Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Vendégünk a ChatGPT

Vissza

Vendégünk a ChatGPT

Apr 24. | 17 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:17:36

A mesterséges intelligencia felhasználói alkalmazása a várakozások szerint úgy alakítja át a mindennapi életünket, mint korábban az alapvető szoftverek. A Word vagy az Excel nélkül például már elképzelhetetlen a munka. Jelentősen lemaradhat az, aki még felhasználói szinten sem használ MI nyelvi modelleket. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető nem marad le. A mesterséges intelligencia lehetőségeinek bemutatása végett a műsorszerkesztésbe vonták be az ChatGPT-t. Kiderült, hogy még az ennyire emberközpontú műfajokban is, mint a rádiózás, nagy segítséget jelentenek a nyelvi modellek.

Korábban már írtunk róla, hogy a Fintech.hu szerkesztősége aktívan teszteli és használja a mesterséges intelligenciát az újságírásban. Ezúttal a Peak alapítója és a Fintech.hu lapigazgatója, Suppan Márton a Fintech Világa műsorába is „meghívta” a Chat-GPT-4-et.

Jól szerepelt a chatbot

Az AI és a ChatGPT használata rengeteg időt és erőforrást takaríthat meg a szerkesztési folyamatok automatizálásával. A műsorvezetők könnyen gyűjthetnek ötleteket, témákat kutathatnak és háttérinformációkat szerezhetnek a ChatGPT segítségével. Az AI ráadásul képes szövegértelmezésre és összefoglalásra is, így a szükséges információkat feldolgozott formában kapják kézhez a készítők.

Így történt ez a Fintech Világa legutóbbi adásában is, ahol a műsor szakértője a következő promptot adta meg a Chat-GPT-nek: Mesélj három tanulságos történetet Fintech cégekről, amiről érdemes beszélgetni egy podcastban.

A prompt a nyelvi modelleknél olyan kezdeti inputot vagy bemeneti szöveget jelent, amelyet a felhasználó ad a modellnek egy adott feladat elvégzéséhez vagy kérdés megválaszolásához. A promptok a nyelvi modellek számára útmutatást nyújtanak arra vonatkozóan, hogy milyen választ vagy kimenetet kell előállítaniuk. Amikor a felhasználó egy promptot ad a nyelvi modellnek (például a GPT-3 vagy GPT-4 modellnek), a modell a saját ismeretei és korábbi tanulmányai alapján próbálja előállítani a leginkább releváns és koherens választ vagy szöveget.

A Chat-GPT a kérésre három olyan történetet hozott, amelyek együtt is történetívet rajzolnak ki. Minden sztori a fintech fejlődésének egy-egy érdekes időszakából származik, a kezdetektől napjainkig. Ráadásul

Tovább a podcast oldalára