Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Felszabadító: tanuljunk nevetni önmagunkon, nehézségen, halálon! (vendég: Dósa Zoltán)

Vissza

Felszabadító: tanuljunk nevetni önmagunkon, nehézségen, halálon! (vendég: Dósa Zoltán)

Sep 01. | 32 perc

Oktatás Önfejlesztés Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:32:36

… mondjuk talán az utóbbin a legnehezebb, de ebben is segíthet “fiktív sírfeliratok” böngészése egy ipari mértékben ennek gyártására szakosodott pszichológus-tanár posztjaiban. Ő Dósa Zoltán erdélyi pszichológus, egyetemi docens, író-költő, akinek vendégszereplésével zárul nyári “csináljuk a fesztivált” sorozatunk.

Zoli és Anna szakmai útjának története számos ponton összefonódik, ezeknek az összefonódásoknak a felfejtéséből indultunk ki a marosvásárhelyi KULTFesztiválon (ahol ezt a beszélgetést is – közönség előtt – rögzítettük), majd kukkantottunk bele a pedagógussá, pszichológussá válás rögös és derűs oldalába, a szakmát pedig igyekeztünk a kevésbé ismert, időnként humoros oldaláról bemutatni.

Ehhez kapcsoltuk Zoli “különleges szenvedélyét”, nevezetesen fiktív sírversek írását, amelyek a Sírversek. Katasztrófaköltészet című kötetben jelentek meg nyomtatásban, valamint a több száz alkotás válogatását Se kép, se hang. Elheverő művészet címmel az alkotó a fesztiválra is elhozta. Ennek keretében a kiválasztott versek egy-egy sajátos dizájnnal ellátott sírkőre kerültek fel, így akasztották azokat falra a marosvásárhelyi várban, a rendezvény helyszínén. Merthogy az alkotó vallja, hogy a „halál pornográfiájának” a korában élünk, amelyben „minden örömünk és bánatunk abból fakad, hogy egyszer meghalunk”. Hogy ezt hogyan értelmezzük? Megtudod, ha meghallgatod ezt a részt!

Ha "hallgatnád még": ezt a részt extra tartalmakkal, és hosszabb terjedelemben hallgathatod meg a https://www.patreon.com/esboldoganeltek oldalon, ha "Hallgatnám még" fokozatú támogatónkká válsz!

Epizód adásideje: 32'25"

Patreon "Hallgatnám még" adásidő: 43'57"

ÉLETMESÉK címmel exkluzív sorozatot indítottunk 2023-ban, szintén kizárólag itt: https://www.patreon.com/esboldoganeltek

Tovább a podcast oldalára