Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

02.02. Anyám tyúkja

Vissza

02.02. Anyám tyúkja

Aug 26. | 1 perc

Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:01:37

Nincs is talán még egy olyan alkotása a magyar irodalomnak, amelyet annyian ismernének és szeretnének, mint ezt a verset: az Anyám tyúkja a maga módján ugyanolyan hiteles, mint a nagy politikai vagy gondolati költemények, elválaszthatatlanul hozzátartozik ahhoz a képhez, amely Petőfiről kialakult a közvéleményben.

Az elsőre talán komolytalannak tetsző verse 1848 februárjában született, egy hónappal előbb, mint az allegorikus Föltámadott a tenger, s Petőfi tudatosan illesztette be a már meglévő versei közé, mint költői programjának hirdetőjét.

Mi is volna ez a program? Petőfi tudatosan szakított a klasszicizáló megoldásokkal, azzal, hogy a vers valami jelentős témáról kell szóljon, hogy a stílus legyen emelkedett, és szakított a retorikai simák alkalmazásával is. Költői programját olyan versekben fogalmazta meg, mint A természet vadvirága, a Dalaim és a XIX. század költői.

Nem az volt Petőfi szándéka, hogy olyan semmiségeket verseljen meg, amelyek nem versbe valók, hanem az, hogy költőként az élet apróbb jelenségeit, lényeit is észrevegye, és minden pátosztól mentes egyszerűséggel írjon róluk.

Petőfi előtt nem fordulhatott volna elő, hogy egy tyúk vers téma legyen, mert a kor finnyás költői irodalom alattinak tartották volna egy háziállat versbe való szerepeltetését.

http://blog.verselemzes.hu/jegyzet/petofi-sandor-anyam-tyukja-elemzes/

A Vodafone a minőségi tartalomgyártókat „A Vodafone Podcast Pioneers program”-on keresztül támogatja, így  anyagi valamint technológiai és szakmai segítséget kap a VersKaszt is. Köszönöm Vodafone.

https://youtu.be/6a9ndN1Lu4M

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ferenc-balogh/message
Tovább a podcast oldalára