Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Úgy vagy jó, ahogy vagy: találd meg az Elhagyatott réted! (Vendég: Dániel András)

Vissza

Úgy vagy jó, ahogy vagy: találd meg az Elhagyatott réted! (Vendég: Dániel András)

Dec 30. | 38 perc

Oktatás Önfejlesztés Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:38:42

Van egy kis világ, ahol bármi megtörténhet és minden normális. Ennek a világnak a lakói extrémebbek nem is lehetnének, mégis tökéletesen jóban vannak magukkal, mi több, a létezés puszta öröméért léteznek. Ők a kuflik, akik boldogan tengetik mindennapjaikat az Elhagyatott réten domborodó kupacukban – világukról, születésükről, létüknek üzenetéről gyerekek és szülők számára a kuflik „apukájával”, a többszörös Szép Magyar Könyv, és az Év Gyermekkönyve-díjjal kitüntetett Dániel András író-illusztrátorral beszélget az első évad utolsó epizódjában Anna és István.

A műsor origóját eredetileg a „Hogyan születik a XXI. századi mesélő és hogyan íródnak a modern mesék?” kérdés adta (volna), aztán András bekapcsolódik a műsorba és – mintha csak belépnénk az Elhagyatott rét határtalan csodavilágába – új távlatok és dimenziók nyílnak a beszélgetésben.

Az András teremtette varázslények a könyvesboltok gyermekrészlegét csakúgy meghódították az elmúlt évek során, mint a mozivásznat: Hilda, Pofánka, Bélabá, Fityirc, Titusz, Valér és Zödön, a se nem kifli, se nem kukac kuflik pedig családok ezreinek váltak kedvenceivé, lapozgatva, vászonról, vagy éppen a Youtube-ról.

De mitől olyan vonzó ezeknek a semmihez sem fogható külsejű, mégis szinte tiszteletbeli családtaggá fogadható karaktereknek a „személye”? Mire tanítanak szándékuktól és akaratuktól maximálisan függetlenül a kuflik? Miért nem akadunk fenn egy pillanatig sem azon, hogy egy zacskós borz, egy lábas csiga, egy pápaszemes nyihók, vagy éppen egy kis Mohamanyi hogyan csöppennek teljesen magától értetődő módon az esti mesébe? Miért mosolyog a lelke a szülőnek is, amikor olvassa, vagy gyermekével közösen lapozgatja és fedezi fel Dániel András könyveit? Mit próbál adni az alkotó az általa szövegben és vizualitásában is megteremtett világgal? Fontos-e, hogy akarjon adni? Sok-sok kérdésre sok-sok válasz évadzáró részünkben, Dániel Andrással!

Ne feledd, mint a korábbi epizódokat, ezt a részt is extra tartalmakkal, és hosszabb terjedelemben hallgathatod meg a https://www.patreon.com/esboldoganeltek oldalon, ha "Hallgatnám még" fokozatú támogatónkká válsz!

Epizód adásideje: 38:42

Patreon "Hallgatnám még" adásidő: 54:28

Tovább a podcast oldalára