Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Csillagpont Rádió Miskolc - Egészség- és sportrádió

Csillagpont Rádió

Vissza

Csillagpont Rádió Miskolc - Egészség- és sportrádió

Csillagpont Rádió

Egészség és fitnesz Hírek Sport

A Csillagpont Rádió ország első és egyetlen tematikus egészség rádiója, elkötelezett a gyógyászat, az egészségmegőrzés, a rehabilitáció és a prevenció széles körű népszerűsítésében, az aktív pihenést, az egészséges életmódot szolgáló turisztikai attrakciók népszerűsítésében, valamint a helyi, közéleti hírek, közérdekű információk közlésében.

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 159 elemből.

A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Gyógypedagógiai Tanszékének vezetője, egyetemi docens a „Magyar Tudomány ünnepe” alkalmából eddigi kiemelkedő kutatómunkája elismeréseként MAB-ME Tudományos Díjban részesült. A Csillagpont Rádió vendégeként elsőként arra válaszolt, hogy a tudományos munka, a tanszékvezetés és a gyakorlati munka hogyan fér meg egymás mellett. A szakember a miskolci, innovatív gyógypedagógus-képzés jelenéről és jövőjéről is beszélt.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Hajdú Viktorné Adriennek 2018-ban különleges születésnapi kívánsága volt. Olyasmit kért, amit tovább adhat beteg gyerekeknek a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban. A jótékonyság iránti elköteleződés azóta is töretlen, hiszen,  ahogy ő mondja: a december sem telhet el mosoly nélkül. Ezúttal az aktuális, november 30-ig tartó gyűjtési akciójukról beszélt a Csillagpont Rádió reggeli műsorában.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Dr. Szolyák Péter múzeumigazgató és dr. Hajdú Ildikó általános igazgató-helyettes voltak a Csillagpont Rádió vendégei annak apropóján, hogy az emelkedő energiaárak okán 4-5 hónapon keresztül zárva tart a Herman Ottó Múzeum. Az intézmény munkatársai gyorsan reagáltak a zárás okozta kihívásokra, s számtalan ötlet született, hogy hogyan tudják házhoz vinni a múzeum gyűjteményét.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Esti lefekvés előtti fogmosás, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, fogorvosok rendszeres felkeresése! Ez a három az idei novemberi fogászati hónap legfontosabb üzenete. A minden évben megrendezett kampány célja, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet a szájhigiénia, a száj- és fogápolás, a prevenció fontosságára. A fogorvosok ezzel szeretnének segíteni az egészségügyi problémák megoldásában. Mint például a miskolci dr. Maros Tamás fogszakorvos, a President Fogászati Stúdió alapító ügyvezetője, aki általános iskolásoknak tartott előadást a legfontosabb tudnivalókról. Ezekről kérdezte Monos Márta is a Csillagpont Rádió műsorában.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Wilhelm Conrad Röntgen német fizikus 1895-ben, november 8-án fedezte fel a röntgensugárzást, amely lehetővé tette a tudomány számára, hogy bepillantást nyerjen az emberi test belsejébe. A felfedezés, majd a képalkotó diagnosztika megjelentése forradalmasította az orvoslást. Eredményeiről és az idén száz éves születésnapját ünneplő Magyar Radiológusok Társaságának kongresszusán elhangzottakról beszélgetett dr. Kostyál László orvosigazgató-helyettessel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Képalkotó Diagnosztikai Centrumának vezető főorvosával a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság az idén is meghirdette a „Látni és látszani!„elnevezésű országos kampányát, amelynek keretében különféle akciók keretében hívják fel a gépjárművezetők figyelmét az őszi, megváltozott út- és fényviszonyok veszélyeire, a közlekedési eszközök úgymond téliesítésére. Dr. Domokos Tibor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára a Csillagpont rádióban elmondta, a nagy sikerű november 4-i Light Friday után, november 18-án ismét akciót szerveznek a biztonságos közlekedés érdekében.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Szórakoztató közös sétára invitálja az időseket november 12-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi szövetsége. A tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja alkalmából szervezett „Séta az egészséges tüdőért” elnevezésű program során a Csanyik-völgybe , illetőleg a Vadasparkba látogatnak el a résztvevők. Remélhetően minél többen. Ebben reménykedik Lukács Pete Mária a szövetség elnöke, és alelnöke Laboda Gizella, akik a szövetkezés programjairól és eredményeiről tájékoztatták a Csillagpont Rádió hallgatóit.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A podiáter felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakember, aki képes diagnosztizálni a láb elváltozásait és természetesen rendelkezik azzal a szaktudással, amelynek birtokában el tudja végezni a szükséges kezeléseket is. Hazánknak egyébként mindössze harminc képzett podiátere van. Egyikük Biriné Mika Borbála, aki szerint jó ha hárman dolgoznak szakájukban. Pedig munkájukra igen nagy szükség lenne, hiszen a podiáter lábakat menthet.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Megújította együttműködési megállapodását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházzal a Miskolci Egyetem. A partnerség biztosítja az Egészségtudományi Kar képzéseinek szakmai támogatását, az egyetem Egészségfejlesztési Stratégiájának megvalósítását, egyben hozzájárul a jövőbeli egészségtudományi doktori iskola tudományos hátterének a megteremtéséhez.

