Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

A svájci bankrendszer sikerének titka, és sötét oldala

Vissza

A svájci bankrendszer sikerének titka, és sötét oldala

May 22. | 19 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:19:58

A svájci bankok hagyományosan a legmegbízhatóbb bankok jelzőjét hordozzák - ezért is volt meghökkentő a Credit Suisse csődje. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Dr. Szegedi Krisztina compliance tanácsadót és Peak News-nál szerzőt látja vendégül. Az adásban körbejárjuk a svájci bankrendszer történelmét, a siker kulcsát, és a sötét szerepét a pénzügyi világban.

Svájcban a bankok sajátos működése már több, mint 100 éve vonzó a tehetős ügyfeleik számára. A vonzalom központjában az 1934-ben beiktatott legszigorúbb banktitokra vonatkozó szabályozás van. A szabályozás értelmében a banki alkalmazottakat börtönbüntetés fenyegette a banktitok megszegéséért. Ettől kezdve svájci bankok népszerű vagyonkezelői lettek olyan embereknek, akik diszkrét módon rejtenék és kezeltetnék el vagyonukat. Emellett svájcnak sötét szerepe volt a II. világháborúban is, amelyről három részes cikksorozatunk egyik részében olvashatnak.

Miért vonzó Svájc a bankok számára

Svájc sok szempontból kedvező hagyományos pénzügyi intézetek számára. Egyik legfontosabb tényező a politikai és gazdasági stabilitás. Az országban erős szabályozási keretrendszer működik, valamint rendkívül stabil valutával rendelkezik, amik mind tökéletes környezetet teremtenek egy pénzügyi intézmény működéséhez. 

Emellett Svájc kiemelkedő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Az egyik legfontosabb és legvonzóbb tényező pénzügyi intézmények számára a szigorú banktitok tekinthető. A banktitok szabályozás végett kevés feltett kérdés mellett magas kezelési költségekkel tudnak működni az intézmények.

A fintech szektor Svájcban

Svájcban 2022-ben több, mint 300 hagyományos bank, és 384 fintech vállalat működött. Ez az arány világszinten páratlan, hiszen fintech cégek magasabb arányban szokták képviselni a pénzügyi szegmens szereplőit. Ennek egyik oka a svájci bankrendszer kiemelkedő összetartása, és erős lobby-jelenléte, ami meghatározó szerepet tölt be a világ pénzügyi rendszerében.

A Fintech Világa legújabb adásában emellett

Tovább a podcast oldalára