Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

EFQM Hungary - Kiválóság Beszélgetések - Szövetség a Kiválóságért Egyesület (SZKE)

Kalman Szabo

Vissza

EFQM Hungary - Kiválóság Beszélgetések - Szövetség a Kiválóságért Egyesület (SZKE)

Kalman Szabo

Üzlet Nonprofit

Hazánkban első alkalommal 1996-ban hirdették meg a Nemzeti Minőségi Díjat (most Nemzeti Kiválóság Díj). A Szövetség a Kiválóságért Egyesület küldetése a felhalmozott tudás, ismeretanyag és partneri együttműködések segítségével a leghatékonyabb módon járuljon hozzá a hazai szervezetek kiválóságához, támogatva működésük eredményességét, versenyképességét és fenntarthatóságát. Akinek, felkelti az érdeklődését ez a téma és szívesen beszélgetne velünk, akkor tekintse meg a eseményeink, ahol több díjmentes/fizetős online rendezvényünket választhatja. https://www.kivalosag.com

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 11 elemből.

Kiválóság Beszélgetések – szervezeti önértékelés rész

Az  EFQM Modell szerinti szervezeti önértékelés a fókusz témája az alábbi  linken visszahallgatható beszélgetésnek. Beszélgető társaim Mátics Katalin az Újbudai Szociális Szolgálat intézményvezetője, illetve Hercz Endre a korábbi Westel 900 Rt. TQM igazgatója. Mindketten Kiválóság Nagyköveteink.

Az önértékelés haszna kapcsán többek között az alábbiakat említették a kollégák :

  • “Meglátjuk a hibáinkat és megértjük az erősségeinket”
  • “Ennek segítségével tudtuk folyamatosan tökéletesíteni magunkat”
  • “Megismertük egymás gondolatait”
  • “Megértjük, hogy min lehet/érdemes/kell változtatni”

A kollégák véleménye szerint mindenekelőtt fel kell mérni, hogy érett-e a szervezet és annak vezetője a „tükörbe nézésre”

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A 2021-ben első alkalommal meghirdetett Nemzeti Kiválóság Díj győztesek egyike volt a Szolnok Városi Óvodák intézmény. Az interjúban Szamosfalviné Törőcsik Ibolyával, megbízott intézményvezetővel beszélgetünk a pályázás tapasztalatairól, előnyeiről, hasznáról. A hallgató egy olyan intézményről alkothat képet a beszélgetés nyomán, amely életében a szakmai elkötelezettség mellett kiemelt szerepet kap a tudatos minőségfejlesztés, szervezeti kultúra fejlesztés. De természetesen az építő emberi kapcsolatok megléte ennek elengedhetetlen feltétele.  

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A 2021-ben első alkalommal meghirdetett Nemzeti Kiválóság Díj győztesek egyike volt a Kodolányi János Egyetem. Az interjúban Dr. Szabó Péterrel, az egyetem rektorával beszélgetünk a pályázás tapasztalatairól, előnyeiről, hasznáról. A beszélgetésben megszólalnak még Dr. Kovács László oktatási rektorhelyettes, valamint Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér rektori tanácsadó is. 

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A kecskeméti Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. nyerte el a nagyméretű termelő vagy szolgáltató kategóriában a Nemzeti Kiválóság Díjat 2021-ben. Az interjúban Kristófik Arnolddal, a cég Minőségügyi-termékbiztonsági és HSE igazgatójával beszélgetünk a pályázás tapasztalatairól, minek köszönhető az elért siker, milyen üzenete lehet ennek szervezeten belül és kívül, illetve mi lehet a hozadéka a cég számára.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A 30 éves Macher Gépészeti Zrt. második generációs családi vállalkozásként nyerte el a közepes méretű termelő vagy szolgáltató kategóriában a Nemzeti Kiválóság Díjat. Podcastünkben Macher Endrénével, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. elnökével beszélgettünk kiválóságról, elismerésekről, szervezetfejlesztésről.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A sorozatunk 6. programjában az  innováció témájához hoztunk ismét példát a Direct-Line Kft. gyakorlatán  keresztül. Ahogy a beszélgetésből is jól leszűrhető, hogy az innoválás  útja sokszor nagyon rögös tud lenni, és a sikerhez mindig tisztában kell  lenni a környezeti "játékszabályokkal". A beszélgetés során partnereim  voltak:

