Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Feltörekvőben a közép-ázsiai fintech szektor

Vissza

Feltörekvőben a közép-ázsiai fintech szektor

Dec 25. | 17 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:17:40

Még ősszel hívták meg a Peak csapatát a Fintex Summitra, Isztambulba. A banki és fintech trendeket felölelő konferenciát december 5-6 között tartották meg. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak tanácsadója az eseményen tanultakról beszélget.

A Fintex Summit egy éves szinten zajló fintech konferencia, amely főleg a közép-ázsiai országok fintech szereplőinek az egyik összefogó eseménye. A konferencián olyan országokból érkeztek szakemberek, mint Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Üzbegisztán - és Magyarország. A fintech szektor képviselői mellett jelentős nagybanki jelenlét is volt.

Törökország kiemelt fintech piaca

Törökország, az ország nagy méretéből adódóan is, egy jelentős helyszín a globális fintechben. Már a reptérre érkezve tapasztalható az elektronikus fizetések jelenléte. A tömegközlekedési eszközökön lehet bankkártyával is fizetni, vagy egy prepaid közlekedési kártyát vásárolni. A megoldás hasonló, mint az itthon nemrégiben bevezetett bankkártyás fizetés a reptéri buszokon és az 1-es metró vonalán. 

A fintech szektort szintén erősíti, hogy a legnagyobb török líra készpénzes címlet a 200-as. Ez kb. 2400 forint, így nem csoda, hogy az emberek erősen támaszkodnak az elektronikus fizetésekre. 

A török líra volatilitása továbbá a kriptó szektor fellendülését is okozta - a 2018 óta tartó török gazdasági válság óta tartósan magas az infláció, tavaly 85,5 százalék volt éves szinten. Olyannyira, hogy sokan nagyobb stabilitást látnak a kriptovalutákban, mint a helyi pénzben. A kriptó szereplők erre jól rá is éreztek - Isztanbulban sok helyen lehet kriptotőzsde reklámmal találkozni.

Feltörekvőben Közép-Ázsia

Az elmúlt időszakban sok fejlemény volt a török piacon. Az egyik legnagyobb, hogy a török fintech unikornis, a Papara felvásárolta a spanyol Rebelliont. A Papara egy neobank, a felvásárlással belépett az EUs piacra, és elérte az 1 milliárd dolláros cégértéket is.

Emellett elindult az ország első szabályozott digitális bankja, a ColendiBank is, a Param pedig az ország BNPL piacát erősíti, és Európába is betörne.

Az azerbajdzsáni fintech-szektor a fejlődési szakaszban van, a potenciális növekedést az ország növekvő internet- és mobil penetrációja hajtja. Emellett a kormányzat is érdekl

Tovább a podcast oldalára