Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Kruppa Gábor: Rövidebb időszakra épülnek az épületek, az örökkévalóságnak építés nincs

Vissza

Kruppa Gábor: Rövidebb időszakra épülnek az épületek, az örökkévalóságnak építés nincs

Feb 27. | 33 perc

Madaz Podcast

Művészet
00:00:00
/
00:33:27

Kruppa Gábor, Ybl-díjas építész. 


A Budapesti Műszaki Egyetem építészkarán végzett 1990-ben. Egy hollandiai tervezési gyakorlat után, 1992-től részt vett Erick van Egeraat Andrássy úti épületfelújítási munkájában. Később a holland építész budapesti irodáját vezette öt éven keresztül.


Ezt követően a Gresham palota átépítésének vezető építészeként a magyar szecessziós építészet egyik remekművének megfiatalításán dolgozott. Itt szerzett tapasztalatait hasznosította később, amikor Eszterháza, Püspökszentlászló, Gödöllő műemléképületeivel foglalkozott a Kima Stúdió munkatársaként. Itt lehetőséget kapott határozott formavilágú és karakteres kortárs épületek tervezésére is. Ezek közül a Magyarország pozsonyi Nagykövetsége, Újpalota katolikus temploma és a velencei Bence-hegyi kilátó a legkiemelkedőbb alkotások. 


Az ingatlanpiaci válság, a tervezési munkák visszaesésének idején műszaki ellenőrként dolgozott a mátraverebély-szentkúti zarándokközpont építkezésén. Nyaranta építészhallgatóknak táborokat szervezett, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs vezetőjének szakmai programját segítve falusi közösségi házak felújításával. A Műegyetemmel meghívott oktatóként a mai napig kapcsolatban van. 


2018-ban megalakította saját építészirodáját, aminek első munkái a Miniszterelnökség belsőépítészeti tervezése, illetve a Pénzügyminisztérium várbeli épületének felújítása volt. Nemzetközi tervpályázaton a KÖZTI-vel elnyerték a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új Campusának tervezését. 


Olvass még többet az Építészfórumon! 

Tovább a podcast oldalára