Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?

Tudomány-ON

Bajcsi Áron

Vissza

Tudomány-ON

Bajcsi Áron

Tudomány

Tudomány-ON - Mindenről mindenkinek!

Epizódok

1-10 megjelenítése a(z) 13 elemből.

Modellállatokat bemutató minisorozatunk első részében az egerekről, mint a tudomány apró csodáiról beszélgettünk. Kozák Eszter és Pomozi Viola a HUN-REN Természettudományi Kutatóintézet két kiváló kutatóival beszélgettünk. Az adás linkjeit a hozzászólasokban megtalálhatjátok:

Többek között választ kapunk arra, hogy:

- Mi az az állatkísérlet?

- Ki tekinthető állatnak?

- Vajon szükségünk van ilyesfajta kutatásokra?

- Miért hasznosak az egerek az emberek számára?

- Hol és hogyan élnek?

- Milyen etikai szempontokat kell figyelembe venni a munka során?

- Milyen eredményeket tudunk felmutatni az egereknek köszönhetően?

Ezzel a minisorozattal az a célunk, hogy bemutassuk azt, hogy a tudománynak nem az a célja, hogy kínozza az állatokat. Hanem az, hogy az ő segítségükkel (is) megoldást találjunk az égető problémákra. A beszélgetés végén hallgató egy kis szösszenet arról, hogy miért is fontosak az effajta kutatások. Köszönjük szépen Kozák Eszternek és Pomozi Violának, hogy elfogadták a meghívásunkat és készségesen bemutatták a tudománynak ezen részét is.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ahogy a Tudomány-ON extrában említettem, a soron következő részt Cambridge-ben vettük fel.

Dr. Tököli Attilával (akinek gratulálok a sikeres doktori védéshez!) beszélgettem a tudományos élet fellegvárában. Több hátráltató tényező miatt ("csak") röviden érintettük a fehérjéket és a műanyag evő enzimeket! Viszont ezt a podcastot nagyon szerettem volna megcsinálni, hiszen Attila volt az első aki hallotta tőlem ennek a podcastnak az ötletét, láthatta a logó "megszületését" is.

Nagy élmény volt ez a beszélgetés és (dobpergés!) nyáron jön a beszélgetés második része, Cambridge egyik legszebb részéről!

#tudomány #műanyagok #tudomány-on #tudománykommunikáció

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Egy pár perces bejelentkezés az előttünk álló időszakról! Orsit immár Tudomány-ON fedélzetén köszönhetjük és egy nagyon érdekes minisorozattal fog "bemutatkozni"! Elindult az Instagram oldalunk is: https://www.instagram.com/tudomanyon_podcast/

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

A soron következő Tudomány-ON részben kicsit kiléptem a komfortzónámból, ugyanis biológia és az orvostudomány határvonalának kellős közepén elhelyezkedő immunrendszert tettem a beszélgetés központjába. Oravecz Orsolyával, biológussal beszélgettem a szervezetünk védekező rendszeréről, és annak működéséről. Sajnos vagy nem sajnos, ez egy olyan téma amiről az elmúlt években nagyon is sokat hallottunk, viszont csak nagyon felszínesen, ezzel sok, káros tévhiteket életre keltve. Ilyen az immunerősítés, vagy a féktelen és nem megfelelően fogyasztott antibiotikumok… Mert ezekről is beszélni kell. Emellett beszélgettünk vakcinák működéséről is, szóba került az influenza és azt körülvevő vitát, ami minden évben felmerül a társadalomban. Érintőlegesen beszéltünk a buborékfiú esetéről is. Végén pedig amolyan feloldozásként adunk pár (közhelynek hangzó) tippet arra, hogy mit tehetünk, hogy egészséges immunrendszerrel rendelkezzünk. Egyúttal megtörtént egy fontos strukturális változás a podcast “életében”, ezt majd egy későbbi bejelentkezésben felfedjük. Borítóképen lévő cuki kis rajzocska: https://cellcartoons.net #tudomány #tudománykommunikáció #immunrendszer #vakcina #biologia #biológia

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Salgótarján, Abasár, Sajó, Göd - csak néhány példa arra, hogy Magyarországon (és nem csak itt) számos helyen problémát okoznak a szennyvíz- és hulladékkezelés körülményei. De miért van ez így? Hogyan kerülnek veszélyes anyagok a természetbe, és miért kellene mindannyiunknak aggódnunk emiatt?


