Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Erős évet zárt a fintech szektor

Vissza

Erős évet zárt a fintech szektor

Jan 29. | 18 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:18:49

Két évvel ezelőtt válságos helyzetbe került a fintech szektor. Tavaly a privát szektor számai tovább csökkentek, viszont voltak kiemelkedő teljesítmények, a tőzsde pedig újjászületett. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a fintech.hu évösszefoglalóját tekintik át.

Januárban megjelent a Peak és a fintech.hu szerkesztősége által készített legújabb Fintech Sparks. A kiadvány a 2023-as évet foglalja össze, összegezve a legfontosabb történéseket, trendeket és piaci kilátásokat. 

A tavalyi év felemás képet fest a piacról. A számok azt mutatják, hogy még mélyebbre került a fintech szektor: a finanszírozások száma és értéke is tovább csökkent. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a nagy értékű fordulók száma az év vége felé folyamatosan növekedett. A tőzsde pedig kiemelkedően teljesített: közel hétszer annyi tőzsdei bevezetés volt 2022-höz képest, a Peak Fintech Index pedig közel duplájára nőtt.

Kiemelendő emellett a mesterséges intelligencia, amely berobbant a piacra 2023-ban. Az AI a mindennapokban is segítségünkre lehet, ugyanakkor munkahelyi környezetben is egyre elterjedtebb a használata. A Peak csapatában például körülbelül 10 százalékkal javította a produktivitást az AI használata, mondta Suppan Márton.

Az adásban továbbá szó esik még arról, milyen piaci tendenciákra lehet számítani a 2024-es évben. A teljes adás az alábbi Spotify linken visszahallgatható.

Tovább a podcast oldalára