Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

16. Napelem vagy állampapír? - Az adatok tükrében beszélgettünk erről Kis István közgazdásszal

Vissza

16. Napelem vagy állampapír? - Az adatok tükrében beszélgettünk erről Kis István közgazdásszal

Nov 01. | 49 perc

Technológia
00:00:00
/
00:49:59

A napelemekhez sokféle módon lehet hozzáállni és különböző nézőpontokat, szemléleteket ütköztethetünk, amikor azok hasznosságáról, vagy pusztán csak arról beszélünk, hogy megéri-e egyáltalán. Szubjektív álláspontok és érzelmi túlfűtöttség helyett a Világos, mint a Nap! podcast legújabb adásában egy olyan vendég szemüvegén keresztül vizsgáltuk a kérdést, aki minden döntést és értékelést lefordít a számok, az adatok nyelvére. Kis István eredeti szakmáját tekintve vegyész és közgazdász, de a podcast házigazdái évekkel ezelőtt egy energetikai cég vezetőjeként ismerték meg.


A műsorban betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen az, amikor valaki precízen, akár több éves mérési adatok összehasonlításával tervezi meg a saját háza hőszigetelését. Megtudhatjuk, hogy konkrétan mennyit lehet nyerni az így megtakarított energiával, ahogy Arra a kérdésre is egzakt választ kapunk, hogy vajon valóban a lakóingatlanok hőszigetelése a leggyorsabban megtérülő befektetés, vagy sem. A stúdióban megnézzük azokat a számokat, amelyeket energiatermelés terén várt István mielőtt belevágott volna a napelem telepítésbe, és összehasonlítjuk azokkal, amelyek valóban megvalósultak az évek során. Nem tudjuk megkerülni a havi szaldó bevezetésének a kérdését, ahogy a számok mentén arra a kérdésre is keressük a választ, hogy vajon valóban van-e értelme megtérülést számolgatni, amikor magánberuházás keretében megvalósuló napelem-rendszerről van szó.


00:00 A vendégünk Kis István, aki vegyészből lett közgazdász, majd energetikai szakember, és aki a fontos döntések meghozatala előtt segítségül hívja az excel tábláit.

10:18 Hogy néz ki, amikor az energetikai szakember korszerűsíti a saját házát? Több éves adatgyűjtés, hőkamerás felvételek és pontosan kiszámolt megtérülés, plusz, ami az előzetes számításokat nekifutásból felrúgja, akár többször is.

21:32 A korszerűsítést követően már bele lehet vágni a napelemes rendszer telepítésébe is. De mit vár az “adatvezérelt szakember”, amikor napelem telepítés előtt áll?

30:40 Megnéztük a számok mentén, hogy mit számoltunk mi a várható energiatermeléssel, megtérüléssel kapcsolatban, és mi az, ami ebből valóban megvalósult az elmúlt években.

40:57 Hogy fogadta az energetikai szakember a havi szaldó bevezetésének a hírét és hogyan befolyásolja ez a megtérülési számításokat?

50:47 Az adatokat, eredményeket látva megéri a jövőben napelem-rendszert telepíteni, vagy fektessünk inkább állampapírba? Mi a jövő?

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/energiatakark/message
Tovább a podcast oldalára