Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Ne gondold túl: tökéletes helyett legyél „elég jó” szülő!

Vissza

Ne gondold túl: tökéletes helyett legyél „elég jó” szülő!

May 12. | 40 perc

Oktatás Önfejlesztés Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:40:05

A tökéletességhez nem lehet kapcsolódni”. Emlékszel? Ezt mondta egyik korábbi adásunkban Anna egy anyukának, aki megkérdőjelezte, hogy a maga adottságaival elég jó lesz a gyermekének. Néhány nappal anyák napja után nagyító alá vesszük, mit is jelent „elég jó anyának” (vagy apának) lenni. Ez ugyanis olyan fogalom, ami mondhatni évszázados múlttal bír a pszichológiában.

Donald Woods Winnicott (1896-1971) brit gyermekorvos, gyermekpszichiáter, pszichoanalitikus és szociológus nevéhez fűződik az „elég jó anya”, mint terminus technicus, aki (dióhéjban) megfogalmazta, hogy ahhoz, hogy a gyermek lelkileg egészségesen fejlődjön, nem szükséges hibátlan szülőnek lenni, elég, ha valaki „elég jó”.

Ez persze nem jelent egyet azzal, hogy az elég jóság minden „kényelmetlen” feladatunk alól felmentene, sem azt, hogy félvállról vegyük gyermekünk életkori sajátosságaiból fakadó igényeit – de akkor mit is rejt pontosan?

Vajon Anna szakemberként és két kislány édesanyjaként felteszi-e, sőt, milyen gyakran teszi fel magának ezt a kérdést? És mi a helyzet az apukákkal? Ehhez István is kapcsolódik – aztán jön a lényeg, mi a helyzet Veled? Mitől érezheted magad elég jónak? Ezekre a kérdésekre keressük a választ legújabb epizódunkban.

Ne feledd, mint a korábbi epizódokat, ezt a részt is extra tartalmakkal, és hosszabb terjedelemben hallgathatod meg a https://www.patreon.com/esboldoganeltek oldalon, ha "Hallgatnám még" fokozatú támogatónkká válsz!

Epizód adásideje: 40:07Patreon

"Hallgatnám még" adásidő: 57:31

ÉLETMESÉK címmel exkluzív sorozatot indítottunk 2023-ban, szintén kizárólag itt: https://www.patreon.com/esboldoganeltek

Tovább a podcast oldalára