Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

"Nézték, hogy mit ölelget engem a Cate Blanchett" - Erdély Mátyás operatőr (Saul fia, Napszállta, A fészek)

Vissza

"Nézték, hogy mit ölelget engem a Cate Blanchett" - Erdély Mátyás operatőr (Saul fia, Napszállta, A fészek)

Jul 28. | 97 perc

Televízió és film
00:00:00
/
01:37:08

Vendégünk Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia Kossuth-díjas operatőre, aki az utóbbi pár évben olyan embereket fényképezett, mint Jude Law, Carrie Coon, Paul Mescal, Saoirse Ronan, Zac Efron, Cate Blanchett, Jeremy Allen White, Billie Eilish, Harris Dickinson, Lily James és Holt McCallany.

Matyival legutóbb 2016 januárjában, pár hónappal a Saul fia Oscar-győzelme előtt beszélgettünk, így először arról a fantasztikus estéről számolt be, majd mesélt az azt követő kevésbé fantasztikus pár évről, amikor nem jöttek az izgalmas megkeresések, hiába vált olyan szinten hivatkozási alappá a Saul fia vizuális megközelítése, hogy még a Trónok harca egyik részének a forgatókönyvében is emlegették. Milyen tanulságokat vont le ebből az időszakból? Melyik később nagyon sikeressé vált filmet nem vállalta el akkoriban?

Később befutottak csodás feladatok: Jude Law-val és Carrie Coonnal Angliában (The Nest), Paul Mescallal és Saoirse Ronannan az ausztrál préri közepén (Foe), illetve forgatott New Orleans mellett egy pankrátoros filmet Zac Efronnal és A mackóból ismert Jeremy Allen White-tal (The Iron Claw). Nemrég beszállt tartalékos operatőrként a háromszoros Oscar-díjas istenség, Emmanuel Lubezki mellé a Disclaimer című sorozatban, amit Alfonso Cuarón rendezett. Itt volt, amikor egy poharat kellett fényképezni, de volt, amikor Cate Blanchettet.

Beszélgetünk az operatőrök alkotói válságáról és a színészek hiúságáról is, illetve arról, hogy hogyan élte meg, hogy nem készülhetett el Nemes Jeles László harmadik filmje, Az árva (ami körül a podcast felvétele óta eltelt időszakban újra mozgolódás van).

Filmek/sorozatok, amikről szó esik az adásban:

  • Saul fia (Nemes Jeles László, 2015)
  • Call Me by Your Name (Luca Guadagnino, 2017)
  • Napszállta (Nemes Jeles László, 2018)
  • The Nest (Sean Durkin, 2020)
  • The Iron Claw (Sean Durkin, 2023)
  • Foe (Garth Davis, 2024)
  • Disclaimer (Alfonso Cuarón, 2024)

Jó szórakozást hozzá, és ha tetszik az adás, kérlek támogasd a Filmklub podcastot a Patreonon, ahol beállíthatod, hogy havonta hány dollárt szeretnél erre szánni. Nagyon köszi előre is!

Tovább a podcast oldalára