Keresés Jelentkezés Digitális innovációnk Mi a podcast.hu?
Vissza

Hogyan készül a képregény? (Képregények I/II) - Demus Zsófia & Somogyi György

Vissza

Hogyan készül a képregény? (Képregények I/II) - Demus Zsófia & Somogyi György

Jun 06. | 48 perc

Üzlet Történelem Társadalom és kultúra Televízió és film
00:00:00
/
00:48:37

Miért olyan népszerű külföldön képregényt olvasni? 

És miért egyáltalán nem népszerű itthon? 

Egyik beszélgetőpartnerünk Somogyi György, akinek a "Kittenberger" című képregénye épp az epizód megjelenése előtt nyerte el másodjára is az Év Legjobb Képregényének járó Alfabéta-díjat. Szóval az epizódban még csak egy díjról beszélünk, de azóta duplázott - irtó menő! :) Gyuri emellett forgatókönyvíróként is dolgozik, számos tévésorozat, díjnyertes tv film és mozifilm írója is. A másik beszélgetőpartnerünk Demus Zsófia, aki képregények szerkesztése mellett a Magyar Képregény Szövetség ügyeit viszi, és a Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivált szervezi.


A téma végül olyan gazdagnak bizonyult, hogy a beszélgetést végül 2 külön epizódra bontottuk!

Az első epizódban először kitárgyaljuk, ki milyen jó sztorival találkozott mostanában. Szóba kerül a "Minden, mindenhol, mindenkor" című multiverzumos őrültség, ami még most is fut a mozikban, illetve Cixin Liu: A háromtest-probléma című, zseniális science-fiction trilógiája.

Ezután kicsit tisztázzuk a fogalmakat: mit is pontosan a comic strip, mit takar a comic book vagy comics kifejezés, és hogy a graphic novel alatt mit értünk.

Ránézünk a globális képregénypiacra. Hogy melyik 4 ország uralja a globális piac több mint 90%-át. Próbáljuk megtalálni az okát, hogy itthon miért nem olvas kábé senki sem képregényt. Mondunk sikeresebb, több példányszámot eladott képregényeket is, mint a Királyok és keresztek vagy a Nyugat és zombik, de kénytelen-kelletlen summázzuk, hogy mekkora szakadék van egy külföldi képregény külföldi eladásai, és egy magyar képregény magyar eladásai között. Szerintem meg fogtok döbbenni.

Ezután mélyen beleássuk magunkat a Kittenberger képregénysorozatba. Hogy miről szól, és hogy mióta készül. Miért írták róla a lapok, hogy egy Rejtő kaland egy Vernei világban. Ami pedig a legfontosabb: hogy hogyan készül. Gyuri elmeséli, ők hogyan dolgoznak, és ezen keresztül leoszt nekünk egy komplett gyorstalpaló kurzust a képregények készüléséről.


Egy kis ízelítő a 2. epizódból:

- átdumáljuk, hogy mely képregények érnek fel a művészi kategóriába és melyek működnek edukációs céllal is, és miért?

- közben sok izgalmas képregényt fogunk ajánlani, amit akkor is érdemes elolvasnod, ha még soha az életben nem fogtál a kezedbe képregényt!

- a kreatív játékban Gyuri hoz majd egy önálló sztorit, aztán együtt rakunk össze spontán egy másikat, amiben az Egri csillagokat pimpeljük fel némi természetfelettivel, hogy még inkább elszabaduljon a pokol! :)

Támogasd az epizódok felvételét egy jelképes összeggel:

patreon.com/SztoriPodcast

Kittenberger képregény:---

http://kittenbergercomic.hu/

Magyar Képregény Szövetség:

https://kepregenyszovetseg.hu

Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál:

https://fesztival.kepregenyszovetseg.hu/

https://www.facebook.com/kepregenyfesztival/

---

Köszönjük a zenéket: Mary Popkids, Martin Grand és Saverne.

---

Kövesd a Sztori Podcast-ot mindenhol:

Facebook: facebook.com/sztori.podcast

Zárt csoport: facebook.com/groups/sztori.klub/

Instagram: instagram.com/sztori.podcast

---

Hirdetés és együttműködés:

peter@showcast.tech

www.showcast.tech

Tovább a podcast oldalára