Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Evési zavarok: az éhes lélek terhei (vendég: dr. Lukács Liza)

Vissza

Evési zavarok: az éhes lélek terhei (vendég: dr. Lukács Liza)

Oct 07. | 39 perc

Oktatás Önfejlesztés Egészség és fitnesz Mentális egészség Gyerekek és család Nevelés
00:00:00
/
00:39:56

„Csak le akarok fogyni! Minek ehhez pszichológus?” Nagyobb szükség van rá, mint gondolnád! A túlsúly, amely minden további, evéssel kapcsolatos probléma „előszobája” a legfrissebb statisztikák minden egyes magyar családot érint – közeli hozzátartozói körben. Anorexia, bulimia, falási roham, és „éhes lélek” – legújabb epizódunk címszavakban.

A téma mélységére tekintettel szakértő vendéget hívtunk műsorunkba dr. Lukács Liza krízistanácsadó, szakpszichológus személyében, akinek szakterülete: az evési zavarok. Nemrég jelent meg Ne cipeld tovább! – Örökölt családi minták a táplálkozásban és az érzelmi evés, beszédes című könyve (megrendelheted itt, itt, itt, itt, vagy itt), amely többek között Az éhes lélek gyógyítását, a Lenyelt vágyakat, illetve a Hogyan szeretsz? – Kötődési sebeink gyógyítása című köteteket követte a sorban.

Az étkezési szokásokról, kiváltképpen az azokkal kapcsolatos problémáinkról még barátokkal, családtagokkal sem egyszerű beszélni, ha pedig gyermekünk küzd ilyen nehézségekkel, az kiváltképpen „hálátlan” terep. De miért és hogyan alakult ez így?

Mára az evés nagyon távol került attól, ami az eredeti funkciója: a test táplálása és közösségformáló rítus. Ami a helyébe került, az sokaknál egyre inkább a lelki/érzelmi hiányok pótlása és a szorongás. Az evési zavarral kísért túlsúlyproblémák átszövik az érintett egész életét: megváltoztatják a gondolkodásmódját, átrendezik az emberi kapcsolatait”, írja a doktornő Lenyelt vágyak című könyvében. Ne cipeljük hát tovább ezt a súlyt, próbáljuk ledobni együtt – legújabb részünkben, szem előtt tartva, hogy az elhízás, mint tünet nem csak gondnak, hanem a lehetőségnek is tekinthető. Hogyan? Kiderül aktuális részünkből!

Ne feledd, mint a korábbi epizódokat, ezt a részt is extra tartalmakkal, és hosszabb terjedelemben hallgathatod meg a https://www.patreon.com/esboldoganeltek oldalon, ha "Hallgatnám még" fokozatú támogatónkká válsz!

Epizód adásideje: 39:58

Patreon "Hallgatnám még" adásidő: 57:49

Tovább a podcast oldalára