Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Feltörekvő technológiák és a Fintech hype

Vissza

Feltörekvő technológiák és a Fintech hype

Oct 30. | 17 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:17:04

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Érczfalvi András műsorvezető és Qayum Dániel, a Peak tanácsadója beszélgetnek a szektorban megfigyelhető hype-ról, és a Gartner féle hype-ciklus elméletről.

A technológiai szektorban óriási kultusza van a hype-nak. Azok az emberek is rendre ismerik az éppen legforróbb tech területeket, akik csak általánosságban, technológiai érdeklődés nélkül követnek híreket. Mivel ennyire fontos a szektorban a hype megértése és követése, nem maradhat ki a keretrendszer sem is, amivel meg lehet fogni egy adott újítás jelenlegi helyzetét. A Gartner hype-ciklus éppen ebben segít.

Gartner hype-ciklus

A Gartner egy kutató-tanácsadó informatikai cég, amely a saját magáról elnevezett hype-ciklusával technológiai területek sorának igyekszik megállapítani az érettségét. Ezt az életciklust öt szakaszra bontják fel, amelyek mind hangzatos neveket kaptak.

  1. Innovációs kiváltó ok/Innovációs áttörés
  2. A felfokozott elvárások csúcsa
  3. A kiábrándulás mélypontja
  4. A felvilágosodás emelkedője

Az adásban szóba kerülnek az elmúlt időszak legforróbb fintech trendjei, amelyek a Gratner Hype-cikluson elhelyezésre kerülnek. 

Az idei év legfelkapottabb technológiai területe egyértelműen a mesterséges intelligencia, főleg a generatív mesterséges intelligenciának köszönhetően. Emellett érdemes szót ejteni a blockchainről és a blockchainre építkező megoldásokról is. Az évek során a kriptovaluták, az NFT-k, a DAO-k és a metaverzum is uralták már a címlapokat, most viszont kevesebb figyelmet kapnak a médiában.

A túlhype-olt NFT-k és a metaverzum óriásit esett, a blockchain azonban csendben továbbra is népszerű a pénzügyi szektorban. A MiCA fejlődésével pedig a kriptovaluták a közeljövőben a hagyományos pénzügyi vállalatok kínálatában is megjelenhetnek, elterjedhetnek.

Tovább a podcast oldalára