A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetőleg jogelődjeik közötti intézményesített kapcsolat csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. Az Észak-magyarországi régió vezető egészségügyi intézménye azóta az egyetem Egészségtudományi Karának gyakorlati oktatókórházaként támogatja az egészségügyi felsőoktatási képzést.

„Az egészségügyi szakemberképzés önálló fejlődési utat járt be a Miskolci Egyetemen. Kihelyezett főiskolai tagozatból önálló Egészségtudományi Karrá vált, amely a szakképzéstől a mesterképzésig magas színvonalú szakmai oktatással járul hozzá a régió fenntartható fejlődéséhez” – emlékeztetett Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora. Hozzátette: a Miskolci Egyetem a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum átvételével az egészségtudományi oktatás teljes palettáját biztosítani tudja, regionális tudásközpontként pedig erősíti ezen a területen is a tudományos és kutatói háttér megteremtését.

„A kórház és az egyetem közötti együttműködés megújítását a korábbi megállapodások óta eltelt időben bekövetkezett, és az együttműködésre ható szervezeti és működési változások egyaránt indokolták. Az egyik oldalról változott az egyetem fenntartója, míg a másik oldalról küszöbön áll az egészségügy reformja, ami szerkezeti és szervezeti átalakulással jár majd” – hangoztatta Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója. Közös szándék, érdek és cél mindezt figyelembe véve az egészségügyi szakemberhiány csökkentése, a szakdolgozók utánpótlásának és színvonalas továbbképzésének a biztosítása, amivel hozzájárulhatnak a térség egészségügyi ellátási színvonalának emeléséhez – tette hozzá.

„Az Egészségtudományi Kar a megyei kórház bázisára alapozva stratégiai szempontok szerint újítja meg oktatási és kutatási struktúráját” – fogalmazott Dr. Kiss-Tóth Emőke dékán. Mint mondta: országos márkanevet építenek a képalkotó diagnosztikai területén, amely kórházi bázisra építve lehetővé teszi a minőségi gyakorlati képzés megvalósítását.
Az együttműködés lényegi tartalmi részleteiről szólva kiemelte, hogy a kórház rész vállal az egyetem Egészségfejlesztési Stratégiájának a megvalósításában és fejlesztésében. Egyben támogatja, hogy egy egészségtudományi doktori iskola megteremtésével a teljes képzési ív megvalósulhasson a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karán.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A nemzetközileg ismert mentőkutyának, Mancsnak állít emléket könyvében egykori gazdája Lehoczki László, a Miskolci Spider Mentőcsoport vezetője. A híres négylábú, akinek Szanyi Borbála szobrászművésznek köszönhetően életnagyságú szobra is látható Miskolcon város szívében, 18 országban járt, mentett és jelzett. Csodás képességéről, a közös emlékekről kérdezi a könyv íróját a Csillagpont Rádió műsorában a szerkesztő Monos Márta.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00