Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Homeoffice Sri Lankán

Vissza

Homeoffice Sri Lankán

Jan 15. | 18 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:18:32

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Suppan Márton, a Peak alapítója a Bendarzsevszkij Georgot, a Peak tanácsadóját látják vendégül, aki a Sri Lankán távolról ledolgozott egy hónapjáról mesél.

A Peak és a Comet csapatának egy része novemberben távolról, Srí Lankáról dolgozott. A Peak támogatja a külföldi munkavégzést - egy nemzetközi szektorban, mint amilyen a fintech, kifejezetten fontos a különböző kultúrák és szokások megismerése.

A festői dzsungeleiről és hegycsúcsairól, lenyűgöző tengerpartjairól és világhírű szörfös helyeiről ismert Srí Lanka Dél-Ázsiában található. Srí Lanka feltörekvő gazdaság, GDP-je és egy főre jutó GDP-je az ázsiai országok átlaga alatt van. Az egy főre jutó GDP 2022-ben 3354 USD lesz, az inflációs ráta pedig 50% körüli, így a Srí Lanka-i gazdaság a fejlődési szakaszban van.

Az alacsony nemzeti jövedelem ellenére Srí Lanka jól fejlett bankrendszerrel rendelkezik - a lakosság 89%-a rendelkezik bankszámlával. Összehasonlításképpen: a bankszámlával rendelkező lakosság 2021-es globális átlaga 66% volt. Az országnak több tucat jegyzett bankja van, a legnagyobbak a People's Bank of Sri Lanka, a Bank of Ceylon (BOC), a Sampath Bank és a Hatton National Bank PLC (HNB).

Srí Lanka fizetési rendszere az elmúlt néhány évben gyors fejlődést mutatott. A hitel- és betéti kártyákat a nagyobb kereskedők, valamint a kkv-k nagy része országszerte elfogadja, még a vidéki területeken is. Ugyanakkor közel nem olyan arányban, mint ahogy azt Európában megszokhattuk.

A Fintech Világa legújabb adásában továbbá szó esik a Sri Lankán gyűjtött élményekről, a folytonos munkavégzés nehézségeiről és a homár halászatról.

Tovább a podcast oldalára