhez a készítők.

Így történt ez a Fintech Világa legutóbbi adásában is, ahol a műsor szakértője a következő promptot adta meg a Chat-GPT-nek: Mesélj három tanulságos történetet Fintech cégekről, amiről érdemes beszélgetni egy podcastban.

A prompt a nyelvi modelleknél olyan kezdeti inputot vagy bemeneti szöveget jelent, amelyet a felhasználó ad a modellnek egy adott feladat elvégzéséhez vagy kérdés megválaszolásához. A promptok a nyelvi modellek számára útmutatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy milyen választ vagy kimenetet kell előállítaniuk. Amikor a felhasználó egy promptot ad a nyelvi modellnek (például a GPT-3 vagy GPT-4 modellnek), a modell a saját ismeretei és korábbi tanulmányai alapján próbálja előállítani a leginkább releváns és koherens választ vagy szöveget.

A Chat-GPT a kérésre három olyan történetet hozott, amelyek együtt is történetívet rajzolnak ki. Minden sztori a fintech fejlődésének egy-egy érdekes időszakából származik, a kezdetektől napjainkig. Ráadásul

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Pénzügyi szuperappá válhat az Apple, globális szabályozóként lépett fel a Google néhány kizsákmányoló app ellen és tisztázta magát az Interpol körözésről szóló pletykák alól a Binance vezér. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a nemzetközi fintech legérdekesebb aktualitásairól beszélgettek.

Az elmúlt időszak legizgalmasabb híreit vitathatatlanul a Binance, a Google, az Apple és a Klarna szállította a digitális világban, de továbbra is lázban tartja a piacot a mesterséges intelligencia és az MI-n alapuló nyelvi modell, a ChatGPT is.

Twitter hoax manipulálta a Binance árfolyamait

Álhír tépázta meg a világ legnagyobb kriptovaluta tőzsdéjét működtető Binance árfolyamait. Egyúttal bocsánatkérésre kényszerült a szektor egyik elismert véleményvezére, Jordan Fish, más néven Cobie, miután Twitter accountján véletlenül kiszivárogtatott egy pletykát, amely szerint a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao (alias CZ) az Interpol vörös listájára került. CZ cáfolta az állításokat és úgynevezett "FUD"-nak nevezte a híresztelést. A FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) a tech világból származó marketing rövidítés. A kifejezést eredetileg az 1970-es években alkották meg, az IBM marketingtechnikájára utalva, amely a versenytársak új termékéről terjesztett ijesztő pletykákat, hogy az ügyfeleket lebeszélje arról, hogy "kockázatot" vállalva megvásárolják azt. Az utóbbi években nem ritkák a kriptocsalásokról szóló hírek. Így a Binance vezérről szóló pletykát több hírügynökség is felkapta, ami pánikot keltett a kriptoközösségben. Ez a Binance BNB tokenjének és a szélesebb piac árfolyamának meredek zuhanását okozta.

Az AI megmondja mit viselj

A vezető BNPL szolgáltató, a Klarna új, OpenAI-jal közösen fejlesztett megoldása személyes vásárlási asszisztenst nyújt a vásárlóknak. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a platformtól kérjenek vásárlási tanácsot és termékajánlásokat, valamint az adott termékek megvásárlásához vezető linkeket. A mesterséges intelligencia divattanácsai alapján kiválasztott ruhákat természetesen késleltetett részletfizetéssel is megvehetik a felhasználók.

A Klarnának szüksége lehet a trendi appokra, hiszen több halasztás után végül piacra került az Apple BNPL hitelezési szolgáltatása, az Apple Pay La

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hongkong földrajzi és politikai helyzete különleges gazdasági-társadalmi adottságokat teremtett, amelyben rendhagyó, sok szempontból úttörő fintech ökoszisztéma fejlődött az elmúlt évtizedekben. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a hongkongi fintech szféra jógyakorlatairól beszélgettek.

A 7,5 millió lakost számláló Hongkong városállama 1841-től 1997-ig a Brit Birodalom gyarmata, majd egy bérleti megállapodás alapján függő területe volt. A gyakorlatban azonban önálló entitásként fejlődött Hongkong. Az Új Területek bérleti szerződésének 1997-es lejártával a Brit Birodalom a teljes területet átadta Kínának. Az 1984-es kínai-brit együttes nyilatkozat értelmében azonban Hongkong a Kínai Népköztársaság által ellenőrzött különleges közigazgatási terület lett, amely korlátozott autonómiát élvez. A nyilatkozat értelmében a hongkongi gazdasági és társadalmi rendszerek 50 évig lényegileg változatlanok maradhatnak. Napjainkban Hongkong kimagasló, 49800 dolláros GDP-je és a rendkívül alacsony, 5 százalékos bankolatlan populációja is ösztönzőleg hat a pénzügyi innovációk bevezetésére.

