Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#4 Szabó Simon

Vissza

#4 Szabó Simon

Sep 18. | 88 perc

Televízió és film
00:00:00
/
01:28:16
Vendégünk Szabó Simon volt, akit a legtöbben a Moszkva tér nagypofájú Rojáljaként, valamint a Papírrepülők rendezőjeként ismernek. Nekünk most sikerült nem erről a két népszerű filmjéről kérdezni, hanem sok minden másról. Nézzük is sorjában!

A legyőzhetetlenek (02:25) Simon nemrég tért vissza Szlovéniából, ahol A legyőzhetetlenek című ifjúsági kalandfilmben játszott szemétláda rafting-oktatót. Ugyanott forgatták a filmet, ahol az egyik Narnia is készült, tizenkét méteres kösziklákról ugráltak a nyolcfokos vízbe, és úszkáltak félméteres pisztrángok között.

Szomszédok (04:53) Simon szerint, ha valaki valamirevaló színésznek tartja magát, akkor két dolog nem hiányozhat a portfoliójából. Az egyik a Szomszédok, a másikat sosem tudtuk meg. A legendás tévésorozat egyik késői epizódjában Gusztit, a töröttlábú kosarast játszotta, akit Lillácska arra használ, hogy féltékennyé tegye Sümeghyt. Olyan színészóriásokkal volt egy jelenetben, mint Zenthe Ferenc, Schubert Éva és Palócz László (őrá tévesen Raksányi Gellértként utalunk). Kőprofizmus uralkodott a Szomszédok forgatásán, annak ellenére, hogy a rendező ott se volt.

Boogie Knights (06:00) Kiderül, hogy azért volt szőkére hidrgénezve Simon haja a Szomszédokban, mert abban az időben egy popzenekarban ugrált. Sajnos a Boogie Knighttól nem találtunk rendes videóklipet, csak ezt az alábbi csodálatos hangfelvételt, de annyit még érdemes megjegyezni velük kapcsolatban, hogy a lemezük címe Sirályság volt.

Első generáció (13:58) Aki elkapta 12 évvel ezelőtt ezt az olyan-rossz-hogy-már-jó tévésorozatot, biztos emlékszik még az utószinkronizált modellcsajokra (Osvárt Andrea itt tűnt fel), Kamarás Iván Eviljére, a kapucnis felsőben őrülten hackkelő Hujber Ferencre, a végtelenül műmájer vizuális megoldásokra, valamint Ernyei Bélára és a Simon által játszott ukrán lemezlovasra, DJ Kalasnyikovra. Szóbajön Vanilla Ice is.

Speak (23:37) Sokan talán nincsenek tisztában azzal, hogy Szabó Simon rendezte a Stop The War videóklipjét, amin egy időben a fél világ röhögött vinnyogva. Simon élete egyik legnagyobb élményének tartja ezt a munkát, Speaket pedig az egyik legpozitívabb embernek a földön. Ő árulta el az énekesnek, hogy nem azért nézik olyan sokan ezt a klipet, mert jó.

Kacifántos életút (29:12) Simon hánykolódásai a magyar oktatási rendszerben. Szakácsnak tanult a Huba utcai Szakmunkásképzőben, de a egy hónap alatt tizenegy egyest kapott matekból, ezért fél év után eltanácsolták. Sok évvel később kalandos módon szerezte meg az érettségit, majd felvételizett a Színművészetire, ahol az első körben kiszórták.

Rövidfilmek (38:28) Miért éri meg rövidfilmeket csinálni? Miért nem vetítenek A segítség előtt három magyar rövidfilmet? Miért nem adnak le rövidfilmeket a tévék?

London Expedíció (45:15) Az első valamirevaló magyar websorozat, amelybe Simon ügyesen belecastingolta saját magát. Ferkiével, az antikbútor-restaurátor szaxofonművésszel randalíriztak Londonban, és például úgy jutottak be a Royal Albert Hallba, hogy a kijáratnál cigiző Liev Schreibert lekenyerezték egy pár Gyulai kolbásszal. A netről rejtélyes módon szinte teljesen eltűnt a sorozat, mert sokáig úgy volt, hogy összevágnak belőle egy nagyjátékfilmet, de ez egyre kevésbé tűnik megvalósíthatónak.

Oda az igazság (54:36) Közös munka az akkor 88 éves Jancsó Miklóssal, aki a korát meghazudtoló lelkesedéssel vezényelte le a forgatást. A castingon Mátyás király nemibetegségének kezelése merült fel.

Magic Boys (60:10) Koltai Róbert hányattatott sorsú férfisztriptizes filmjében Simon egy Fabó nevű behajtót játszik. Sajnos nem találkozott sem Michael Madsennel, sem Vinnie Jonesszal a forgatáson. Reklámozzuk a film elképesztően szórakoztató Facebook-oldalát, ahol P. Koltai Gábor producer a legidiótább kommentekre is hosszasan válaszol. Szó esik az évente 16 filmet forgató Michael Madsen költészetéről, valamint szegedi összeomlásáról.

Kedvenc filmek (65:49) Megtudj
Tovább a podcast oldalára