Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Ne szégyelld: a félelem nem gyávaság! (vendég: Al Ghaoui Hesna)

Vissza

Ne szégyelld: a félelem nem gyávaság! (vendég: Al Ghaoui Hesna)

Nov 18. | 46 perc

Oktatás Önfejlesztés Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:46:57

Ha a szorongás „képletét” kellene felírni, az így festene: félelem szorozva fantáziával – idézi legújabb epizódunk vendége, Al Ghaoui Hesna író, újságíró, riporter, a Félj bátran, a Holli, a hős – Mese arról, hogyan félj bátran és a Soha ne add fel – Mese arról, hogyan győzd le az akadályokat című kötetek szerzője. Megküzdésről, érzelmek elfogadásáról, a félelem hatásmechanizmusáról beszélgetünk vele hármasban.

A félelem jellemzően nem kedvelt útitásunk életutunk során, pedig alkalomadtán akár katalizáló energiaforrássá is válhat. Ilyen helyzetek segíthetnek saját határainkon is messze túlszárnyalni. Ehhez azonban elengedhetetlen megérteni, hogy „kell félni”, hogy a félelem ne leszívjon, blokkoljon, visszatartson – hiszen magától értetődően erre is képes. Annál is inkább, hiszen a félelem fontos információforrás, mert árulkodhat a kapacitáshiányunkról, önbizalomhiányunkról, gyerekkorunkból hurcolt sérülésekről.

Az ilyen érzésektől tehát nem megszabadulni kell, hanem útitársként tekinteni rá és együtt menetelni vele az elért cél érdekében, és fontos, hogy már kisgyermekkorban validáljuk azt.

Anna idézi Ingrid Sjöstrand versét: „Néha csontvázról álmodok […] / Nem bírom tovább, visítok / és felébredek. / – Csak álom volt – / mondja anya. / Mintha sokat segítene, / hogy a szörnyűség itt belül van / és nem ott kívül” – hangzik az idézet, keretbe foglalva epizódunk lényegét.

Ne feledd, mint a korábbi epizódokat, ezt a részt is extra tartalmakkal, és hosszabb terjedelemben hallgathatod meg a https://www.patreon.com/esboldoganeltek oldalon, ha "Hallgatnám még" fokozatú támogatónkká válsz!

Epizód adásideje: 47:00

Patreon "Hallgatnám még" adásidő: 72:27

Tovább a podcast oldalára