Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Malometikett és kenyérprotokoll, azaz a hely, ahol nem káromkodsz

Vissza

Malometikett és kenyérprotokoll, azaz a hely, ahol nem káromkodsz

Apr 13. | 20 perc

Társadalom és kultúra Dokumentumműsor
00:00:00
/
00:20:50

Először is elmegyünk egy malomba, aminek maga a malomrestaurátor a gazdája – és őrlünk, rostálunk, szitálunk, zsákba kötünk. És megkérdezzük hősünket, szerinte hány malmot lehet megmenteni a pusztulástól? Valamint azt is, hogyan lehet belőlünk malomipari kisinas?

Utána kiderül, mi köze a sárga sálas barnamedvének Farkas Bertalanhoz? Hányszor akarták kirúgni a TV Macit a köztelevízióból és végül ki maradt az utolsó barátjának?

Végezetül megnézzük, mi látható e hónapban a budapesti fotófeszten. Kattintsatok velünk, és kattintsatok ránk!

Húszezer. Micsoda? Hát a malmok száma az egyszeri Magyarországon. Mármint a történelmin. És most mi a helyzet? Nyolc. Ne csináld… Mondom: nyolc. Nyolc működő. A többi elenyészett, vagy éppen most enyészik. És van valami remény? Van. Találkoztam egy malomrestaurátorral. De hát ilyen szakma nem is létezik! Dehogyisnem: úgy hívják, hogy Tamás Péter.

Tudtad, hogy a malmokat, mint a mindennapi betevő előállításának helyszínét mindig is szent helynek tartották eleink? Úgyhogy azon kívül, hogy leadták az odavitt búza egytizedét, eszükbe sem jutott a malomban káromkodni, de rágyújtani sem. A Bakancslista Magyarország podcastban ezúttal bemutatkozik egy megmentett veszprémi malom és hős lovagja, aki kisfiúként a dédszüleitől elállamosított egykori malom romjai között játszhatott és megfogadta, ha felnő, minél többet megpróbál megmenteni az utókor számára.

A malmok után a tévés esti mese megnyugtató világa felé fordulunk és kielemezzük, mitől lett olyan sikeres a TV Maci – aki ugyan nem tündér, és nem kapálja a ház előtt a kiskertet, mégis részt vehetett az első magyar űrutazásban. Kis kitérővel pedig az ötletgazda Bálint Ágnes író emlékházába is bekukucskálunk egy pillanatra…

Tovább a podcast oldalára