Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#22 - Többszörös erőforrásválság a turizmusban, okok és megoldások?! Mennyire fogunk fázni télen a szállodákban?

Vissza

#22 - Többszörös erőforrásválság a turizmusban, okok és megoldások?! Mennyire fogunk fázni télen a szállodákban?

Sep 27. | 53 perc

Üzlet Marketing
00:00:00
/
00:53:26

Dunakavicsok szakmai podcast Turizmus Világnapjára időzített 22. epizódjában a turisztikai ágazatot több irányból is sújtó kínálati válság okait, tendenciáit vizsgálják az adás beszélgetőpartnerei: Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Nagy-Szász István szállodás szakember. Az Európát sújtó példátlan energiaválság közgazdaságilag is nehezen modellezhető kihívás, amely hatalmas terhet ró az olyan energiaigényes vállalkozásokra, mint pl. a wellness szállodák, fürdők, közlekedési társaságok és a sífelvonók üzemeltetői. Az adás nemzetközi kontextusba helyezve részletesen bemutatja az energiaválság történelmi analógiáit és a jelenségre adható lehetséges válaszokat. A podcast szerkesztői konkrét példákon keresztül bemutatják, hogy napi szinten milyen hatása van egy szálloda üzemeltetésére a meglódult energiaáraknak. Főleg osztrák példák alapján megoldási javaslatok, tippek és ötletek is elhangoznak a kialakult nehéz helyzet orvoslása érdekében.
A turizmust sújtó kínálati válság másik oldalát a munkaerő, azaz a humán erőforrás hiánya jelenti. A podcast hallgatói megismerhetik azon összefüggéseket, amelyek a jelenlegi krónikus munkaerőhiányhoz vezetettek a legtöbb európai országban. Megtudhatjuk, hogy Magyarországon - csupán demográfiai okok miatt - évente mintegy 50 ezer munkavállaló tűnik el a munkaerőpiacról . Ha az agyelszívást is hozzászámítjuk még drámaiabb a helyzet. A harmadik piacról „importált munkaerő” mellett más megoldások is léteznek az akut helyzet kezelésére, ám ezek már nemzetállami keretek között nem kivitelezhetőek - érvelnek az adás szerkesztői egy Duna-régiós együttműködés mellett. A podcast friss adásában bemutatásra kerülnek továbbá olyan kézenfekvő, bár eddig nem alkalmazott kooperációs lehetőségek, megoldások, amelyek intézményesített keretek között látványos javuláshoz vezethetnének a szűk erőforráskínálat rendezése érdekében.
Az adás második felében a „kis színes és érdekes” történetek mellett első kézből megismerhetjük, hogy milyen stratégia mentén készül a Twin City Liner katamaránt üzemeltető bécsi hajózási társaság új jártatokat indítani Budapestre és Győrbe. A Dunakavicsok podcast 22. epizódjának vendége Eva Badr, - a Central Danube GmbH cégvezetője - informálja a témában a hallgatókat. Az adás végén a szerkesztők megemlékeznek az idei Turizmus Világnapról, amelynek „Rethink tourism” mottója új megoldásokat, friss és újító gondolatokat szorgalmaz, hogy mielőbb magunk mögött hagyhassuk a letűnt korszakot, s együtt léphessünk át az újturizmus világába. Az „igazi boldogság nem akkor van, amikor valami jó dolog történik, hanem akkor, amikor valami rossz véget ér.” E gondaltok jegyében kívánnak bíztatást adni turizmust szívügyüknek érző valamennyi Kollegának a Dunakavicsok turisztikai szakmai podcast szerkesztői. 

A felvétel interjú részét 2022. szeptember 13-án, míg kifejtős részét szeptember 23-án délelőtt rögzítették online felvétel keretében. Észrevételeiket várják a podcast@dunakavicsok.hu címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. A podcast adásai már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban, illetve meghallgathatóak a podcast.hu, vagy podpad.hu oldalakon is. A Telekom segítségével az adások a podcast.hu oldalon hamarosan leiratozva is megtalálhatóak lesznek. Köszönjük a visszajelzéseket, jövőt formáló ötleteket, a követéseket és értékeléseket! Az aktuális 22. epizód a nyílra kattintva hamarosan indul.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/dunakavicsok/message
Tovább a podcast oldalára