Tudomány-ON podcast soron következő részében Závoczki Lászlóval beszélgettünk arról, hogy a magyar nehéziparban (főleg a fémiparban) keletkező szennyvízeket, hulladékokat hogyan kezelik. Egy ideális rendszerben, lényegében csak víz kerülne a lakossági csatornába…


De ott van az a fránya “ha”.. Nagyon röviden betekintést nyerhetünk, hogy idehaza miért van elhanyagolva a szennyvíz és hulladékkezelés problémája...

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ezúttal Bereczki Anna volt a beszélgetőpartnerem. Akinek a rendkívüli sokoldalúsága messzíről lerí. Picivel több mint egy órás beszélgetés során végig követhetjük, hogy kiskorában porban játszó és az azt elemző Barack, miként lett a kontinenseket (is) átívelő startup alapítója. Kis betekintést nyerhetünk, hogy mi a szerepük az agráriumban. Szállni fogunk egy picit a kártékony rovarokkal, majd amint csapdáztuk azokat, akkor mi történik? Ezzel a statisztikával vajon mit tud kezdeni a gazda? Startupok életében igen fontosak az elért eredmények, ezekről is hallhatunk majd.

Érinteni fogjuk a BSc utáni dillemáit, vagyis hogyan lett Dániából Illinos-i egyetem.

SMAPPLAB alapítójaként és a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) nagyköveteként számos tehetséges lányt motivált már és végén nekik is üzen.

Témalista:

00:20 - bemutatkozás

02:07 - Barack első találkozása a természettudományokkal

03:38 - Miért a BME? Miért biomérnök?

13:16 - SMAPPLAB

47:45 - BSc utáni dilemmák

58:32 - Barack személyes tervei

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mind a helyszín, mind a vendégem személye miatt extrán különleges beszélgetésben volt részem.

Tamus Elvira Viktória (https://www.hist.cam.ac.uk/people/elv...) Debrencenből Leicestert és Leident érintve jutott el Cambridge-be, ahol történész PhD hallgatóként tanul és oktat.

Beszélgetésünk második részében pedig a történész szakma rejtelmeiről, a levéltárak szépségeiről és Elvira kutatási témájáról volt szó.

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Mind a helyszín, mind a vendégem személye miatt extrán különleges beszélgetésben volt részem.   

Tamus Elvira Viktória (https://www.hist.cam.ac.uk/people/elv...) Debrencenből Leicestert és Leident érintve jutott el Cambridge-be, ahol történész PhD hallgatóként tanul és oktat.  

Beszélgetésünk első részében a tudományos karrierjének fontos állomásairól, éleményeiről beszélgetünk. Majd ezt követően hasznos tanácsokkal látja el a külföldre készülő fiatalokat!   A beszélgetés második része egy héttel később jelenik meg!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ezúttal nem online vettük fel a beszélgetést, hanem velem szemben ült Réti Zsombor, leendő műanyag és száltechnológiai mérnök. Beszélgetésünk témája a műanyagok voltak, amelyek nagyban hozzájárulnak az életünk kényelméhez, de sok kihívást is támasztanak a jövőre nézve. Előtte pár praktikus tippet adott a leendő egyetemistáknak.   


Adásban elhangzott kisokos linkje: https://www.nestle.hu/tudatosvasarlo

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00

Ezúttal a méltán híres dán meseíró, Hans Christian Andersen meseíró székébe Izbéki Balázs vegyészmérnök ült. Beszélgetésünk során érinteni fogjuk a vegyészmérnök képzést, dán életformát, valamint megtudjuk hogyan kapcsolódik a vegyészmérnök a legóhoz.  Hang minősége sajnos egy-két helyen nem a legjobb, a platform néha-néha rakoncátlatlankodott. Ezért elnézést kérünk, cserébe viszont nagyon jó hangulatú beszélgetést dobtunk össze!

Olvass tovább
00:00:00
/
00:00:00