Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Új korszak és szigorítások a BNPL piacán

Vissza

Új korszak és szigorítások a BNPL piacán

Mar 10. | 17 perc

Fintech Világa

Üzlet Hírek Üzleti hírek Technológia
00:00:00
/
00:17:57

Digitalizációs programokkal erősítenek a hagyományos bankok, átalakul és szigorodik a BNPL, neobanki sikerekről és váratlan helyről érkező fintech befektetésekről érkeznek a hírek. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a fintech világ legfontosabb híreiről beszélgettek.

A digitalizáció az egyetlen út

Korábban beszámoltunk róla, hogy hatalmas volumenű digitalizációs projektbe fog az Intesa Sanpaolo. A hazánkban CIB Bankként ismert pénzintézet anyavállalata 2025-ig közel 5 milliárd dollárt költ saját digitális bankjának és digitális stratégiájának fejlesztésére. A digitális bank március 1-jével nyitotta meg kapuit az alkalmazottak számára. A terveik között szerepel a teljes bankcsoport működésének felhő alapokra helyezése is és a munkavállalói struktúra átalakítása is.

Az Intesa Sanpaolo digitalizációs stratégiáját nemzetközi szinten is elismerik. A Goldman Sachs az egyik leginkább innovatívabb és előrenéző fintech kezdeményezésnek tartja az európai inkumbens bankok között. Várhatóan gyors megtérüléssel számolhat a bankóriás. A szektor számára pedig példaértékű lehet a digitális átalakulás.

Szomorú képet festenek a BNPL költések

Az elszálló infláció és kamatok lassan erodálják a BNPL szektort. A vásárlói szokásokat is alaposan átformálták a gazdasági nehézségek. A korábban jellemzően életmód és presztízs termékekre igénybe vett késleltetett részletfizetési lehetőséget egyre több anyagilag megszorult ügyfél használja napi kiadások fedezésére. Emellett egyre gyakoribbak a késedelmes fizetések is. A BNPL szektor zászlósának számító Klarna például mintegy 1 millió dolláros veszteséget könyvelt el tavaly a ki nem fizetett részletekből. Így talán nem meglepő, hogy késedelmi díjakat bevezető BNPL-ek száma egyre nagyobb. A jelenség több szempontból is hasonlít a hitelnyújtási feltételek szigorodásához.

A Fintech Világa legújabb részében a BNPL szolgáltatások szigorítása és a banki digitalizáció mellett szó esik még egy európai neobank sikeréről és az IKEA fintech befektetéséről is.

Tovább a podcast oldalára