Egy virágzó fintech szektor

Ezt mutatja a 716 Hongkongban regisztrált fintech cég mennyisége is. A hongkongi fintech ökoszisztéma sajátossága, hogy a helyi nagybankok elkezdték létrehozni saját fintech leányvállalataikat. Egy banki szolgáltatásokkal közel teljesen lefedett, fejlett társadalomban ugyanis nem működik a dél-amerikai és afrikai modell, amelyben a fintechek a bankolatlan rétegeknek, mint új ügyfeleknek szolgáltatnak. Így a fintech leányvállalatok létrehozásával a hongkongi nagybankok gyakorlatilag a saját inkumbens szolgáltatásaikat kannibalizálják.

A 2020 szeptemberében Hongkongban elindított Mox például egy olyan virtuális bank, amelyet a Standard Chartered támogat közösen a város vezető telekommunikációs és életstílus-szolgáltatójával, valamint Ázsia legnagyobb online utazási irodájával. A Mox egy helyen kínálja a lakossági banki és életmód szolgáltatásokat a brit nemzetközi nagybank támogatásával.

A hongkongi piac másik különlegessége az úgynevezett Octopus Card. Az igen korai NFC fizetési eszközt eredetileg 1997-ben a tömegközlekedésre vezették be. Az Octopus azóta teljesen elterjedt a szigeteken, vásárolni is lehet vele. Így Hongkongnak gyakorlatilag organikusan fejlődött ki egy saját kártyatársasága.

A Fintech Világa legújabb adá

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Indonézia fintech piaca az elmúlt években ugrásszerű növekedést mutatott, amelyet az ország növekvő digitális populációja, valamint a hagyományos banki szolgáltatások korlátozott elérhetősége hajtott. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója Érczfalvi András műsorvezető az indonéz fintech világ sajátosságain keresztül arról beszélgettek, hogy mi adhat lendületet egy ország fintech fejlődésének.

Indonézia közel 275 milliós lakosságával a negyedik legnépesebb nemzet a világon. Mintegy 18 100 szigetet számlál az ország szigetvilága, melyből mindössze 6000 lakott. Indonézia alacsony, 2600 dolláros egy főre jutó GDP-je, az internet 55 százalékos penetrációja és a tény, hogy a lakosság 51 százaléka nem fér hozzá banki szolgáltatásokhoz, mind olyan körülményeket teremtenek, amelyben hatalmas potenciál rejlik a fintechek számára. A fülöp-szigeteki és dél-amerikai piacokhoz hasonlóan, a lakosság körében itt is rengeteg az olyan potenciális ügyfél, aki internetfelhasználó és okostelefon-tulajdonos, de egyelőre nincsen hozzáférése klasszikus banki szolgáltatásokhoz.

A helyi fintechek szárnyalását mutatja, hogy 2022-ben az indonéz digitális pénzügyi vállalatokhoz 2,5 milliárd dollár befektetés áramlott, ami 56%-os növekedés 2021-hez képest. Összesen 79 fintech ügyletből származik ez a tőkebefektetési volumen, amely az ügyletek számát tekintve 19%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. Öt vezető indonéz fintech vállalat összesen 1,4 milliárd dollárt gyűjtött, ami a 2022-es összes befektetés 56%-át teszi ki. Az indonéz trend tehet homlokegyenest ellentétes a világban tapasztalható tendenciákkal, hiszen a fenti időszakban globálisan 47%-kal csökkent a fintech befektetések volumene. A koncentrált, 4-5 vezető vállalat által dominált indonéz piac azonban jól teljesít. Egy helyi fintech unikornis, a digitális tárca szolgáltató Dana például egy 305 millió dolláros tőkebevonást is elkönyvelhetett, felhasználóinak száma pedig meghaladja a 115 millió főt.

Indonézia számos fintech szereplőt vonz, beleértve az online fizetési szolgáltatókat, a peer-to-peer kölcsönzőket, a digitális bankokat és a biztosítási technológiai (Insurtech) vállalkozásokat. Az online fizetési szolgáltatók az Indonéziai fintech piac egyik leggyorsabban növekvő szegmensét képviselik, és a lakosság jelentős része már áttért az online fizetési rendszerek használatá

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az Apple az elektronikai eszközök piacának megkerülhetetlen szereplője. És mára az is világosan látszik, hogy a technológiai óriás a digitális pénzügyek területén is hasonló ambíciókkal rendelkezik. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója, Qayum Dániel, a Peak fintech szakértője és Érczfalvi András műsorvezető az Apple pénzügyi törekvéseinek legfontosabb állomásairól beszélgettek és arról, hogy hogyan formálhatja át a bigtech az elektronikai cikkek után a pénzügyeinket is.

