Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

#25 Milyen utcákon utazhattunk egy féldisznóval omnibuszon Debrecenben? - Balogh László helytörténeti kutató

Vissza

#25 Milyen utcákon utazhattunk egy féldisznóval omnibuszon Debrecenben? - Balogh László helytörténeti kutató

May 01. | 56 perc

Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:56:25

Ebben az epizódban Balogh László helytörténeti kutató volt a vendégünk. László talán városszerte legismertebb műve Debrecen utcanévkatasztere, mely először 2007-ben jelent meg nyomtatott formában, bő tíz évvel később pedig már online is elérhető a bővített változata. László kutatásai során azonban nem csak ezzel foglalkozik: 2017-ben Dr. Horváth Péterrel megalapították a Cívisporta online folyóiratot, mely félévente jelentkezik egy kiadvánnyal, és mely értékmentő adatbázisai között olyan különlegességek is szerepelnek, mint például az Első Debreceni Tégla Tár, a Cívis Építészet Tárháza, vagy Debrecen város közlekedési katasztere.


Az adásban így szó kerül majd László rövid élettörténete és a fontosabb kutatásai mellett olyan érdekes részletekről is, mint hogy melyik film hatására döntötte el László annak idején, hogy elkészíti a teljes utcanévkatasztert, pontosan melyik napra esik a Zsuzsi Vasút születésnapja, de azt is megtárgyaltuk, hogy vajon fel lehetett-e vinni annak idején egy disznót a debreceni omnibuszra.

Az epizódban emlegetünk egy cikket és egy Fortepanos képet: https://exploredebrecen.hu/balogh-laszlo-kedvenc-utcam/ Ne feledd!

2023. június 30-án egy élő podcast felvételre és egy olasz estre várunk a Pepitoba.

Részletek hamarosan...

Tovább a podcast oldalára