Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

1.4 Lennék kisgyermek

Vissza

1.4 Lennék kisgyermek

Feb 02. | 3 perc

Társadalom és kultúra
00:00:00
/
00:03:07

Minden ezzel a verssel kezdődött a ’90-es évek elején (Erdőkertes, Anyám fekete rózsa MAGYAR NYELVŰ NEMZETKÖZI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ) Köszönöm Lapu Mari🖤

B.F

Kosztolányi Dezső 1936. november 3-án bekövetkezett halálának éjszakáján- született. Buda Ferenc szinte napra pontosan húszéves volt, amikor az 1956-os forradalmat az orosz tankok eltaposták. A két tudatosított hagyomány közül ez a második határozta meg erősebben az életútját, annál is inkább, mert a forradalom eltaposása után írott verseiért perbe fogták és elítélték.

„1956-ban voltunk húszévesek. A harmadik félévet jártam a debreceni egyetemen. Néhány vers miatt perbe fogtak, egy esztendőre ítéltek el, ezt letöltöttem. Fiatal voltam, erős, a börtönnel nem tört bennem ketté semmi, de újra kellett kezdenem mindent" – mondta erről. Költészetének alakulására is hatással volt a börtönben töltött egy év. Olyan világba került, ahol a külsővel szemben mindenképpen egy belsőt kellett kialakítania, s azt felmutatnia. A hatalmat, a mindenkori hatalmat valójában ekkor tanulta meg gyűlölni.

Buda Ferenc életútját 1956 és a hozzá való ragaszkodás a félbehagyott, csak később elvégzett egyetemmel, az útkeresésekkel, a kései letelepedéssel (Kecskeméten), az állandó szembenállással erősen meghatározta. Az ötvenhatos verseihez írott jegyzetében mondja: „Szabadulásom pillanatában a bosszúvágy – ha egyáltalán tápláltam magamban effélét – azon nyomban kihunyt belőlem. Túléltem, ami történt. Személyes elszámolni, leszámolni valóm senkivel nincsen. Szükséget nem szenvedek, megbecsülés övez. Ám az igazság helyreálltát várom azóta is." A hatvanas években tagja volt a „Hetek” nevű költői csoportosulásnak.

Kényszerek, gondok, vállalások az egyik oldalon – a másikon viszont ott volt-van az ezekből való kilépés vágya is. A kilépésnek ez a vágya mintha a Kosztolányi-hagyományra utalna vissza, ezt erősíti a Lennék kisgyermek című versben felszakadt vágy is:

Valami mégis megszakadt félbe.
Egy évben egyszer játszani kéne. –
Szánkázni télben, fürödni nyáron,
Csücsülni hajlós cseresznye ágon.

https://mmakademia.hu/mobil-munkassag/-/record/MMA9066

https://hu.wikipedia.org/wiki/Buda_Ferenc_(k%C3%B6lt%C5%91)

https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/buda-ferenc

https://pim.hu/hu/dia/napi-idezet/lennek-kisgyermek

Illusztráció: Fodor Katus

http://instagram.com/fodorkata_illustrations/

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ferenc-balogh/message
Tovább a podcast oldalára