- Somogyi Miklós, CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft, ügyvezető igazgató (Kiválóság Nagykövet)

- dr. Reith János, Direct-Line Kft. ügyvezető

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A sorozatunk 5. programjában  visszakanyarodunk az innováció témájához. A korábbi, elméleti  megközelítést követően a mostani beszélgetésünk már sokkal inkább  gyakorlati fókuszúra sikerült. Számba vettük az innovációs siker  tényezőket és megnéztük, hogy azok megléte hogyan tudtak jótékony hatást  gyakorolni a KAV Hungária Kft. működésének fejlődésére, üzleti  sikerességére. Határozott küldetés, az Ötlet, emberek, vezetői  hitvallás, szervezeti kultúra és még sok egyéb az érintett témák között.

Akik ebben segítségemre voltak:

- Lovász Károly – KAV Hungária Kft. tulajdonos-ügyvezető

- Csóti Gábor, GAMECHANGERS Közösség, alapító

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A sorozatunk 4. programjában a "Home  office" volt a központi témánk. A home office igazából nem más, mint egy  szervezeti válasz reakció a megváltozott környezeti feltételekre. A  lényeget tekintve ez nem egy egyedi kihívás, amellyel manapság, az  elmúlt néhány évben (és a jövőben folyamatosan) a szervezetek  szembesülnek. A működési környezet (ökoszisztéma) rendkívül kiterjedt  változásokon megy keresztül, mely próbára teszi a szervezetek  alkalmazkodó képességét és valamilyen formában szervezeti és/vagy  működési transzformációt tesz szükségessé, indít el. Egy ilyen "sztori" a  home office is.

Aki ebben segítségemre volt:

- Kápolnás Vera, aki 16 éve dolgozik  home office-ban európai közép- és felső-vezetői pozícióban, 3 éve  kifejezetten home office programok vállalati bevezetésre  specializálódott tanácsadó nagyvállalatok és kkv-k számára, illetve  "otthoni munkavégzés" tréning programokat tart munkavállalók és vezetők  részére.

A közel egy órásra sikerült  beszélgetésünk során szó volt múltról, jelenről és jövőről, IT  kihívásokról, szervezeti kultúráról, vezetőkről (nők és férfiak),  agilitásról és transzformációról. Azt már mindenki maga dönti majd el:  Home office - áldás vagy átok

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A sorozatunk 3. programjában az INNOVÁCIÓ volt a központi témánk. Akik ebben segítségemre voltak:

- Somogyi Miklós, CHIC Közép-magyarországi Innovációs Központ Nonprofit Kft, ügyvezető igazgató (Kiválóság Nagykövet)

- Csóti Gábor, GAMECHANGERS Közösség, alapító

Beszélgettünk többek között a "cuccról",  hogyan lesz a deszkából trójai faló, illetve a magánerős könyvkiadás  tapasztalatairól is. De legfőképpen az innovációról három egyszerű  kérdés mentén "Miért?" "Hogyan?" "Mit?". Szóba került az agilitás is,  mint a sikeres innováció egyik fontos feltételi tényezője. Az agilitás  volt a témája a sorozatunk első beszélgetésének, érdemes az oldal aljára  görgetve belehallgatni a felvételbe.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A sorozatunk 2. programjában a KIVÁLÓSÁG  mint fogalom és annak különböző tartalmi megjelenéséről beszélgetünk.  Akik ebben segítségemre voltak:

- Mikó György, QUALIPHARMA Bt.Társ-partnere, vezetési tanácsadó

- Bernáth Lajos, Qualimed -IL Kft.  - tulajdonos, ügyvezető (Kiválóság Nagykövet)

Róluk érdemes tudni, hogy már a '90-es  évek elején-közepén megismerkedtek a Kiválóság, annak is az EFQM  "töltetű" fogalmával. Külsős tanácsadóként számtalan cégvezetőt,  szakembert ismertettek meg ezzel a menedzsment kultúrával, illetve  segítették annak sikeres alkalmazását. Ügyfeleik közül többen Nemzeti  Minőségi Díjat is nyertek.

Akinek felkelti az érdeklődését a téma  és szívesen beszélgetne Velük erről a témáról, akkor csak jelentkezni  kell arra az online rendezvényre, amely a "Miért Kiválóság" címet kapta, és beszélgető partnereink ezeknek a havi rendszerességgel jelentkező rendezvényeknek a házigazdái.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00