A Fintech.hu az elmúlt években is folyamatosan beszámolt az Apple pénzügyi fejlesztéseiről és azokról az akvizíciókról, amelyekkel pénzügyi birodalmát építi a tech cég. Az Apple pénzügyi mesterterve tehát már nem újdonság. És nem is meglepő fordulat, ha figyelembe vesszük, hogy több milliárd eladott eszközével és regisztrált felhasználójával a technológiai óriás elképzelhetetlen adatvagyonnal rendelkezik. Ezeket a felhasználói adatokat pedig remekül használja a pénzügyi szolgáltatásai fejlesztésére.

Magyar-francia szakértői együttműködés

A Fintech Világa legújabb adásában a szakértők bemutatják a legfontosabb Apple pénzügyi és fizetéstechnológiai termékeket és olyan potenciális újdonságokat is, amelyek a tech cég más termékeihez hasonlóan átalakíthatják a mindennapjainkat. A műsor témájának apropója a Fintech Sparks megjelenése. A Peak és Fintech.hu szakmai ismeretterjesztő kiadványának legújabb része „Az Apple hóditásai a fintech szektorban” a C-Innovation francia fintech kutató cég és a Peak közös, angolul és magyarul is letölthető kiadványa.

2013-as alapítása óta a Peak a digitális pénzügyek új generációját képviseli, egyike a hazai fintech legmeghatározóbb vállalatainak. A Peak Platform üzletága innovatív digitális pénzügyi szolgáltatások elindítását teszi lehetővé bármely ágazat szereplői számára. A Peak Science tanácsadói és kutatói üzletága piaci információkkal és elemzésekkel támogatja ügyfeleink stratégiai döntéseit. Végül, a Peak News médiaportfólió hírei és edukációs tartalmai közérthetően és szórakoztatóan tájékoztatják a digitális pénzügyek iránt érdeklődőket, többek között a Fintech.hu felületén is.

A Olvass tovább

00:00:00
/
00:00:00

Digitalizációs programokkal erősítenek a hagyományos bankok, átalakul és szigorodik a BNPL, neobanki sikerekről és váratlan helyről érkező fintech befektetésekről érkeznek a hírek. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a fintech világ legfontosabb híreiről beszélgettek.

A digitalizáció az egyetlen út

Korábban beszámoltunk róla, hogy hatalmas volumenű digitalizációs projektbe fog az Intesa Sanpaolo. A hazánkban CIB Bankként ismert pénzintézet anyavállalata 2025-ig közel 5 milliárd dollárt költ saját digitális bankjának és digitális stratégiájának fejlesztésére. A digitális bank március 1-jével nyitotta meg kapuit az alkalmazottak számára. A terveik között szerepel a teljes bankcsoport működésének felhő alapokra helyezése is és a munkavállalói struktúra átalakítása is.

Az Intesa Sanpaolo digitalizációs stratégiáját nemzetközi szinten is elismerik. A Goldman Sachs az egyik leginkább innovatívabb és előrenéző fintech kezdeményezésnek tartja az európai inkumbens bankok között. Várhatóan gyors megtérüléssel számolhat a bankóriás. A szektor számára pedig példaértékű lehet a digitális átalakulás.

Szomorú képet festenek a BNPL költések

Az elszálló infláció és kamatok lassan erodálják a BNPL szektort. A vásárlói szokásokat is alaposan átformálták a gazdasági nehézségek. A korábban jellemzően életmód és presztízs termékekre igénybe vett késleltetett részletfizetési lehetőséget egyre több anyagilag megszorult ügyfél használja napi kiadások fedezésére. Emellett egyre gyakoribbak a késedelmes fizetések is. A BNPL szektor zászlósának számító Klarna például mintegy 1 millió dolláros veszteséget könyvelt el tavaly a ki nem fizetett részletekből. Így talán nem meglepő, hogy késedelmi díjakat bevezető BNPL-ek száma egyre nagyobb. A jelenség több szempontból is hasonlít a hitelnyújtási feltételek szigorodásához.

A Fintech Világa legújabb részében a BNPL szolgáltatások szigorítása és a banki digitalizáció mellett szó esik még egy európai neobank sikeréről és az IKEA fintech befektetéséről is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00