Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

A Várpalotai vár; Bakancslista - Magyarország

Vissza

A Várpalotai vár; Bakancslista - Magyarország

Jun 01. | 23 perc

Társadalom és kultúra Dokumentumműsor
00:00:00
/
00:23:11

Bakancslista Magyarország: Lőttünk, jártunk, s visszamennénk Várpalotára


Egy egész adást szentelünk a Dunántúl egyik legmenőbb várának, ahol a leghíresebb kapitány kora legkeresettebb kardforgatója volt. Alászállunk a kínzókamrába, hogy megtudjuk, milyen módszerekkel lehetett rávenni a delikvenseket a beismerésre, valamint megtudjuk, hogyan lehet az ember részesen a vitézi életmódnak a 21. században.

Végezetül kiderül, mit szól a körzeti orvos, ha a páciens buzogány okozta bordarepedéssel jelentkezik a rendelésen, valamint hogy miként lehet egy olyan hétköznapi tárggyal, mint a papír zsebkendő, fojtást csinálni a puskákhoz.

Tartsanak velünk a középkorba, majd 2023-ba, hogy megmutathassuk, milyen volt a várkapitányi élet akkor és most!

Ha létezett hazánk török megszállása alatt olyan helység, ami komoly bosszúságot okozott az ellenségnek, akkor Várpalota tutira bekerülne a Top 3-ba… A sokáig el nem foglalt erődhöz sok érdekes történet kötődik, ezért ugrottunk egy kicsit az időben és a térben és megkértük a Várpalotán regnáló egykori egri várkapitányt, Dobó István 21. századi letéteményesét, mesélné el nekünk, miként éltek eleink a félholdas zászló árnyékában.

Szó lesz korabeli lakomákról és csatákról, ármányról és szerelemről, bajtársiasságról és harcmodorról, valamint arra is fény derül, miért tudunk olyan keveset manapság a korunkban is remek példaképnek bizonyuló végvári hősökről? Először is természetesen a várpalotai vár kapitányáról, Thury Györgyről, aki kora legendás sportembereként több száz párviadalban volt érintett fél?

Várpalotai látogatásunk során megborzongunk a kínzókamrában. Például tudták Önök, mi volt régen a virágzó körte? Hogy működött és mire szolgált a páros kaloda?

Megnézzük, hogy fér el kéttucatnyi kiállítás egyetlen várban, valamint hogy miért szükséges erény a humorérzék, ha az ember várkapitánynak szeretne állni. És kiderül az is, mekkorát tud szólni egy korabeli fegyvermásolat egy tök üres várudvaron…


Az A Brancs podcastek saját honlapján az alábbi podcasteket hallgathatod meg meg:

⁠Csúcsra Járatva, sec on the rock⁠ Lacsny Éva Szexuálterapeuta műsora

⁠Kutya Brancs Nyakas Gáborral⁠ Magyarország legismertebb és legnépszerűbb kutyakiképzőjével

Nézd meg a podcast videó változatát az ⁠A Brancs YouTube csatornáján ⁠ Ha te is szeretnél saját podcastet magadnak, vagy vállalkozásodnak ne habozz keresni bennünket:

Hortolányi Gábor producer

contact@abrancs.hu

+36206667471

Tovább a podcast oldalára