Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

14. Innováció és tudatos öngondoskodás, Bóna Szabolcs a mezőgazdasági napelem-rendszerekről

Vissza

14. Innováció és tudatos öngondoskodás, Bóna Szabolcs a mezőgazdasági napelem-rendszerekről

Oct 04. | 31 perc

Technológia
00:00:00
/
00:31:40

Az innováció az agrárium, így az állattenyésztés területén is szükséges és elengedhetetlen, ha valaki tartani akarja a lépést a konkurenciával, és a piaci elvárásokkal. A regeneratív gazdálkodás nem csupán egy divatos hívószó, és a közvélekedéssel szemben nincs sem hozamcsökkentő, sem pedig költségnövelő hatása. A Világos, mint a Nap! podcast legújabb adásában Bóna Szabolccsal, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk, aki 2022-ben kiérdemelte az „Év Állattenyésztője” díjat. Gazdaságukban kiemelt szerepet kapnak az innovatív és előremutató megoldások, és ezeket tökéletesen támogatja a 2019-ben telepített napelem-rendszerük.

A műsorban ezúttal nem a lakossági napelem-rendszerekkel foglalkozunk, hanem kicsit messzebbre tekintünk, egy kisalföldi mezőgazdaság megoldásait vesszük górcső alá. Szó lesz a fenntartható mezőgazdasági tevékenységek mellett a napenergia agráriumban történő felhasználásáról, annak előnyeiről és kihívásairól is. Megvizsgáljuk, hogy miben tudja támogatni a napelem-rendszer ezeket a gazdaságokat, milyen területen váltak már be, és milyen lehetőségek vannak még ezekben a telepítésekben. Az adás nemcsak az agráriumban dolgozóknak, hanem mindenki másnak is érdekes és tanulságos lehet, akiknek fontos, hogy milyen forrásból kerülnek az élelmiszerek az asztalunkra.

  • A vendégünk Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, 2022-ben az „Év Állattenyésztője”; akivel a fenntartható gazdálkodásról és a mezőgazdaság innovatív megoldásairól beszélgetünk.
  • A kistérségi integráció a saját igények kielégítésére és a környező gazdálkodók szemléletformálásra egyaránt alkalmas.
  • Ha nem tudják növelni a földterületet, akkor olyan megoldást kell találni alternatív energiaforrásra, amely nem igényel plusz területet, ez pedig a napenergia.
  • A napelem telepítés pályázati segítséggel valósult meg, de mennyire volt ez bonyolult folyamat?
  • Bóna Szabolcsnak magánemberként lakossági napelem-rendszere is van, de vajon hogyan élte meg az elmúlt időszak változásait, esetleg milyen párhuzamokat lát a mezőgazdasági tapasztalatok birtokában?
  • Szabolcs rendkívül tudatos vezető, de vajon most, 4 év tapasztalatával a háta mögött is belevágna-e a napelem-rendszer telepítésébe?


Ahol megtalálsz minket: ⁠https://energiatakarek.hu/

Ha érdekel, hogy a fogyasztásod alapján milyen teljesítményű napelemre van szükséged, kattints az energiatakarek.hu oldalra, és keresd a kalkulátort.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/energiatakark/message
Tovább a podcast oldalára